( ISSN 2738-5760 )
Foto: Aluminium Kety Emmi Foto: Aluminium Kety Emmi Foto: Aluminium Kety Emmi Foto: Aluminium Kety Emmi

Aluminium Kety Emmi lani presegel svoje načrte

Bistriško podjetje Aluminium Kety Emmi, ki zaposluje nekaj več kot 400 ljudi, je lani za 12 odstotkov preseglo svoje načrte in ustvarilo 37,8 milijona evrov prihodkov od prodaje. To je skoraj za petino več kot so beležili v letu prej, je bil pa čisti dobiček z 1,7 milijona evrov za okoli 400.000 evrov nižji kot predlani.

 
 

Kot je direktor podjetja Roman Stegne zapisal v letnem poročilu, so v procesu pridobivanja poslov lani nadaljevali s pred letom in pol sprejeto odločitvijo obdelovati in ponujati le povpraševanja, ki so za njih primerna tako z vidika velikosti posla kot razpoložljive tehnologije, predvsem pa z višjo dodano vrednostjo. Skupaj so tako lani pridobili 132 povpraševanj, od tega deset s področja avtomobilske industrije, pri končnem dogovoru pa so bili le delno uspešni. Nominirani so bili za večji posel v industriji bele tehnike, nekaj manjših v ostalih branžah, za letos pa so pridobili tudi novega kupca in bili izbrani za sodelovanje pri proizvodnji prototipov vozila svetovno znanega proizvajalca avtomobilov.

Sicer pa je bil presežek prodaje glede na načrtovanega predvsem posledica visokih prodajnih cen, nekaj nižji dobiček pa posledica visokih nabavnih cen surovin in storitev. Te so sicer načrtovali, a tako izrazitega naraščanja cen surovin in storitev vseeno niso pričakovali.

Na domačem trgu so ustvarili dobrih 30 odstotkov celotne prodaje, kar je daleč največ v zadnjih 12 letih, to pa pripisujejo povečani prodaji aluminijastih izdelkov slovenskemu proizvajalcu bele tehnike ter zvišani prodaji lesnih elementov in embalaže. Izvoz je predstavljal skoraj 70 odstotkov, kar je štiri odstotke manj kot leto prej, a zlasti na račun povečanja prodaje na domačem trgu.

Podjetje, ki od leta 2016 deluje pod okriljem poljskih lastnikov, s katerim so našli številne sinergije, tudi letos ohranja tri stebre proizvodnje. Dobro polovico predstavljajo aluminijski izdelki z višjo dodano vrednostjo v industriji notranjega pohištva, bele tehnike, elektroindustrije, industrije medicinskih pripomočkov in podobno.

Nekaj več kot tretjino prodaje predstavlja proizvodnja za avtomobilsko industrijo, kjer letos poteka glavnina reorganizacije, avtomatizacije in robotizacije, saj bodo v serijsko proizvodnjo dali drugi projekt v niši električnih avtomobilov, ki je po obsegu in velikosti trenutno daleč največji in najzahtevnejši projekt v podjetju.

Lani so bili zato uspešni s prijavo investicijskega projekta na razpisu države za spodbujanje velikih investicij za večjo produktivnost in konkurenčnost. V sklopu omenjenega projekta, ki bo trajal do konca novembra 2024, bodo izpeljali za dobrih deset milijonov evrov investicij, pri tem pa bodo prejeli 2,6 milijona evrov državnega denarja.

Tretji steber proizvodnje predstavljajo lesni izdelki, ki so sicer predvsem ostanek njihove pretekle tradicije.

Družba letos načrtuje še višjo raven poslovanja, saj načrtujejo skoraj 52 milijonov evrov prihodkov od prodaje ter čisti dobiček v višini 1,8 milijona evrov.

VIR: STA

  • maj 21, 2023
Nazadnje urejano na 0, 22.05.2023 18:25
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Poišči