( ISSN 2738-5760 )
Katarina Grilj s slovenskimi sotekmovalci na matematični olimpijadi na Japonskem Katarina Grilj s slovenskimi sotekmovalci na matematični olimpijadi na Japonskem

Intervju z diamantno Katarino Grilj

Le kdo ne pozna mlade nadarjene matematičarke s Srednje šole Slovenska Bistrica Katarine Grilj. Njene dosežke na matematičnih olimpijadah dopolnjujejo tudi številne druge nagrade in priznanja, kot so zlato priznanje in naslov državne prvakinje iz logike, srebrno priznanje iz računalništva, srebrno priznanje v razvedrilni matematiki, srebrno Dominkovo priznanje iz znanja, srebrno in zlato priznanje iz znanja logike, zlato Vegovo priznanje, ob tem dvakrat naslov državne prvakinje in prejemnica 1. nagrade, slovenske barve je zastopala na Mednarodni lingvistični olimpijadi in dosegla odličen rezultat, na srednjeevropski matematični olimpijadi je osvojila bronasto medaljo, slovenske barve je zastopala na romunskem matematičnem mastersu, na evropski dekliški matematični olimpijadi je osvojila srebrno medaljo, z matematične olimpijade, ki je bila julija na Japonskem, pa se vrača s pohvalo. Med tekmovanjem na Japonskem pa je izvedela, da je maturo opravila odlično, kaj odlično, diamantno, in to edina z vsemi točkami na Štajerskem.

Katarina Grilj se ne spomni, kdaj je rešila svojo prvo matematično nalogo, pravi pa, da to že od nekdaj počne z velikim veseljem in navdušenjem. »Matematika mi je bila všeč že od majhnega, ko sem v osnovni šoli začela tekmovati, ko so prišli prvi dosežki, se je pojavila tudi večja motivacija,« pove Katarina. Že v osnovni šoli, ki jo je obiskovala na Črešnjevcu, je dosegala imenitne uspehe, v osmem razredu je na Vegovem državnem tekmovanju dosegla vse točke in končala na najvišji stopnički v državi. »Ko sem prišla na srednjo šolo, pa sem se začela udeleževati tudi mednarodnih tekmovanj in olimpijad, to pa je čisto nova veja matematike, ki me izredno veseli.« Na letošnji Evropski matematični olimpijadi za dekleta (EGMO) v Portorožu je Katarina v konkurenci najboljših mladih matematičark z vsega sveta dobila srebrno medaljo. V sredini julija se je udeležila še matematične olimpijade na Japonskem, »To je najvišje tekmovanje na svetu v matematiki za srednješolce. Na tekmovanje sem se pripravljala tako rekoč vsa 4 leta, zadnja dva meseca pa še posebej intenzivno,« pove Katarina, ki se je z Japonske vrnila s pohvalo.

Zanima me tvoj komentar ob diamantnem uspehu na maturi, po podatkih, ki jih imam, si diamantna tudi edina na Štajerskem koncu. Koliko truda je bilo vloženega in kaj ti pomeni?

Za maturo sem se pripravljala dlje časa in celoten proces je bil marsikdaj kar stresen. Na svoj dosežek sem seveda ponosna, vendar se hkrati zavedam, da se je moralo več stvari ravno »poklopiti,« za kar pa je včasih bolj kot znanje zaslužna sreča.

Vračaš se z matematične olimpijade na Japonskem. To ni bila tvoja prva, kajne? Kako zapletene naloge so vam zastavili? Zanimajo me tudi tvoji vtisi s tekmovanja.

Na Japonskem je pred kratkim potekala Mednarodna matematična olimpijada. Gre za največje tekmovanje v matematiki za srednješolce. Na to olimpijado sem se uvrstila že lani, ko smo potovali na Norveško, letos pa smo preživeli nepozabna dva tedna v okolici Tokia. Samo tekmovanje poteka v dveh dnevih. Vsak dan je za reševanje 3 nalog namenjenih 4 ure in pol. Seveda so te naloge zelo kompleksne, saj so tekmovalci najboljši matematiki generacije. Tako da vsaka rešena naloga je, vsaj zame, velik uspeh.

Olimpijada pa ni le tekmovanje, temveč gre za izjemno priložnost za raziskovanje novih krajev in predvsem sklepanje novih prijateljstev. Skozi teden so tako organizirane številne ekskurzije in delavnice, ogromno časa se preživi ob igranju družabnih iger in seveda pogovorih s tekmovalci iz držav z vsega sveta.

Zna CHAT GPT rešiti naloge, ki so vam jih zastavili? Ga uporabljaš? Kaj meniš o njem?

Orodja CHAT GPT po pravici povedano še nikdar nisem uporabila, zato bi težko povedala kaj o tem.

Ali veš koliko je bilo vseh nagrad, priznanj, uspehov, dosežkov doslej? Kaj ti pomeni več kot vsi dosežki in kateri ti pomeni največ?

Skozi štiri leta se je res nabralo kar nekaj nagrad, ampak to zame ni glavno merilo za uspeh. Velikokrat se mi je zgodilo, da sam dosežek morda ni bil najboljši, vendar sem rešila kakšno nalogo, na katero sem bila posebej ponosna. In prav takšne olimpijade mi na koncu ostanejo v najlepšem spominu, saj mi dajejo potrditev, da delam v pravi smeri in da znam rešiti vedno bolj zapletene naloge. Seveda nagrade dajejo dodatno motivacijo, vendar je na koncu zame najpomembneje, da vem, da znam več, kot sem znala na primer pred enim letom. Če pa bi morala izbrati dosežek, ki mi pomeni največ, bi to vsekakor bila srebrna medalja na letošnji Evropski dekliški matematični olimpijadi. To je bilo zame res nekaj popolnoma nepričakovanega, saj sem na olimpijado šla brez večjih pričakovanj, na koncu pa sem rešila nekaj (vsaj zame) res težkih nalog.

Kako si usklajevala priprave na tekmovanja in tekmovanja s šolskimi obveznostmi?

Usklajevanje vseh obveznosti zna včasih biti zahtevno, vendar sem imela to srečo, da profesorji na šoli to razumejo in se je z njimi možno vse dogovoriti. Drugače pa je seveda najpomembnejše, da v tekmovanjih uživaš, saj se potem za matematiko vedno najde čas. Večji problem se je prepričati, da je treba včasih kakšno uro nameniti tudi ostalim predmetom.

Kljub vsem dosežkom Katarina ostaja skromna. »Vsi ti dosežki, priznanja, mi pomenijo predvsem dokaz, da dobro delam, da je vložen trud poplačan.«

V kakšnem spominu ti bo ostalo šolanje na Srednji šoli Slovenska Bistrica?

Srednja šola Slovenska Bistrica mi bo vedno ostala v lepem spominu. Tam sem namreč spoznala veliko novih prijateljev in preživela ogromno zabavnih dni. Poleg tega sem se tudi marsikaj naučila in pridobila številne nove izkušnje. Zahvala za to gre odličnim profesorjem na SŠSB, ki so mi v teh 4 letih neštetokrat pomagali in so hkrati glavni razlog, da mi je šolske obveznosti vedno uspelo usklajevati z matematičnimi pripravami oziroma tekmovanji.

Kaj pa tvoj prosti čas? Kako ga preživljaš? Si aktivna v kakem društvu?

V prostem času najraje grem na sprehod z našo nemško ovčarko, se družim s prijatelji, poslušam glasbo ali sestavljam sestavljanke. Velik del prostega časa pa seveda namenim matematiki, ki zame ni obveznost, ampak sprostitev in odklop od »realnega življenja«.

Kateri je tvoj naslednji cilj? Rekla si, da greš na študij matematike v Ljubljano? Kako boš izkoristila te malo daljše počitnice? Kaj boš najbolj pogrešala ob študiju v Ljubljani?

Tako je, oktobra začenjam študij matematike v Ljubljani. Zdaj pa me najprej čakajo počitnice, ki jih nameravam izkoristiti za druženje s prijatelji, branje kakšne dobre knjige in morda tudi kaj matematike. Ob študiju bom najbolj pogrešala domači kraj in sošolce, s katerimi se ne bomo več videvali vsak dan. Kljub temu se veselim novih izkušenj, ki jih prinaša začetek tega poglavja.

Natalija Sinkovič

  • July 21, 2023
Last modified on Friday, 21 July 2023 14:08
Rate this item
(1 Vote)

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči