( ISSN 2738-5760 )
Foto: Natalija Sinkovič Foto: Natalija Sinkovič

Ni delavske pravice, ki bi bila podarjena, in ni delavske pravice, ki je večna

Prvi maj kot praznik dela je tudi priložnost za ozaveščanje pravic zaposlenih. Ta dan ne sme biti le spomin, ampak tudi opomin na že izborjene pravice delavcev v trdem boju s kapitalom. Boj za delavske pravice je tudi danes pomemben, tako kot je bil nekoč in bo tudi v prihodnosti. Pri tem imajo še vedno veliko vlogo sindikati. Z Ivanom Ajdom, predsednikom sindikata SKEI v Impolu, smo se pogovarjali o položaju Impolčanov.

 "V Impolu deluje sindikat nekje od sredine petdesetih let prejšnjega stoletja. Začetki in povezovanje delavcev so se začeli okoli leta 1954," je povedal Ivan Ajd, predsednik sindikata SKEI v Impolu. "Vloga sindikata je že od nastankov povezovanja delavcev v sindikate enaka. Ohranjanje pravic delavstva in izboljševanje pogojev dela. To je primarna skrb, ki v osnovi ostaja enaka tudi danes."

Položaj delavcev v Impolu je dober tudi po zaslugi sindikata

"Z vodstvom podjetja se trudimo za korektne odnose in poskušamo razumeti težave obeh strani. Mislim, da je korekten in fer odnos ključ do uspeha pri dogovarjanju. Prednost zaposlenih v Impolu je v dolgi tradiciji, skrbi za zaposlenega in varnosti zaposlitve na dolgi rok," ugotavlja Ajd, a se tudi v Impolu se zadnje čase srečujejo s težavo, kako za delo pridobiti ustrezen kader. "Tudi v Impolu je položaj podoben kot v vseh drugih podjetjih. Dober kader je zmeraj težje dobiti, ampak trenutno nam še nekako uspeva in zaposlujemo pretežno ljudi iz našega okolja." 

Plače v Impolu nad povprečjem v panogi

"Kar se plač tiče, kot sindikalist nikoli ne morem in ne smem biti zadovoljen. Eksistenca in pravice zaposlenih so mi  vedno na prvem mestu. So pa plače v Impolu nad povprečjem v branži, a to ne pomeni, da ne bi lahko bilo boljše. Moramo pa se zavedati, da je v gospodarstvu za razliko od javnega sektorja, kjer smo odvisni od trga, vsak evro težko izpogajan," pojasnjuje Ajd.

V sindikatu si želijo več članov

"Glede članstva je treba priznati, da je v upadu. Mladi se ne odločajo za vstop v naše vrste, tudi zato, ker so deležni že izpogajanih ugodnosti enako kot naši člani. Ne zavedajo pa se, da bi lahko ob višjem članstvu dosegli še več. Trenutno je v Impolu v oba sindikata včlanjenih okoli 30 % zaposlenih. Znotraj skupine delujeta dva sindikata, to sta Skei Impol ter sindikat Podravja Impol, ki ga vodi kolega Zvonko Krošl," ugotavlja Ivan Ajd.

Ni delavske pravice, ki bi bila podarjena, in ni delavske pravice, ki je večna

"Ob 1. maju, prazniku dela, bi zaželel vsem delavcem lepe praznike, da si vsaj malce spočijejo od obveznosti in preživijo lepe trenutke s svojimi bližnjimi. Mlade pa vabim v naše vrste in jim sporočam, naj se zavedajo, da ni delavske pravice, ki bi bila podarjena in ni delavske pravice, ki je večna," še dodaja Ajd.

Natalija Sinkovič

  • april 30, 2023
Nazadnje urejano na 0, 05.05.2023 10:02
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Poišči