( ISSN 2738-5760 )
UTRINKI ČASA, Foto: Bistričan.si UTRINKI ČASA, Foto: Bistričan.si

17. september

Na današnji dan ... skozi zgodovino Slovenske Bistrice 

  17. septembra 2020 je Večer poročal

  30 LET MANEVERSKE STRUKTURE

30 let maneverske struktureV počastitev na tajni sestanek maneverske strukture narodne zaščite leta 1990 in v spomin za krepitev domoljubnih čustev tudi naših zanamcev so na slovesnosti 17. septembra 2020 odkrili v Slovenski Bistrici spominsko ploščo na pročelju zgradbe Policijske postaje Slovenska Bistrica in organizirali okroglo mizo z nekaterimi ključnimi ljudmi takratne Manevrske strukture in vabljenimi gosti. Ob tej priložnosti so izdali tudi zbornik 30. obletnica Manevrske strukture narodne zaščite v vzhodnoštajerski pokrajini. Gradivo zanj je zbral in ga tudi uredil Mirko Ploj, ki je bil v tistem času tudi sam organizator manevrske strukture modre linije in komandir postaje milice v občini Ruše. Zbornik prikazuje dejavnosti pripadnikov Manevrske strukture narodne zaščite v občini Slovenska Bistrica. Kot tak je pomemben dokument v mozaiku aktivnosti pred tridesetimi leti, ki so tlakovale pot v samostojnost Republike Slovenije.

VIR: Večer
FOTO: Z okrogle mize (Združenje Sever)

  17. septembra 2020 je Štajerc poročal

  POMERILI SO SE V BRIDŽU

Pomerili so se v bridžuV Centru za starejše Metulj Slovenska Bistrica so nekaj dni nazaj izvedli turnir v bridžu. V Metulju namreč pod vodstvom Milene Jordan skupina kvartopircev igra tudi bridž. Na prijateljski turnir so povabili skupino iz Maribora, Štajerski bridge klub. Prav Milica Marin, ki vodi klub iz štajerske prestolnice, je pred osmimi leti uvedla bridž v center za starejše v Slovenski Bistrici.
Pomerilo se je 16 igralcev in igralk, vsi udeleženci so prejeli nagrade in spominek. Zmagala sta Željko (Metulj) in Jožica (Štajerski bridge klub). "Predlagali smo, da dogodek ponovimo tudi naslednje leto, enkrat na mesec pa bomo turnir bridža organizirali tudi v Metulju. Lahko rečemo, da smo bridž pripeljali v Slovensko Bistrico oziroma da smo ga dvignili na nov, višji nivo. Po dolgem času so se srečali prijatelji, ljubitelji bridža," je povedala Nina Robar, koordinatorka programov v Centru za starejše Metulj. Prihodnje leto bo skupina kvartopircev iz slovenjebistriškega centra starejših praznovala deseto obletnico delovanja.

VIR: Tomaž Ajd, Štajer'c
FOTO: Turnir v bridžu v prostorih slovenjebistriškega centra za starejše (Arhiv Metulja)

  17. septembra 2020 je Štajerc poročal

  PRENOS OKUŽBE TUDI NA BOLNIKA

S koronavirusom se je okužil bolnik, ki je v UKC Maribor prišel zaradi drugih težav. Je varovanec doma starostnikov v Slovenski Bistrici, kjer pravijo, da bi vrnitev bolnika povzročila kadrovske težave
Prenos okužbe na bolnikaV UKC Maribor se je od dveh bolnikov, ki so jih iz Doma Danice Vogrinec sprejeli urgentno in ob sprejemu nista kazala simptomov bolezni covid-19, z virusom okužil tretji bolnik. Ta je varovanec Doma dr. Jožeta Potrča Poljčane iz enote Slovenska Bistrica. V UKC Maribor so ga prepeljali zaradi druge bolezni, po okužbi pa ga v dom ne želijo sprejeti, čeprav bolnišničnega zdravljenja ne potrebuje in imajo v domu pripravljeno rdečo cono.
Stanovalci se ob tem sprašujejo, kako se lahko to sploh zgodi. "Stanovalce je to izjemno presenetilo. Seveda se bojimo, da bi okužba prišla v dom. Človek se je okužil v bolnišnici in ne v domu. Testi vseh, ki so bili v stiku z njim v domu, so bili negativni. Ne gre za našo krivdo, da se je to zgodilo. Upamo, da nas v bolnišnici razumejo in da ga bodo zadržali, dokler ne bo test pokazal, da je negativen," je dejal Miroslav Kolenko, predsednik sveta stanovalcev Doma dr. Jožeta Potrča Poljčane, in še dodal, da bi morebitna vrnitev oskrbovanca pomenila predvsem velike kadrovske težave. V UKC Maribor so zaplet končali in se odločili, da bodo okuženega obdržali v bolnišnici.
A ta se že sooča s kadrovsko stisko. Na običajnem oddelku covid leži 20 bolnikov, trije bolniki pa potrebujejo intenzivno oskrbo. V UKC bodo sicer dodali postelje za intenzivno nego bolnikov, a taka višanja gredo na račun drugih dveh intenzivnih oddelkov v bolnišnici - ob rekordnih številkah okuženih je namreč pričakovati tudi rekordno število bolnih. Ker veliko bolnikov bolezen prestane brez simptomov, pa je tudi tveganje za okužbe v zdravstvenih ustanovah večje, opozarjajo v UKC Maribor.
Med novopotrjenimi okužbami je bilo v torek 13 zaposlenih v zdravstvu, štirje zaposleni v domovih starejših in 14 oskrbovancev domov starejših, kažejo podatki covid sledilnika.
V Sloveniji so v torek ob 3123 testih potrdili 123 novih okužb z novim koronavirusom, kar je nov absolutni rekord po številu potrjenih okužb. Umrl ni noben bolnik s covidom-19, se jih pa 61 zdravi v bolnišnicah, enajst jih potrebuje intenzivno zdravljenje.
Dobra vest je, da število okužb neznanega vira upada, kar je po besedah vladnega govorca Jelka Kacina "spodbuden podatek, ki kaže na to, da so državljani naše pozive k iskrenosti in predvsem sodelovanju z epidemiologi vzeli resno".

VIR: Andreja Kutin Lednik,Tomaž Ajd, Štajer'c
FOTO: Prenos okužbe na bolnika, ki je v UKC prispel zaradi drugih težav, opozarja na resnost situacije (Tadej Regent)

  17. septembra 2019 je Večer poročal

  RAZVOJNI VOZ NAJ IZ CENTRA ZAVIJE V REGIJE

Kako kohezijska regija Vzhodna Slovenija piše svoj strateški razvojni dokument in kakšne so sploh možnosti njegove uresničitve? Idej je na pretek, možnosti pa finančno in vsebinsko omejene ter odvisne od dogovarjanja in sodelovanja
Razvojni vozKako in kdaj bi lahko kohezijska regija Vzhodna Slovenija premostila razvojni razkorak z Zahodno Slovenijo, kaj sploh prinaša nova evropska kohezijska politika in kakšni zamiki se še obetajo tako pri pogajanjih za novo finančno perspektivo kot pri črpanju evropskega denarja iz sedanje perspektive - vse te, večplastne in kompleksne razvojne vidike so pretresali na razvojni konferenci razvojnega sveta kohezijske regije Vzhodna Slovenija, ki jo je gostila občina Slovenska Bistrica.
Župani občin z vzhoda so v sodelovanju s predstavniki razvojnih in podpornih institucij razpravljali o osnutku strateških izhodišč, zajetnem dokumentu, ki ga bodo potrjevali še jeseni po dodanih predlogih, domišljenih v razpravi. Ključni poudarek vzhodne kohezijske regije, ki se glede na razvojni zaostanek za razliko od zahodne regije v prehodu umešča med manj razvite regije, ostaja močna evropska kohezijska politika, ker je le tako mogoč razvoj regij in decentralizacija in ker le podpora po regijah odpira nove razvojne priložnosti na več področjih.

VIR: Petra Lesjak Tušek, Večer
FOTO: Boljša mobilnost je eden od pospeškov regijskemu razvoju (Sašo Bizjak)

  17. septembra 2016 je Informator poročal

  ZAKLJUČNA PRIREDITEV OB 7. PRAZNIKU KS ČREŠNJEVEC

Priznanje Simon UnukNa Črešnjevcu so septembra s številnimi prireditvami obeležili 7. krajevni praznik. Na zaključni prireditvi, ki je v soboto, 17. septembra, potekala v telovadnici OŠ dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec, so podelili priznanja KS in pokale za osvojena mesta v odbojki in nogometu. Priznanje krajevne skupnosti je prejel tudi Simon Unuk, dolgoletni predsednik sveta KS Črešnjevec in občinski svetnik, ki s svojim delom že vrsto let prispeva k vsestranskemu razvoju Krajevne skupnosti Črešnjevec. Zaključne slovesnosti sta se med ostalimi gosti in krajani udeležila tudi župan Občine Slovenska Bistrica dr. Ivan Žagar in državni svetnik Milan Ozimič. Prireditev so popestrili s koncertom Tinkare Kovač in druženjem krajank in krajanov ob dob- rotah Aktiva kmečkih žena Črešnjevec. Pred zaključno prireditvijo so položili tudi venec pri spomeniku žrtvam NOB pri osnovni šoli na Črešnjevcu.

VIR: T. A., Informator
FOTO: Jana Fras

  17. september 2016

  BLAGOSLOVILI KRIŽ

Jeričev križV krajevni skupnosti Leskovec, blizu hiše Leskovec 22, so 17. septembra 2016 svečano blagoslovili obnovljen Jeričev križ.

VIR IN FOTO: KS Leskovec

 

 

 

 

  17. september 2014

  SPOMINSKA SLOVESNOST NA LEVARJU

Na zgornjepolskavskem pokopališču poklon spominu domačinov, žrtev 1. svetovne vojne
Žrtve 1. svet. vojneKer gre za redek pomnik na strahote 1. svetovne vojne na Slovenskem, na Štajerskem pa za edinega, je krajevna skupnost, skupaj z Zavodom za kulturo Slovenska Bistrica in Zavodom z varstvo naravne in kulturne dediščine iz Maribora sklenila plošče obnoviti.
Letos obeležujemo 100 let od začetka tako imenovane velike vojne, ki je trajala od leta 1914 do 1918 in je pomenila razpad avstro - ogrskega cesarstva ter nastanek novih držav, med njimi tudi Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev. Majhen spopad na Balkanu je prerasel v svetovno morijo, ki je terjala 37 milijonov mrtvih, ranjenih, zajetih in pogrešanih vojakov, vojnih invalidov, vdov, osirotelih otrok, številne civilne žrtve, uničene domove, gospodarstvo in nepopisno lakoto.
Avstro -ogrska monarhija, kamor je sodila tudi Slovenija, je beležila 1, 4 milijona žrtev, iz slovenskih pokrajin je moralo na bojišča med 160 in 180 tisoč vojakov, okrog 35 tisoč se jih ni nikoli vrnilo na svoje domove. V sredo, 17. septembra 2014, so na pokopališču na Levarju pripravili spominsko slovesnost in se poklonili spominu tudi domačih žrtev 1. svetovne vojne. Na slovesnosti je nagovor pripadel dr. Ferdinandu Šerbelju, obnovljene spominske plošče pa je blagoslovil dr. Stanislav Lipovšek.

VIR: Studio Bistrica
FOTO: Nove in obnovljene spominske plošče (Edvard Grobler)

  17. september 2013

  V BISTRIŠKI KNJIŽNICI ODPRLI 6. MEDNARODNO LIKOVNO RAZSTAVO

V bistriški knjižnici odprli 6V torek, 17. septembra, je bila v prostorih knjižnice Josipa Vošnjaka v Slovenski Bistrici otvoritev gostovanja šeste likovne mednarodne razstave. Osrednji gost prireditve je bil slovenski kantavtor, pesnik in literat Adi Smolar, ki je razigranost in barvitost razstavljenih likovnih del obogatil s svojim literarnim in glasbenim opusom.
Na razstavi je na ogled več kot 70 likovnih izdelkov, ki so nastajali ob spodbudi integracije in inkluzije med otroki, mladostniki, odraslimi osebami s posebnimi potrebami in večinsko populacijo vseh generacij. Mednarodni festival IGRAJ SE Z MANO poteka pod okriljem Zavoda za usposabljanje Janeza Levca in Društva za kulturo inkluzije.

VIR: Studio Bistrica
FOTO: Aleš Kolar

  17. septembra 1990 je Večer poročal

  TAJNI SESTANEK MANEVRSKE STRUKTURE NARODNE ZAŠČITE

1 VEČER BPripadniki Manevrske strukture narodne zaščite naše občine, tako zelene kot modre linije, so imeli na območju Vzhodnoštajerske pokrajine pomembno vlogo. Organizatorji so se 17. septembra 1990 zvečer tajno sestali na Policijski postaji Slovenska Bistrica in se dogovorili o organizaciji, vodenju in poteku aktivnosti, ki so pomembno vplivale na potek organiziranja in oboroževanja pripadnikov teritorialne obrambe v vzhodnoštajerski pokrajini.

VIR: Večer

  17. septembra 1975 je Večer poročal

  ČREŠNJEVEC - JANUARJA V NOVI ŠOLI

Januarja v novi šoliGradbeni delavci Konstruktorja, TOZD Grani!, Slovenska Bistrica, končujejo te dni prvo fazo gradnje nove šole v Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici. Šolo nameravajo odpreti 8. januarja prihodnjega leta, za občinski praznik.
Nova šola bo imela šest razredov in tako se izmenskega pouka ne bodo znebili; razredi pa bodo prostornejši in bolj zračni. Poleg tega bodo imeli knjižnico, laboratorij in več namenski prostor. V novi šoli bo tudi otroški vrtec, na katerega so krajani že dolgo čakali.
V bistrški občini je ta šolski objekt že peti, ki so ga zgradili z denarjem, zbranim s samoprispevkom.

VIR: V. H., Večer
FOTO: Nova osnovna šola v gradnji; zadaj staro poslopje, ki ga porušili (V. H.)

  17. september 1950

  ODKRIT SPOMENIK TALCEM V GAJU

Gaj spomenikOb gomili, kjer je pokopanih 30 talcev, je bil 17. septembra 1950 odkrit 310 cm visok spomenik iz treh granitnih soh, ki jih povezuje preklada. Sohe stojijo na 70 cm visokem stopničastem podstavku. Postaviti so ga dali okrajni odbor ZZB NOV Maribor ter krajevna odbora ZZB NOV Zgornja Polskava in Fram. Načrt zanj je naredil dipl. inž. arh. Stane Lovše.

VIR: Marija Markič: Moja, tvoja, naša zgodba, str. 285

 

 

  17. september 1939

  Rodil se je veterinar IVAN RAHLE

Rahle IvanIvan Rahle se je rodil 17. septembra 1939 na Zgornji Bistrici (Slovenska Bistrica).
Po končani osnovni šoli v Slovenski Bistrici in Kmetijski srednji šoli (KSŠ) v Mariboru se je vpisal na Biotehnično fakulteto v Ljubljani, smer veterina, in jo uspešno zaključil.
Svojo službo je od leta 1966 opravljal na veterinarski postaji v Slovenski Bistrici.
V zakonu z ženo Ivano, rojeno Luganič iz Slovenske Bistrice, so se jima rodili trije otroci: Aleksander, Simona in Boštjan.
Ivan se je poleg običajnega veterinarskega dela (zdravljenje živine) posvetil tudi zdravljenju hišnih ljubljencev. Veliko občanov si ga je zapomnilo prav po njegovi prijaznosti, pomoči in strokovnosti ob obisku veterinarske ambulante s svojim hišnim ljubljencem.
Ivan Rahle je umrl 17. septembra 1995 v Slovenski Bistrici, kjer je tudi pokopan.

VIR: biografski-sb.si

  17. september 1916

  Umrl je duhovnik TOMAŽ MRAZ

1 duhovnikTomaž Mraz se je rodil 5. decembra 1826 v Št. Vidu pri Ponikvi.
Gimnazijo je obiskoval med leti 1842–47 v Celju, študiral filozofijo v Gradcu (Avstrija), teologijo v Celovcu (Avstrija) in bil leta 1853 ordiniran v Št. Andražu (Avstrija). Služboval je po raznih krajih Koroške, avstrijske Koroške in na Hrvaškem. Med leti 1865–69 je bil veroučitelj na gimnaziji v Sibinju (Hrvaška).
Leta 1899 se je upokojil in bival v Slovenski Bistrici, dokler se ni leta 1907 preselil v Gradec.
Mraz je pripadal Slomškovemu krogu in je bil odločen Slovenec, kar mu je zlasti med službovanjem v Vuzenici nakopalo precejšnje nasprotovanje nemškutarjev.
Tomaž Mraz je umrl 17. septembra 1916 v Gradcu.

VIR: biografski-sb.si

  17. september 1915

  SMRAD IZ TOVARNE KONJSKIH KLOBAS

StražaŽe pred tedni smo se v »Straži« pritožili nad smradom, ki ga širi tukajšnja tovarna za konjske salame. Vse je obobravalo naš odločen poziv, da se ta nered odpravi, samo naši občinski možje se niso zganili. In sedaj delijo ravno poleg te konjske mesnice moko. Mnogim, ki so stali po par ur pred prodajalno, je postalo slabo, občutljivejši pa sploh niso mogli zraven. Poživljamo torej znova g. župana, da napravi pri tej konjski mesnici red, da ne bodo končno nastale še kake bolezni.

VIR: Straža

  17. september 1915

  NEZADOVOLJNI S PRESKRBOVANJEM Z ŽIVILI

StražaPreskrbovanje z živili je danes povsod težko: kajti iz nič je težko kaj napraviti. A največ neprijetnosti zadene ljudstvo predvsem nerodnost in nevednost naših uradov, oz. onih, ki vodijo te urade. Tudi v Bistrici smo imeli do zadnjega časa takozvani »Oskrbovalni odbor«, katerega so vodili nadučitelj nemške šole, stavbeni mojster Versolatti in župan. V njih rokah je bila oskrba prebivalstva s kruhom, moko, krompirjem, petrolejem in drugim. To svojo vzvišeno nalogo pa so tako skrbno izvrševali, da so bili ljudje primorani kar obsipavati sodnijo in glavarstvo z ovadbami. Konstatiramo, da so ovajali svoje »voditelje« najbolj bistriški nemčurji. Sicer tudi nam Slovencem ni bilo prav, da nismo dobili kruha, če se je pekova dekla peljala v Maribor k zobozdravniku, ali pa če je bila moka tako malo fino zmleta, toda pritoževati se pri danih razmerah nismo hoteli, ker imajo gospodje višji uradniki za slovenske pritožbe itak vedno gluha ušesa. Vodja našega oskrbovalnega urada nadučitelj Schiesstl pa jo je sčasom tako zavozil, da je končno celo glavarstvo spoznalo neznosnost teh razmer in poslalo g. oskrbovalce kratkomalo v penzijo in vzelo samo oskrbo prebivalstva v roke. Sedaj pečeta oba peka in moko delita dva uradnika okrajnega glavarstva. Zahtevamo pa, da okrajno glavarstvo to razdelitev moke bolj praktično uredi. Čemu se deli moka za mesto in celo obširno okolico ob istem času, da se ljudje v dolgih procesijah in gnječi pehajo pred prodajalnico? Naj se razdelitev uredi po urah za posamezne občine in mesto in to v slovenščini nabije pred prodajalno ter naznani po občinah, da ne bodo ljudje zapravljali kar cele dneve ravno v tem jesenskem času, ko itak ne vedo, kje bi se prijeli dela.

VIR: Straža

  17. september 1908

  Rodil se je gospodarstvenik ANTON ŠTURM

Sturm AntonAnton Šturm se je rodil 17. septembra 1908 v Livku nad Kobaridom očetu Antonu, kmetu in materi Mariji, rojeni Skočir.
Osnovno šolo je obiskoval v rodni vasi na Livku. V Kamniku, kjer je služboval, se je vpisal v sindikate in bil leta 1939 sprejet v novoustanovljeno celico Komunistične partije Jugoslavije (KPJ) v tamkajšnji tovarni Titan. Julija 1941 se je pridružil NOB-ju.
Po vojni je opravljal različne vodilne funkcije in bil kot gospodarstvenik nameščen tudi v tovarni Impol v Slovenski Bistrici.
Anton Šturm je umrl 1. oktobra 1985 v Kobaridu.

VIR: biografski-sb.si

Rubriko urejata
 

11pokrovitelj

  • September 17, 2023
Last modified on Tuesday, 01 August 2023 10:20
Rate this item
(2 votes)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Koledar prireditev

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
4
6
11
12
13

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

UTRINKI ČASA - Na današnji dan

« September 2023 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Poišči