( ISSN 2738-5760 )

Praznovanje 25. občinskega praznika Občine Oplotnica

V Oplotnici so majski dnevi obarvani praznično, saj obeležujejo 25. občinski praznik. Prireditve v čast prazniku Občine Oplotnica so potekale že od sredine maja, vrhunec dogodkov pa je bil od petka, 26., do nedelje, 28. maja 2023.

V Dvorani Rudija Žnidariča Oplotnica je v petek, 26. maja, potekala slavnostna akademija ob občinskem prazniku Občine Oplotnica v sodelovanju z lokalnimi društvi, osnovno šolo Oplotnica in Glasbeno šolo Slovenska Bistrica. V slavnostnem govoru je župan Občine Oplotnica, Matjaž Orter, zbranim čestital ob občinskem prazniku: »Čas v življenju hitro teče. Letos v Oplotnici praznujemo že 25. obletnico delovanja Občine Oplotnica. Četrt stoletja se že trudimo, da bi našim občankam in občanom omogočili boljše pogoje za življenje, kot so jih imeli naši predniki. Naše delo in delovanje je bilo temu v celoti namenjeno tudi v preteklem letu. Spoštovane občanke in občani, ob 25. prazniku Občine Oplotnica vam iskreno čestitam in želim vse dobro tudi v prihodnje.«

Priznanje občine Oplotnica je župan Matjaž Orter podelil Vinogradniškemu društvu Oplotnica za dolgoletno uspešno delovanje, izjemne uspehe in dosežke pri vzgoji vin in kot spodbudo za nadaljnje delo, saj Vinogradniško društvo letos praznuje 30. obletnico delovanja. Priznanje občine Oplotnica je dobilo tudi Društvo kmečkih žena Oplotnica za dolgoletno uspešno delovanje in kot spodbuda za nadaljnje ustvarjalno delo. Društvo, ki danes šteje 90 članic, deluje v skladu z javnim interesom in se trudi, da v Oplotnici obujajo spomine na stare kmečke običaje, ki jih prikazujejo v sklopu samostojnih prireditev.

V petek je 30. letnico delovanja praznovalo Vinogradniško društvo Oplotnica. Častni gostje prireditve so bili aktualna vinska kraljica Slovenije, slovenski viteški red, vitezi evropskega reda vitezov vina, konzulat za Slovenijo in prvi legat Celjske ligature, za zabavo pa je poskrbel Domen band na harmoniki.

Pester program je bil tudi v soboto, 27. maja 2023, na Strelišču LD v Partovcu je potekala družinska strelska tekma za pokal občine Oplotnica, na grajskem dvorišču pa je potekala slavnostna 

prireditev ob 70. letnici Društva upokojencev skupaj s srečanjem starejših občanov v okviru Krajevne organizacije Rdečega križa Oplotnica. Zvečer so na Oplotniški noči nastopili Moški pevski zbor Oplotnica ter Jan Plestenjak z bandom, ki so navdušili obiskovalce.

V nedeljo,  28. maja 2023, je na grajskem dvorišču potekala predstavitev domačih obrti in jedi, lokalnih glasbenikov in drugih kulturnih ustvarjalcev. Nastopili so  Folklorna skupina Kebelj, Folklorna skupina Jurij Vodovnik Skomarje in Folklorna skupina KUD Lojze Avžner Zgornja Ložnica,  Ljudski pevci 4 Revni, Ljudski pevci s Koritnega in Amanda Lipuš. Prikazali so stare običaje, igro Mlin za stare babe mlet, obiskovalci so si lahko ogledali nove razstave v Graščini  Oplotnica, ob potoku so perice prale perilo, potekalo je tudi brezplačno vodenje Grajska dama. Do večernih ur je zbrane zabaval ansambel Glas.

Sicer pa je v sklopu občinskega praznika v četrtek, 18. maja, potekal pohod Društva upokojencev iz Oplotnice do Markečice, v soboto, 20. maja, je potekal spominski pohod k Tehniki Mernik, kjer je potekala tudi krajša proslava, v nedeljo, 21. maja, pa so pohodniki hodili po mejah Občine Oplotnica. Knjižnica Oplotnica je v torek, 23. maja, organizirala literarni večer za družine z otroki z Mojco Plaznik Plavec, avtorico slikanice Dvajset jabolk. V petek, 26. maja, je na travniku za župniščem potekal tradicionalni, 6. Mlinčkov tek, ki so se ga udeležili najmlajši z vzgojiteljicami in starši ter prijatelji iz vrtca na Prihovi.

 

  • May 29, 2023
Last modified on Monday, 29 May 2023 18:49
Rate this item
(0 votes)

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči