( ISSN 2738-5760 )

Teden Rdečega križa letos v znamenju srčnosti

V Sloveniji v skladu z Zakonom o Rdečem križu vsako leto od 8. do 15. maja poteka teden Rdečega križa, ko v 56 območnih združenjih in skoraj 900 krajevnih organizacijah po Sloveniji pripravijo številne aktivnosti, le-te pa potekajo skozi cel mesec maj. Teden Rdečega križa so letos obeležili pod sloganom »Vse, kar delamo, delamo #izsrca.«

Svetovni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca obeležujemo 8. maja v počastitev rojstva švicarskega mirovnika in humanista, dobitnika prve Nobelove nagrade za mir ter ustanovitelja Mednarodnega gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca, Henryja Dunanta. Henry Dunant se je rodil 8. maja 1828 v Ženevi, njegov rojstni dan pa je bil leta 1948 razglašen za Mednarodni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca.

Predsednica Rdečega križa Slovenije, mag. Vesna Mikuž, je v svoji poslanici dejala: »Skoraj 160 let iz dneva v dan, tedna v teden, meseca v mesec in leta v leto dokazujemo, da vse, kar delamo, delamo #izsrca. Vsak posameznik je nepogrešljiv člen v mreži humanosti, solidarnosti in človekoljubja, ki jo pletemo in tkemo, širimo in krepimo. Svet se spreminja pred našimi očmi, a naša naloga je še vedno biti prvi pomočnik javnim oblastem, skupnosti in družbi. Naša naloga je, da nesebično pomagamo ljudem v stiski. Priskočimo na pomoč v primeru nenadnih dogodkov. Vse, kar delamo, delamo #izsrca.«

Tudi v Območnem združenju Rdečega križa Slovenska Bistrica so v tednu Rdečega križa potekale številne aktivnosti: ulične akcije in stojnice za ozaveščanje o delovanju in poslanstvu Rdečega križa (letaki, meritve krvnega tlaka...), sprejem prvošolcev osnovnih šol med podmladek Rdečega križa, predstavitev humanitarnega gibanja, na šolah so potekali tudi razgovori o humanosti in vrednotah... Za socialno ogrožene se je zbirala hrana v trgovinah Tuš v Slovenski Bistrici, Poljčanah in Oplotnici ter v trgovini Spar Slovenska Bistrica. V Oplotnici je v ponedeljek, 8. maja 2023, potekala krvodajalska akcija, ki se je je udeležilo okoli 70 krvodajalcev. Območno združenje Rdečega križa Slovenska Bistrica je v sredo, 10. maja 2023, organiziralo dan odprtih vrat, na katerem je bil poudarek na brezplačnem prikazu temeljnih postopkov oživljanja z uporabo avtomatskega defibrilatorja.

Sicer pa aktivnosti v OZRK Slovenska Bistrica potekajo ves mesec maj: do konca meseca bodo organizirali srečanja starejših v Oplotnici, Studenicah in na Zgornji Ložnici. Konec maja bo potekala krvodajalska akcija v Slovenski Bistrici, na različnih lokacijah pa ves mesec izvajajo meritve sladkorja, holesterola in krvnega tlaka.

Amadeja Mlakar

  • maj 14, 2023
Nazadnje urejano na 0, 15.05.2023 15:09
Oceni ta prispevek
(1 glas)

Poišči