( ISSN 2738-5760 )
UTRINKI ČASA, Foto: Bistričan.si UTRINKI ČASA, Foto: Bistričan.si

14. september

Na današnji dan ... skozi zgodovino Slovenske Bistrice 

  14. septembra 2019 je Informator poročal

  FESTIVAL KERAMIKART

Festival keramikartMed 14. in 18. septembrom 2019 se je v Slovenski Bistrici odvil drugi Festival industrijske dediščine KeramikArt. Potekal je v okviru projekta Inspiracija, čezmejnega programa Interreg V-A Slovenija - Hrvaška, sofinanciranega s sredstvi ESRR. Kljub okoliščinam je postregel s pestrim izborom dogodkov in aktivnosti za vse generacije.
Namen projekta je ohraniti in skozi kulturo nadgrajevati obrtniško in industrijsko dediščino, jo vplesti v življenje ljudi in s tem polepšati, obogatiti njihov vsakdan. Projektni partnerji iz Slovenske Bistrice, Trbovelj, Labina in Reke zato vzpostavljajo čezmejno kulturnoturistično pot od Pohorja do Jadrana in pripravljajo skupne dogodke, med drugim festival industrijske dediščine.
Vsebina festivala se v Slovenski Bistrici tematsko navezuje na glino in lončarsko-keramično dejavnost, ki je pomembno zaznamovala območje bistriške občine, saj je bila v preteklosti kot predhodnica industrije tu precej razširjena. Glina je v naših krajih še vedo prisotna. V Centru domače in umetnostne obrti (CDUO) se trudimo nadaljevati lončarsko kulturno dediščino in razvijati sodobno keramiko. V povezavi z opuščenimi glinokopi in industrijsko dediščino na Pragerskem se na tem področju ponujajo obetavne razvojne možnosti za kulturno-turistični preboj območja.
V sklopu festivala smo v CDUO pripravili dan odprtih vrat in odprtje razstave Keramika v Slovenski Bistrici. Na ogled smo postavili izvirne interpretacije teme Dialog, ki so jih v različnih tehnikah ustvarili člani Društva keramikov in lončarjev. Društvo letos obeležuje zavidljivih 25 let delovanja. Ob tej priložnosti smo v Slovenski Bistrici skupaj ustvarjali ter izmenjevali svoja znanja in izkušnje. Obiskovalcem festivala smo predstavili posebno slovensko tehniko oblikovanja gline z usnjenim trakom na lončarskem vretenu na nožni pogon in atraktivno žganje keramike v tehniki raku.
V festivalskem tednu so potekale delavnice oblikovanja gline za vse generacije in predstavitve tečajev, ki jih jeseni izvajamo v CDUO. Obiskovalci od blizu in daleč so bili nad razstavo, prikazi, delavnicami in drugimi aktivnostmi izjemno navdušeni.

VIR IN FOTO: CDUO, Informator

  14. septembra 2019 je Štajerc poročal

  DO PLANETOV, LUNE IN ZVEZD

Do planetov lune in zvezdGrajski park v Slovenski Bistrici je bil 14. septembra poln otroškega veselja. Najmlajši so drugo soboto v septembru skupaj s starši in drugimi najbližjimi praznovali osmi rojstni dan miške Fride. Letošnja tema dogodka je bila Frida in vesolje. Pridobivanje različnih znanj s področij tehnike, kemije, matematike, fizike, ekologije, znanosti nasploh pa tudi hudomušnosti o ideji vesolja je pritegnilo mlade v delavnice, ki so jih izvajali zaposleni iz šol in vrtcev ter člani različnih društev.
Orientacijskega teka se je udeležilo več kot sto tekmovalcev, kar je največ doslej, prve tri ekipe so prejele tudi nagrade. Za nagrade so poskrbeli Hotel Jakec, Terme Ptuj, Gibalnica Hophop, Frešjabka, Konjeniški klub Boni in TIC Slovenska Bistrica. Organizatorji so vse otroke in starše razveselili tudi z brezplačnim sladoledom. Zelo dobro obiskano prireditev je pripravilo otroško mladinsko društvo Fridina mišnica s pomočjo prijateljev, zavodov in društev, praznovanje Fridinega rojstnega dne sta znova podprla podjetje Impol in Občina Slovenska Bistrica.

VIR: Tomaž Ajd, Štajer'c
FOTO: Otroci so izvedeli marsikaj zanimivega o vesolju (Fridina mišnica)

  14. september 2016

  PREDSTAVITEV ROMANA ZDENKA KODRIČA

Zdenko Kodrič predstavil svoj roman Zadnja noč v Teheranu
Zdenko Kodrič predstavil svoj roman Zadnja noč v TeheranuZdenko Kodrič, vsestranski slovenski literarni ustvarjalec in upokojeni novinar, je v sredo, 14. septembra 2016, v Bistriškem gradu predstavil svoj zadnji roman Zadnja noč v Teheranu.
Knjiga je izšla letos pri mariborski založbi Litera. Pisatelj v romanu opisuje primer, ki ga raziskuje državni tožilec Aleksander Košak. Ta se izkaže za tipično mariborsko hobotnico, v kateri so pod okriljem lovske družine prepleteni predstavniki lokalne politike, sodišča, policije in podjetniškega sveta.

VIR: Studio Bistrica
FOTO: Aleš Kolar

  14. september 2013

  SREČANJE TURISTIČNEGA DRUŠTVA AJDA LESKOVEC - STARI LOG NA BRINJU

Srečanje Turističnega društva AjdaV soboto, 14. septembra 2013, je Turistično društvo Ajda Leskovec - Stari Log pod nadstrešnico v veteranskem centru Brinje pripravilo srečanje poslušalcev skupnega nočnega programa radijskih postaj Slovenije. V to asociacijo je povezanih devet radijskih postaj.
Na prireditvenem prostoru je Turistično društvo Ajda pripravilo tudi prikaz starih običajev in krajšo predstavitev samega društva. Prireditve sta se, med ostalimi, udeležila župan Občine Slovenska Bistrica, dr. Ivan Žagar in predsednik Medobčinske turistične zveze Leopold Turk.

VIR: Studio Bistrica
FOTO: Edvard Grobler

  14. september 2013

  NA ČREŠNJEVCU OBELEŽILI 4. KRAJEVNI PRAZNIK

Na Črešnjevcu obeležili 4. krajevniKrajevna skupnost Črešnjevec je obeležila 4. krajevni praznik. Rdeča nit praznovanja je bila med drugimi dogodki tudi 180 - letnica začetka osnovnega šolstva na Črešnjevcu. Prireditve so se začele že v četrtek, 12. septembra, s pohodom, ki ga je organiziralo domače društvo upokojencev in se v petek nadaljevalo z večerom ljudskega petja v organizaciji društva invalidov. V soboto, 14. septembra, so položili venec pri spomeniku žrtvam Narodno osvobodilne vojne pri Osnovni šoli dr. Jožeta Pučnika ter nadaljevali z drugimi prireditvami.
Osrednjo prireditev, ki je potekala prav tako v soboto, so obogatili s kulturnim programom, podelitvijo priznanj KS in pokalov s športnega področja. Slavnostni govornik je bil predsednik krajevne skupnosti Simon Unuk. Nedelja pa je bila rezervirana za srečanje starejših krajank in krajanov v organizaciji krajevne organizacije rdečega križa in krajevne skupnosti.

VIR: Studio Bistrica
FOTO: Edvard Grobler

  14. september 2013

  PRVA NAGRADA MAŠI PAUNOVIĆ

Na simpoziju Forma viva Makole 2013 prva nagrada Maši Paunović
Na simpoziju Forma viva Makole 2013Z razglasitvijo nagrajencev se je v soboto, 14. septembra, končal 11. mednarodni kiparsko - slikarski simpozij Forma viva Makole 2013. Prvo nagrado je prejela Maša Paunović iz Srbije za delo z naslovom Čuvaj semena.
Druga nagrada je pripadla Hellene Diane Neagu iz Romunije za skulpturo z naslovom Postati človek.
Pet enakovrednih posebnih priznanj za najboljša slikarska dela pa je strokovna žirija namenila Srbu Milanu Panteliću, Makolčanki Bernardini Paj Nedi, Mariborčanoma Silviji Verovnik in Ivanu Skledarju ter Turkinji Mizyal Karabiber Nacaroglu. Na letošnjem simpoziju je sodelovalo 16 kiparjev in 20 slikarjev iz osmih držav.

VIR: Studio Bistrica
FOTO: Milan Sternad

  14. septembra 2005 so Slovenske novice poročale

  IZ CISTERNE TEKLA NAFTA

Le hitremu posredovanju gasilcev gre zahvala, da se prometna nesreča tovornjaka s cisterno pri Slovenski Bistrici ni spremenila v ekološko katastrofo — Tovornjak, ki je pripeljal iz Madžarske, je prebil ograjo na štajerski avtocesti in se skotalil po bregu
Slovenske novicePrometna nesreča na avtocesti med Mariborom in Celjem bi danes ponoči pri Slovenski Bistrici skoraj povzročila ekološko katastrofo. Voznik tovornjaka za prevoz vnetljivih snovi z dvema priključenima cisternama je ob 3.30 iz doslej neznanega vzroka zapeljal s cestišča. Tovornjak se je prevrnil, iz ene od cistern je začelo iztekati dizelsko gorivo. Takoj so ukrepali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva iz Slovenske Bistrice in z vsemi napori k sreči preprečili okolijsko katastrofo. Iz ene od cistern je namreč izteklo 10.000 litrov dizelskega goriva.
Izvedeli smo, da se je voznik tovornjaka, ki je last avtoprevoznika iz okolice Slovenskih Konjic, včeraj odpravil po dizelsko gorivo na Madžarsko. Ponoči se je odpravil domov, okrog polčetrte ure zjutraj se je med avtocestnima izvozoma Slovenska Bistrica sever in Slovenska Bistrica jug zgodila nesreča. Strokovnjaki domnevajo, da je voznik za trenutek zaspal, zapeljal v desno in trčil v ograjo. Trčenje je bilo tako silovito, da je tovornjak prebil ograjo in zapeljal po bližnjem avtocestnem nasipu. Začel se je prevračati, po nekaj deset metrih pa obstal pod avtocesto, prevrnjen na streho. Voznik se je poškodoval. Tako je prevrnjeno cisterno v neposredni bližini industrijske cone v Slovenski Bistrici opazil delavec Darsa, ki je bil s službenim avtomobilom na rutinski vožnji po štajerskem koncu avtoceste.
Nemudoma je obvestil policiste in pristojne službe. Na kraj nesreče so hitro prispeli tudi gasilci, ki so takoj zagradili jaške za odvodnjavanje in nato začeli prečrpavati dizelsko gorivo v tako imenovane sestavljive bazene in rezervno cisterno. Iz prve cisterne je izteklo 10.000 litrov goriva, medtem ko so iz druge (bolj ali manj nepoškodovane) prečrpali preostalih 13.000 litrov dizelskega goriva. Le hitremu posredovanju pripadnikom Prostovoljnega gasilskega društva Slovenska Bistrica, ki jim je na pomoč priskočilo tudi Prostovoljno gasilsko društvo Zgornja Bistrica, se gre zahvaliti, da ni večjega onesnaženja okolja. Sicer pod krajem nesreče ni podtalnice, vendar je obstajala nevarnost, da bo bencinski derivat po jašku za odvajanje meteornih voda stekel v potok Bistrica.
Gasilcem je pozneje pri odpravljanju posledic razlitja na pomoč priskočilo tudi podjetje Ekoles s Ptuja. Odgovorni, ki so vodili reševalno akcijo, so ocenili, da k sreči ni večjega onesnaženja okolja. Zdaj je na vrsti ministrstvo za okolje in prostor, ki bo moralo odstraniti vrhnjo plast onesnažene zemlje na kraju nesreče. Voznik tovornjaka se je le lažje poškodoval. Sicer so ga odpeljali v bolnišnico, vendar so ga po nekaj pregledih izpustili v domačo oskrbo. Neuradno smo izvedeli, da naj bi imel le lažji pretres možganov. Kolikšna je materialna škoda, še ni znano, nesporno pa je, da so tovorno vozilo (staro je le pet let) in cisterni povsem uničeni. Promet na avtocesti je bil dolgo oviran.

VIR: Aleš Andlovič, Slovenske novice

  14. septembra 1996 je Večer poročal

  DAN ODPRTIH VRAT V POLJČANAH

1 VEČER BDanes bo v poljčanskem domu upokojencev že 13. dan odprtih vrat, ki bo tokrat za stanovalce in delavce doma še prav posebno pomemben - tokratno druženje s svojci bodo namreč združili z otvoritvijo prenovljenega stanovanjskega dela doma, v katerem prebiva 112 stanovalcev.
Kot običajno bodo v domu upokojencev v Poljčanah v soboto veseli prav vsakega obiskovalca, pripravljajo tudi pester kulturni program in piknik na prostem. Obiskovalci doma - ta bo svoja vrata odprl v vsakem vremenu, si bodo lahko ogledali tudi razstavo ročnih del.

VIR: (ps), Večer

  14. septembra 1990 je Večer poročal

  7. BISTRIŠKI TEDEN

1 VEČER B14. septembra 1990 ob 11. uri je bila degustacija sirov mariborskih mlekarn, kruha in peciva iz Intesa ter vin bistriškega Kmetijskega kombinata. Ob 16. uri so se predstavile članice kmečkih žena iz Oplotnice, ob 18. uri je nastopil pihalni orkester Impol, v gradu se je začel nočni teniški turnir, v Poljčanah pa so nastopili folklorna skupina kuda Janka Živka, domača godba na pihala in ansambel Prva linija.
Ta večer je bil pod grajsko lipo v Slovenski Bistrici zabavni večer z ansamblom Remix od 18. do ene ure.

VIR: Večer

  14. septembra 1985 je Večer poročal

  IMPOL IN BISTRIČANI

1 VEČER BLe malo slovenskih delovnih organizacij se lahko pohvali s 160-letno tradicijo svojega delovanja, kot Impol v Slovenski Bistrici. In malokatera slovenska občina je s kako svojo delovno organizacijo tako resno povezana kot Slovenska Bistrica 2200-članskim Impolom.
Ne gre namreč le za pomemben prispevek h gospodarstvu občine, marveč delovno organizacijo, ki daje viden pečat življenju in utripu v občini. Iz Impolovih vrst prihaja veliko bistriških kulturnih, športnih in zabavnih skupin. Impolovi judoisti so bili dvakrat državni prvaki in so ponesli slavo mesteca pod Pohorjem tudi po svetu.
Toda uspehi se ne smejo spremeniti v minljivost. Čeprav so v Impolu prepričani, da se jim prihodnosti še lep čas ni treba bati, bi morali načrtovalci gospodarskega razvoja v Slovenski Bistrici dati v ogenj še kako železo. Občina, ki se po razvitosti bliža repu slovenske lestvice, bi se namreč morala osloniti na še kakega mecena.

VIR: Janko Štruc, Večer

  14. septembra 1971 je Večer poročal

  ZA BOLJŠE DELOVNE RAZMERE

Na pobudo občinskega sindikalnega sveta Slov. Bistrica je bila v tem kraju pred kratkim ustanovljena sindikalna organizacija zaposlenih pri zasebnih delodajalcih
1 VEČER BŽe na občnem zboru se je pokazalo, da se bo nova sindikalna organizacija morala spoprijeti z mnogimi nepravilnostmi v odnosih delodajalcev do zaposlenih kakor tudi nasprotno.
Ustanovni zbor je kljub manjšemu številu udeležencev, kakor je organizator obč. SS Slovenska Bistrica pričakoval, nakazal mnoge lažje pa tudi hujše kršitve delovnih dolžnosti in pravic iz zakona o delovnih razmerjih. Udeleženci ustanovnega občnega zbora sindikata zaposlenih pri zasebnih delodajalcih so obravnavali tudi vzroke nizkega števila vključenih v ta sindikat. Na področju bistrške občine je po uradnih podatkih zaposlenih pri zasebnih delodajalcih 340 delavcev. Od teh pa se jih je vključilo v novi sindikat samo 43. Iz svojih vrst so za predsednika izvolili Leopolda Turka iz Slovenske Bistrice.

VIR: V. M., Večer

  14. septembra 1967 je Večer poročal

  DANES V SLOVENSKI BISTRICI LICITACIJA

Trgovska hiša bo veljala približno pol milijarde starih dinarjev — V stanovanjskem delu 22 stanovanj
1 VEČER BDanes so v Slovenski Bistrici licitirali za gradnjo prve trgovske hiše v tem kraju. Svoje ponudbe so poslala podjetja Gradis, Ingrad, Gradnje, Granit in Stavbar. Nova trgovsko stanovanjska hiša, ki bo stala v središču naselja, bo veljala približno pol milijarde starih dinarjev.
Trgovskih prostorov bo v novi stavbi skupaj s pomožnimi oddelki okrog 1200 kvadratnih metrov. Z dograditvijo tega doma bodo v Slovenski Bistrici specializirali številne druge manjše prodajalne v naselju, obogatili izbiro blaga in podobno. V stanovanjskem delu nove stavbe bo 22 stanovanj.
Prva dela za gradnjo trgovske hiše v Slovenski Bistrici so pravzaprav že začeli; kmalu bodo odstranili tudi že drugo hišo na prostoru, na katerem bo zgrajen trgovski dom.

VIR: Večer

  14. september 1934

  Rodil se je učitelj in društveno-kulturni delavec FRANC PLIBERŠRK

Plibersek FrancFranc Pliberšek se je rodil 14. septembra 1934 v Kalšah nad Zgornjo Polskavo.
Osnovno šolo je obiskoval na Šmartnem na Pohorju in na Zgornji Polskavi, nižjo gimnazijo pa v Slovenski Bistrici. Leta 1956 je končal Učiteljišče v Mariboru.
Med leti 1956−68 je z vmesno prekinitvijo zaradi služenja vojaškega roka v Bileči (Bosna in Hercegovina) deloval kot učitelj v šoli v Stopercah v Halozah, v Rušah, na Smolniku in na Šmartnem na Pohorju, kjer je od Avgusta Vidmarja prevzel mesto ravnatelja. To delo je opravljal do upokojitve leta 1995. Ukinil je kombiniran pouk in organiziral popolno osemletko. Za ukinitev dvoizmenskega pouka je od občinskih oblast izposloval potrebna finančna sredstva za preureditev vaškega zadružnega doma v šolske prostore, kjer so pridobili štiri nove učilnice, šolsko kuhinjo z jedilnico in upravne prostore, kasneje pa še za izgradnjo nove in sodobne šole. Odprtje nove šolske zgradbe je bilo leta 1982.
Vsa ta leta je skrbel za povezovanje šole z lokalno skupnostjo in pomagal pri razvoju Šmartnega na Pohorju. En mandat je bil tudi predsednik krajevne skupnosti. Angažiral se je za ureditev makadamskih cest v kraju in za gradnjo krajevnega telefonskega omrežja. Bil je tajnik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) v kraju in dolgoletni predsednik Kulturo- umetniškega društva (KUD) Šmartno na Pohorju. Pod njegovim okriljem so delovale sekcije Frajhajmska godba (Simon Jurič), tamburaška skupina, ljudske pevke, folklorna skupina, gledališka skupina, ljudski pevci Vaberški fantje in ljudski godec, samouk, Hinko Sernc.
Angažiral se je pri organizaciji večletnega regijskega srečanja ljudskih pevcev in godcev.
Pliberšek se je leta 1975 preselil s Šmartnega na Pohorju v Slovensko Bistrico.
Umrl je 28. avgusta 2015 v Slovenski Bistrici, kjer je tudi pokopan.

VIR: biografski-sb.si

  14. septembra 1932 je Mariborski večernik Jutra poročal

  POLJČANE

Tatvine
Večernik jutraNekaj časa ni bilo čuti o tatvinah, zdaj pa se je sezona zopet otvorila. Te dni so nekemu gostilničarju pobrali vse kar so mogli nesti s seboj: vino, cigarete, prte, jestvine itd., drugod pa so se vrgli na kokoši. V soboto so se zglasili celo pri šolski sluginji in ji pobrali vse perilo, ki ga je imela obešene ga zunaj nad šupo. Tat je prišel ponoči, ker so pri hiši do 22. ure še bedeli. Lahko si mislimo, kako prizadeta je uboga družina, ki ji je nepridiprav odnesel še tisto malo, kar so si s težavo in trudom spravili skupaj ter imajo sedaj samo to, kar nosijo na sebi.

VIR: Mariborski večernik Jutra

  14. september 1902

  VRAŽEVERJE

PGD Zg. Bistrica logoPredstavniki gasilskega društva z Zgornje Bistrice so bili povabljeni na zbor gasilcev na Spodnji Polskavi, ki je bil 14. septembra 1902. Srečanja sta se udeležila Johann Jagoditsch in Franc Pliberscheg.

VIR: Kronika PGD Zgornja Bistrica

Rubriko urejata
 

11pokrovitelj

  • September 14, 2023
Last modified on Monday, 25 September 2023 17:00
Rate this item
(2 votes)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Koledar prireditev

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
4
6
11
12
13

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

UTRINKI ČASA - Na današnji dan

« September 2023 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Poišči