( ISSN 2738-5760 )

Kultura

Odprtje razstave zgodba o dvorihtniku

Slovenska Bistrica se z letošnjo izvedbo razstave Od tradicionalne do sodobne keramike že petič po vrsti vključuje v spremljevalni program mednarodnega trienala keramike UNICUM. Svečano odprtje razstave Zgodba o dvorihtniku, ki jo Center domače in umetnostne obrti pripravlja v sodelovanju z Zavodom za kulturo Slovenska Bistrica in Društvom Majolika, bo v petek, 2. junija ob 17. uri v razstavišču Graslov stolp.

V. Mednarodni trienale keramike UNICUM 2023, ki poteka med 15. majem in 30. septembrom 2023 z osrednjo razstavo v Narodnem muzeju Slovenije, je najpomembnejša mednarodna razstava s področja sodobne umetniške keramike v Sloveniji. UNICUM je postal referenčni projekt, primerljiv z drugimi sorodnimi prireditvami v svetu, ki poleg osrednje razstave obsega tudi bogat spremljevalni program prireditev po Sloveniji.
Razstava Od tradicionalne do sodobne keramike v Slovenski Bistrici je stalnica spremljevalnih dogodkov UNICUM od njegove ustanovitve leta 2009. Rdeča nit bistriških razstav je tradicija kot izziv sodobnemu likovnemu izrazu, zato so zadnje tri razstave tematsko obarvane s predstavitvami tradicionalnih keramičnih izdelkov lončarske dediščine. Po Zgodbi o skledi leta 2015 in Zgodbi o vrelni vehi leta 2018 je tokratna osrednja tema Zgodba o dvorihtniku – lončeni posodi naših prednikov za prenašanje hrane.
Na razstavi Od tradicionalne do sodobne keramike – Zgodba o dvorihtniku se s svojimi deli predstavljajo avtorice in avtorji iz Slovenije, Hrvaške in Srbije po izboru strokovne komisije, ki so vsak na svoj izviren način reinterpretirali dvorihtnik. Razstavljena dela nadgrajujejo in bogatijo našo dediščino rokodelstva, sodobnega oblikovanja in umetnosti na področju keramike ter nagovarjajo obiskovalce k razmisleku o tradicionalni lončarski zgodbi.

 

  • May 26, 2023
Last modified on Friday, 26 May 2023 16:26
Rate this item
(1 Vote)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Koledar prireditev

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
4
6
11
12
13

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

Poišči