( ISSN 2738-5760 )
Foto: PGD Zgornja Bistrica Foto: PGD Zgornja Bistrica

Kadaver prevzeli veterinarji, plazovi pod kontrolo

Gasilci in drugi pripadniki civilne zaščite so imeli te dni veliko dela. Zaradi obilnega deževja se je sprožilo nekaj zemeljskih plazov, zahtevna pa je bila tudi odstranitev kadavra iz struge Bistrice pri slapu Šum.

»Trenutno imamo 6 zemeljskih plazov in sicer v Ogljenšaku je ogrožen stanovanjski objekt, poškodovan pa je bližnji gospodarski objekt. V Visolah je poškodovan gospodarski objekt. V Zg. Ložnici je zaradi plazu ogrožen gospodarski in stanovanjski  objekt. Na lokalni cesti Tinje – Trije kralji je odneslo del ceste. V Vrholah in Vinarju je plaz poškodoval del ceste. V Tirgotu pa se je splazila brežina na hudourniku. Obstajala je nevarnost zamašitve in povzročitve poplav. Izvedli smo začasni intervencijski  ukrep položitve cevi,” poroča poveljnik Civilne zaščite Branko Hojnik.

Zahtevno odstranjevanje kadavra uspešno

Poročali smo že, da so v nedeljo, 14. maja, sprehajalci v bistriškem Vintgarju opazili čredo krav, ki je zašla. Naslednji dan pa je pohodnik v strugi Bistrice, pri slapu Šum, opazil kadaver. O tem je nemudoma obvestil pristojne službe, ki so takoj ukrepale. Gasilci iz PGD Zgornja Bistrica in komunalni delavci so s pomočjo vrvne tehnike izvlekli poginulo kravo na brežino potoka, a akcije zaradi težko dostopnega terena niso mogli izvesti do konca.

image000000006002V sredo so gasilci prostovoljnih gasilskih društev Zg. Bistrica, Slov. Bistrica, Tinje, Kebelj in Šmartno na Pohorju z drugimi strokovnimi službami, delavci Elektra Maribor in domačini, akcijo nadaljevali. »V Vintgarju je pri odstranitvi kadavra sodelovalo 40 gasilcev, domačini s traktorji in veterinarska higienika. Izvedli sta se dve žičnici  v dolžini 60 m in 150 m. Med njima se je izvedel ročni prenos v dolžini 200 m. V dveh delih pa nam je pomagal domačin s traktorjem in električna vitla, ki na jo je posodile družba Elektro Maribor, PE Slovenska Bistrica. Kadaver so odpeljali veterinarski higieniki,« je poročal poveljnik Civilne zaščite Branko Hojnik in dodal, da bi v akciji lahko pomagal helikopter z vitlom, a zaradi nedostopnega terena, to ni bilo mogoče. To je bila izredno zahtevna tehnična intervencija z uporabo znanja vrvne tehnike. »Intervencija je bila štabno vodena. Zaradi slabega signala na območju intervencije smo uporabili tudi lastni mobilni repetitor,« je še povedal Hojnik.

»Lastnik je znan, ker je bila žival označena. Živina naj bi se pasla v bližnjem naselju. Po navedbah lastnika naj bi šlo za nameren izpust živali. V takem primeru bi morala biti ustrezna prijava na policijo,« je še povedal Hojnik.

Nesreča se je zgodila tik nad bistriškim vodnim zajetjem, Vodarno, ki pa je bila zaradi obilnega deževja ustavljena in zato na srečo do onesnaženja pitne vode ni prišlo, so pojasnili iz Komunale Slovenska Bistrica.

Natalija Sinkovič
 
Nazadnje urejano na 0, 20.05.2023 11:46
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči