( ISSN 2738-5760 )
UTRINKI ČASA, Foto: Bistričan.si UTRINKI ČASA, Foto: Bistričan.si

15. september

Na današnji dan ... skozi zgodovino Slovenske Bistrice 

  15. september

  MEDNARODNI DAN DEMOKRACIJE

Mednarodni dan demokracije vsako leto praznujemo 15. septembra. Omenjeni dan je za dan demokracije novembra 2007 z resolucijo razglasila Generalna skupščina Združenih narodov. Mednarodni dan demokracije so Združeni narodi začeli obeleževati leta 2008. Na ta dan so leta 1997 v Medparlamentarni uniji (IPU), svetovnem združenju parlamentov, sprejeli univerzalno deklaracijo o demokraciji, kamor so zapisali demokratične vrednote in temeljne elemente demokratičnega vladanja.
 
  15. septembra 2022 je Štajerc poročal

  70-LETNICO ZAZNAMOVALI TRIKRATNO

Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane je praznovanje namenil predvsem stanovalcem in svojcem, in to s kar tremi zabavami
70 letnico zaznamovali trikratnoSeptembra so jim namenili sobotno družabno prireditev pod šotorom, kjer so pripravili veselo druženje z Darjo Gajšek, Tamburaši Kavkler, Hano Šega, Godbo na pihala KUD Janko Živko Poljčane in glasbenima družinama Šabec in Kidrič. Dva dni zatem so pripravili slavnostno prireditev, na kateri so se z nastopi predstavili stanovalci in zaposleni ter vokalna skupina Bleščice, nagovorila pa jih je tudi direktorica Iva Soršak. Nato so so se nasmejali ob gledališki predstavi Vesna v izvedbi KUD Matiček s Spodnje Polskave. Na praznovanje so v Poljčane peljali tudi stanovalce enote v Slovenski Bistrici. Avlo bistriškega doma pa krasi ročno izdelan napis iz krep papirja ob 70-letnici doma, ki so ga izdelali stanovalci z delovno inštruktorico Viktorijo Potočnik. "Vse prireditve so uspele maksimalno dobro, v zadovoljstvo stanovalcev in svojcev, in ponosna sem na sodelavce, ki so k temu veliko pripomogli," je povedala direktorica. Za v prihodnje so si ponovno začrtali nove izzive. Nameravajo prenoviti stanovanjski del v Poljčanah, da bodo stanovalci imeli boljše pogoje za bivanje in zaposleni boljše pogoje za delo, v domu v Slovenski Bistrici pa dom nadgraditi, da bo lahko v njem bivalo še okoli 50 uporabnikov več, ob čemer bodo odprli tudi nekaj novih delovnih mest. Za nadgradnjo je direktorica Iva Soršak aprila s takratnim ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezom Ciglerjem Kraljem že podpisala sporazum o financiranju za 4,17 milijona evrov, ki naj bi jih ministrstvo prispevalo v dveh delih, Občina Slovenska Bistrica pa je za dokumentacijo že odštela 50 tisoč evrov. Soršakova je povedala, da je v teku postopek javnega razpisa za izbiro izvajalca.

VIR: Irena Brdnik, Štajer'c
FOTO: Obiskovalci sobotne družabne prireditve so se veselili tudi z Darjo Gajšek (Arhiv doma upokojencev)

  15. septembra 2018 je Informator poročal

  KRAJEVNI PRAZNIK NA ČREŠNJEVCU

Priznanje ŽitnikNa Črešnjevcu so septembra praznovali 9. krajevni praznik. Na zaključni prireditvi, ki je bila v soboto, 15. septembra, v telovadnici OŠ dr. Jožeta Pučnika, so podelili tudi posebno priznanje za dosežke. Prejel ga je Bojan Žitnik, nepogrešljiv pri izvedbi dogodkov v KS Črešnjevec. Bojan Žitnik je aktivni član Športnega društva Črešnjevec. Sodeloval je pri obnovi igrišča, kjer je zbirališče ljubiteljev odbojke in tenisa, in pri uvedbi krajevnega praznika s takratnim predsednikom, Simonom Unukom. Kot kolesarski navdušenec je trasiral dosedanje kolesarske izlete, nepogrešljiv je tudi pri dramski sekciji KUD-a Štefana Romiha Črešnjevec. Na zaključni prireditvi so podelili tudi pokale za osvojena mesta na tekmovanjih v odbojki in nogometu, po prireditvi pa so pripravili koncert ansambla Gemaj in druženje krajanov ob dobrotah Aktiva kmečkih žena Črešnjevec. Pred zaključno prireditvijo so položili tudi venec pri spomeniku žrtvam NOB pri osnovni šoli.

VIR: T. A., Informator
FOTO: Igor Mlakar

  15. september 2015

  ZAKLJUČEK PROJEKTA ROJSTVO EVROPE

Zaključek projekta Rojstvo EvropeV Viteški dvorani Bistriškega gradu so v torek, 15. septembra 2015, predstavili rezultate projekta Rojstvo Evrope. Gre za čezmejni projekt, v katerem je sodelovalo pet partnerjev: Zavod za kulturo Slovenska Bistrica, Razvojna agencija Kozjansko, Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica, Muzej Prigorja in Zavičajni muzej Varaždinske Toplice.
S pomočjo denarja, ki so ga večino pridobili iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, so od začetka preteklega leta oživili in povezali pet znanih lokalnih arheoloških najdišč, med njimi tudi Ančnikovo gradišče nad Jurišno vasjo na Pohorju.
Martina Zanjkovič z Zavoda za kulturo Slovenska Bistrica, ki je tudi vodilni partner pri projektu, je na novinarski konferenci povedala, da so z različnimi dejavnostmi prispevali k ohranitvi in popularizaciji kulturne dediščine na obeh straneh meje. Ogledali so si primere dobrih praks, izmenjali izkušnje in izobrazili interpretatorje dediščine.
Poleg tega so arheološko raziskali dve najdišči, izdelali replike in spominke, posneli film, izdali strokovno publikacijo, odprli razstavo in poskrbeli za skupni promocijski material. Prav tako so vzpostavili skupno spletno stran. Sicer pa bodo partnerji sodelovali tudi v prihodnje, tako se, po besedah Martine Zanjkovič, že pripravljajo na projekt Rojstvo Evrope 2.

VIR: Studio Bistrica
FOTO: Aleš Kolar

  15. september 2013

  V LAPORSKI CERKVI KONCERT HARMONIKARKE TJAŠE ČERIČ

V Laporski cerkvi koncertV laporski cerkvi sv. Filipa in Jakoba so obiskovalci v nedeljo, 15. septembra, spremljali koncert harmonikarke Tjaše Čerič, ki je v svoj program vključila dela klasične glasbe. Čeričeva je mojstrica svojega instrumenta in je prejela za izjemne umetniške dosežke številne mednarodne nagrade.
Tjaša Čerič igra tudi na klavir in saksofon. Koncert je potekal v sklopu laporskih poletnih prireditev, naslednji glasbeni dogodek pa bo v nedeljo, 22. septembra, ob 17. uri na Pragerskem.

VIR: Studio Bistrica
FOTO: Edvard Grobler

  15. september 2013

  ŽUPNIJSKA KARITAS ORGANIZIRALA SREČANJE

Bistriška župnijska Karitas povabila na srečanje starejše in invalidne osebe
Bistriška župnijska Karitas povabilaV nedeljo, 15. septembra, je Župnijska Karitas Slovenska Bistrica povabila na druženje vse starejše in invalidne osebe ter njihove spremljevalce iz vseh župnij v dekaniji Slovenska Bistrica. Vabilu na tradicionalno srečanje se je odzvalo veliko starejših, ki so lahko uživali ob pisanem in bogatem programu, saj je marsikomu napolnil srce z upanjem, da niso sami.
Karitas pomeni ljubezen do bližnjega, karitativna dejavnost, ki jo izvajajo organizacije v okviru Rimskokatoliške cerkve, pa delujejo po vsej Sloveniji. Karitativna dejavnost je močno razvejana in prostovoljci pomagajo povsod, kjer so ljudje potrebni pomoči. Uvod v srečanje je bila najprej maša v farni cerkvi Svetega Jerneja. Nadaljevanje druženja pa je potekalo v Slomškovem domu, kjer sta povabljence nagovorila dekan Franc Brglez in vodja bistriške Karitas Milan Borko.

VIR: Studio Bistrica
FOTO: Edvard Grobler

  15. septembra 2010 je Večer poročal

  BOJ ŽUPANSKIH KANDIDATOV ZA KANGLICO V PESKOVNIKU

VEČER"Svetniki SDS v bistriškem občinskem svetu smo bili neprijetno presenečeni zaradi obstrukcije, ki so jo povzročili svetniki SLS," je na včerajšnji tiskovni konferenci povedal Jožef Jerovšek, svetnik in predsednik občinskega odbora SDS Slovenska Bistrica. Zaradi nesklepčnosti se v Slovenski Bistrici minuli teden namreč ni nadaljevalo prekinjeno zasedanje občinskega sveta. Točke dnevnega reda se svetnikom SDS sploh niso zdele problematične in prav zavoljo tega je svetniška skupina razočarana nad početjem koalicijske stranke SLS, je še poudaril Jerovšek. Nekoliko problemska točka dnevnega reda je bila le obnova javne razsvetljave v občini, ampak stanje se je izboljšalo in ne nazadnje projekt je pozitiven. Vse kaže, da se težave kažejo v prodaji dvorca na Zgodnji Polskavi.
"V SDS se sprašujemo, ali je v prodaji kakšno ozadje, ki ga ne poznamo," je opozoril Jerovšek. Razpravo o prodaji je treba opraviti, kajti v SDS se ne morejo sprijazniti z dejstvom, da se kopja lomijo na prebivalcih Zgornje Polskave, ki bi s prodajo dvorca samo pridobili, je še menil Jerovšek in dodal, da gre za boj za kanglico v peskovniku med dvema županskima kandidatoma (med Ireno Majcen in Ivanom Žagarjem, op. p.). "Pozivamo kandidata, da prekineta to prakso. Če jo bosta nadaljevala, bosta pogubila občino v novem mandatu," je še rekel Jerovšek.

VIR: Zdenko Kodrič, Večer

  15. septembra 2007 je Večer poročal

  V SLOVENSKI BISTRICI TUDI LETOS JESENSKE OTROČARIJE

VEČERV Slovenski Bistrici bo tudi letos prireditev z naslovom Jesenske otročarije. Kot je povedala Nataša Pogorevc, novinarka in pobudnica prireditev za otroke, bo prireditev v soboto, 15. septembra, ob 10. uri v parku pri knjižnici. Sodelovali bodo Turistična zveza, Mladinski center Kreš in Vrtec Otona Župančiča Slovenska Bistrica. Ob tej priložnosti si bodo otroci ogledali lutkovno igrico, ustvarjali v otroških delavnicah, si ogledali plesno točko otrok šole Natke Geržina, osrednja gostja pa bo Nuša Derenda, ki bo predstavila pesmi za otroke. Območna organizacija Rdečega križa iz Slovenske Bistrice bo na svoji stojnici zbirala otroška oblačila, obutev, igrače in stvari, ki so ostale po domovih in jih otroci ne potrebujejo več. Sponzorji bodo poskrbeli, da otroci ne bodo odšli domov lačni ali žejni. Če bo deževalo, bo prireditev v Mladinskem centru Kreš. Na lanski prvi prireditvi, ko je nastopila Romana Krajnčan, se je zbralo okrog sto otrok. Vodilo prireditve pa je združiti tiste, ki delajo z otroki in za njih, in izvesti prireditev, na kateri se bo slišalo veliko sproščenega otroškega smeha in ki bo popestrila začetek novega šolskega leta, je še dodala Nataša Pogorevc.

VIR: Zdenko kodrič, Večer

  15. septembra 2005 je Večer poročal

  UČITELJICE SO PRVE ZAVOHALE DIM

Požar OŠ Sp. Polskava"Točno ob 10.46 smo poklicali gasilce. Učence smo evakuirali na varno, kajti iz kabineta za gospodinjski pouk, v katerem imajo pouk učenci četrtega razreda, se je začel valiti dim," je danes povedala ravnateljica Osnovne šole Antona Ingoliča na Spodnji Polskavi Danica Veber.
Ob požaru so bili otroci pri uri športne vzgoje. V tem razredu je sicer deset učencev, ogenj pa je uničil vso učilniško opremo, radio, nekaj pomembnih aparatov in vse šolske potrebščine četrtošolcev. Škoda je zelo velika in je v matični šoli na Spodnji Polskavi - obiskuje jo 169 otrok - včeraj še niso ocenili.
"Najprej je zmanjkalo električnega toka, potem so učiteljice zavohale dim," je še dodala ravnateljica. Ker so strogo upoštevali evakuacijski načrt, v šoli ni zavladal preplah. Otroci in zaposleni na šoli so učilnice in pisarne zapustili zelo hitro in brez nervoze. Včeraj dopoldne so se učitelji z učenci sprehajali in se kratkočasili s športnimi igrami. Danes bo pouk tekel normalno. Učilnico so očistili, strokovnjaki in kriminalisti pa bodo ugotavljali vzroke požara. Domnevajo, da je za požar kriva električna napeljava, kajti šola na Spodnji Polskavi je stara.
A ne samo to, v šoli se že nekaj let ubadajo s hudo prostorsko stisko. Gospodinjski kabinet, v katerem so bili včeraj četrtošolci, ne bi smel služiti za učilnico. Prostor je namreč zelo majhen in neprimeren. Ker drugega ni, so prisiljeni pouk organizirati tudi v takšnem "zasilnem" prostoru.
Včeraj je šolo obiskala županja občine Slovenska Bistrica Irena Majcen ter staršem in šoli obljubila pomoč. Staršem bo občina povrnila stroške, ki jih bodo imeli z nakupom novih šolskih torb, knjig in zvezkov.

VIR: Zdenko Kodrič, Večer
FOTO: V požaru uničena učilnica za gospodinjstvo in vse šolske potrebščine (Jani Dolinšek)

  15. septembra 1990 je Večer poročal

  7. BISTRIŠKI TEDEN

Zbornik 2Danes ob 11. uri bodo v viteški dvorani svečano predstavili drugi zbornik občine Slovenska Bistrica, ob 15, uri se bo začel gorski maraton Trije kralji, ob 16. uri se bodo na grajskem dvorišču predstavile članice aktiva kmečkih žena s Tinja, od 18. do 2. ure bodo pod grajsko lipo igrali Bratje iz Oplotnice.
V Poljčanah se bo ob 17. uri začela sklepna prireditev. Za kulturno razvedrilo bodo poskrbeli članice domačega aktiva kmečkih žena, tamburaši, vokalna skupina CC in Marko Cvahte. Prireditev se bo iztekla z veselico.

VIR: Večer
FOTO: Naslovnica Zbornika občine Slovenska Bistrica II (Silvo Husu)

  15. septembra 1981 je Večer poročal

  UDARNIŠKO KOPALI JARKE ZA VODOVOD

Udarniško kopali jarkeV krajevni skupnosti Makole se je na udarniški akciji zbralo blizu 400 delavcev iz bistriških organizacij združenega dela, vojakov iz ptujske vojašnice, mladincev in krajanov makolske krajevne skupnosti. Delovna akcija je bila zelo dobro organizirana in tudi zelo uspešna, saj so udarniki izkopali nad 1300 metrov jarka za vodovod. Akcija in udarniški dan v začetku septembra sta za občane manj razvite KS Makole zelo pomembna, kajti le tako bodo najhitreje uresničili del občinskega plana za izgradnjo vodovodnega omrežja v manj razvitih krajih bistriške občine.

VIR: -zk-, Večer
FOTO: D. Škofič

 

  15. septembra 1975 je Večer poročal

  V BOLNIŠNICI JE UMRL STANKO AJT IZ ŠMARTNEGA

Nesreča pri razkladanju hlodov
VEČERV mariborski bolnišnici je umrl Stanko Ajt, 46, iz Šmartnega 15, ki se je hudo ponesrečil pri razkladanju hlodov na železniški postaji v Slovenski Bistrici. Ajt se je skušal izogniti hlodu, ki je zdrsni. Ko je odskočil, se mu je spotaknilo in je vznak padel na železniške tračnice.

VIR: Večer

  15. septembra 1969 je Večer poročal

  ODPRTJE NOVE TRGOVSKE HIŠE MARKET

Market otvoritevTrgovsko podjetje Planika, Slovenska Bistrica,
obvešča svoje cenjene potrošnike, da je bila otvoritev nove trgovske hiše Market v Slovenski Bistrici v ponedeljek, 15. septembra 1969
V novi trgovski hiši boste solidno postreženi z veliko izbiro prehrambenega in tekstilnega blaga, konfekcije, kratke in pletene robe, obutve, tehničnih gospodinjskih aparatov, muzikalij, pohištvenega blaga, usnjene galanterije in drugega industrijskega blaga.
Gospodinje! V novi trgovski hiši boste sedaj postrežene po načelu samopostrežbe in samoizbire razen z običajnimi živilskimi artikli še z mesom in mesnimi izdelki, s kruhom, sadjem in zelenjavo.
V novi trgovski hiši bo posloval tudi Bife, kjer se boste lahko okrepčali s pijačami ter s toplimi in hladnimi jedili. Prepričani smo, da bomo v novi trgovski hiši zmogli ustreči želji in okusu tudi najzahtevnejšega kupca.
Priporoča se kolektiv trg. podj. Planika, Slovenska Bistrica

VIR: Večer


  15. septembra 1956 je Večer poročal

  IMPOL ‒ TOVARNA PRAKTIČNEGA SREBRA

Da ne bi ostali na pol poti
Stolpna pečPreusmeritev proizvodnje v IMPOL od bakra na aluminij je bila potrebna in koristna ‒ to kaže praksa vsak dan bolj in bolj. Prav tako nujno pa bi bilo načttno nadaljevanje te preusmeritve, da ne bi ostali na pol poti. Podjetje, ki je uspelo v zadnjih letih ob razmeroma skromnih sredstvih napraviti tak razvoj, da zaposluje danes čez tisoč ljudi, je dokazalo, da je življenjsko sposobno in organizacijsko zrelo (pri tem razpolaga tudi z močnim in stalnim kadrom visokokvalificiranega delavstva), da ima torej vse možnosti za razvoj.
Teh razvojnih tendenc bi ne smeli prezreti in jih zanemariti ‒ prav tako kot bi bila neopustljiva napaka za vse nas in tiste, ki bodo prišli za nami, če bi ne izkoristili teh možnosti, ki jih daje ta lepa tovarna bleščečih kovin tam pod zelenim Pohorjem.

VIR: Večer
FOTO: Stolpna peč za termično obdelavo aluminijevih zlitin

 

 

  15. september 1954

  Umrl je kipar LOJZE LAVRIČ

Lavric LojzeLojze Lavrič se je rodil 4. junija 1914 v Črnem Potoku pri Dragi v občini Loški Potok, tik ob hrvaški meji.
Med 2. svetovno vojno je bil v sodelovanju z Osvobodilno fronto (OF) zadolžen za radio-relejno postajo. 17. oktobra 1943 se je pridružil grafičnim delavcem v Tinca baru na Goteniškem Snežniku. Izdelovali so propagandne letake, pečate, denarne obveznice, ilustracije in partizanski tisk. Poleti 1944 so se v Grafičnem ateljeju Centralne tehnike odločili izdelati prve partizanske lutke. Nekaj jih je imel Lavrič že pripravljenih, ostale pa je izrezljal po idejnih načrtih Nikolaja Pirnata. Nastopili so z igrico Jurček in trije razbojniki, za katero je besedilo napisala Alenka Gerlovič.
Po vojni je na ljubljanski Likovni akademiji dokončal študij pri prof. Frančišku Smerduju.
Izdelal je spomenik v Kočevju in spomenik NOB, ‘partizana bombaša’, na Trgu svobode v Slovenski Bistrici. Identičen spomenik je v Tršču pri Čabru (Hrvaška).
Lojze Lavrič je umrl 15. septembra 1954 v Ljubljani.

VIR: biografski-sb.si

  15. september 1901

  OKRAJNI ZBOR GASILCEV

PGD Zg. Bistrica logo15. septembra 1901 je bil v vasi Zgornja Bistrica drugi letni okrajni zbor gasilcev. Prišli so delegati iz vseh večjih krajev. Seja z določenim dnevnim redom je bila izpeljana ob 11. uri v gostilni Werhovscheg, po seji pa je bila gasilska vaja članov društva Zgornja Bistrica.

VIR: Kronika PGD Zgornja Bistrica

  15. september 1833

  ZAČETEK OSNOVNOŠOLSKEGA IZOBRAŽEVANJA NA ČREŠNJEVCU

Krajevni praznik KS Črešnjevec
KS ČrešnjevecV KS Črešnjevec so 15. september izbrali za svoj praznik, in sicer v počastitev začetka osnovnošolskega izobraževanja na območju sedanje krajevne skupnosti in širše, ki se je, po zgodovinskih virih, začelo leta 1833 v takratni kaplaniji na Črešnjevcu. V biltenu, ki so ga izdali ob uvedbi praznika, so zapisali: »Osnovnošolsko izobraževanje nam je vsem, ki smo otroška leta preživeli v vaseh naše, med Dravinjsko dolino in Pohorje umeščeni krajevni skupnosti, skupno. Spomin na čas, ki smo ga preživeli in ga bodo zanamci preživeli v osnovni šoli, nikoli ne mine, morda le zbledi.«

VIR: Bilten KS Črešnjevec
FOTO: Črešnjevec (Spletna stran KS Črešnjevec)

Rubriko urejata
 

11pokrovitelj

  • September 15, 2023
Last modified on Monday, 25 September 2023 16:57
Rate this item
(2 votes)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Koledar prireditev

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
4
6
11
12
13

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

UTRINKI ČASA - Na današnji dan

« September 2023 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Poišči