( ISSN 2738-5760 )
Foto: ARSO Foto: ARSO

Za torek napovedane poplave v naših koncih

Gasilci so imeli včeraj in danes veliko dela z razmočenimi zemljišči, ki so povzročala proženja zemeljskih plazov. Vremenoslovci obilno deževje napovedujejo tudi za ponoči in jutri.

ARSO opozarja, da težav z velikimi količinami dežja še ni konec
Že v torek, 16. maja, se bo nov sredozemski ciklon iznad južne Italije pomaknil proti srednjemu Jadranu. Nad Slovenijo se bo okrepil severovzhodni veter, sunki burje na Primorskem bodo v prvi polovici dneva ponekod lahko presegli hitrost 100 km/h.
Dež bo v večjem delu Slovenije začel padati že zgodaj zjutraj, a najmočnejše padavine lahko predvsem v jugovzhodni in severovzhodni Sloveniji pričakujemo v torek popoldne in zvečer. Na območju Kočevske, Bele krajine, Dolenjske, Zasavja, Posavja, Štajerske in Prekmurja bo v manj kot 24 urah padlo od 30 do 60, krajevno pa lahko tudi okoli 80 l dežja na kvadratni meter.
V prvi polovici maja je največ padavin padlo v vzhodni polovici države. Absolutno največjo količino padavin smo nameri na meteorološki postaji Logarska dolina, kjer je padlo 198 mm. Glede na dolgoletno povprečje (primerjalno obdobje 1991–2020) pa je največ padavin padlo na meteorološki postaji Dobliče pri Črnomlju, in sicer 175 mm, kar znaša 158 % mesečne količine padavin.
 
Dež bo padal na že namočeno zemljo, zato bo površinski odtok padavin razmeroma velik. V drugi polovici torka in v noči na sredo zato lahko pričakujemo močan porast vodotokov na zgoraj omenjenih območjih. Spremljajte ARSO vode za osvežene hidrološke napovedi.
Padavine bodo do srede zjutraj sicer oslabele in ponekod tudi ponehale, a porast vodotokov v srednjem in spodnjem delu njihovih strug se bo marsikje še nadaljeval.
 
Vir: ARSO
  • maj 15, 2023
Nazadnje urejano na 0, 15.05.2023 18:28
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči