( ISSN 2738-5760 )

Kultura

Odprtje razstave Sare Vidmajer in izid knjige Patricije Vukadinovič

V petek, 22. septembra, ob 17. uri bodo v Gradu Slovenska Bistrica odprli razstavo Sare Vidmajer Kaj ima gos z gostoto. Teden dni prej, v petek, 15. septembra, prav tako 17. uri ob pa bo predstavitev knjige za otroke 9 minut sončnega zahoda, ki jo je ilustrirala Sara Vidmajer, napisala pa Patricija Vukadinović. 

Trajalo je skoraj dve leti, od začetka do konca projekta Patricije Vukadinović in Sare Vidmajer, ki sta prijateljici že od osnovnošolskih dni. Po tolikih letih sta združili svoje talente in njun projekt je otroška pravljica z naslovom 9 minut sončnega zahoda, katere avtorica je Patricija, ilustratorka in grafična oblikovalka pa Sara. Prav tako je prevedena tudi v angleščino z naslovom 9 minutes of sunset.  Prišel je čas, ko bosta knjigici krasili knjižne police v knjižnicah, šolah in v otroških sobah. "Pravljica govori o izbirčnem ptičku Oliju, ki se zaljubi v prelepo netopirko Trixi, s katero se  lahko videvata le v času sončnega zahoda in to le 9 minut. Zakaj tako? Kaj jima preprečuje, da bi bila nerazdružljiva? Najbolje, da preberete in izveste sami. Pravljica je navdihujoča, ne le za otroke, temveč tudi za odrasle. Nosi globlji pomen o sprejemanju drugačnosti, minljivosti in o preživljanju časa z najdražjimi, na katere v današnjem hitrem tempu življenja velikokrat pozabljamo," pojasnjuje Patricija Vukadinovič. Predstavitev knjige bo v gradu v petek, 15. septembra, ob 17.00.

Teden dni kasneje bodo v gradu odprli še samostojno razstavo Sare Vidmajer

Sara Vidmajer se na svoji prvi samostojni razstavi predstavlja z ilustracijami na temo besednih iger in rim. Začetki serije, v katerih prednjačijo živalske podobe, segajo v leto 2016, vendar ta še zdaleč ni zaključena, saj jo še vedno dopolnjuje in nadgrajuje. Razstavljena bosta tudi dva knjižna projekta, pri katerih je Vidmajer sodelovala kot ilustratorka in oblikovalka: priročnik Ko najdeš mačko, ki je nastal v sodelovanju z Mačjo hišo, zavodom za oskrbo mačk in osveščanje, in 9 minut sončnega zahoda (po literarni predlogi Patricije Vukadinović).

Sari Vidmajer

"Sara Vidmajer (1993) je odraščala v Slovenski Bistrici, danes pa živi in ustvarja v Mariboru. Poleg ilustracije deluje še na področju fotografije, grafike in vizualnih komunikacij. Oblikovala je knjižne naslovnice, platnice glasbenih albumov, embalažo, tekstil, torbe, plakate, in se ukvarjala s komercialno fotografijo, predvsem s fotografijo produktov. Leta 2017 je diplomirala na Fakulteti za dizajn (smer vizualne komunikacije) v Ljubljani. Trenutno zaključuje magistrski študij fotografije na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Od leta 2016 se ukvarja z raziskovanjem rim in besednih iger v slovenskem in angleškem jeziku, ki jih na svoj način “prevaja” v likovni jezik. Z ilustracijo se intenzivneje ukvarja od leta 2020.

Če ne ustvarja digitalne ilustracije, najraje poseže po gel pisalu in belem papirju. Obvlada sodobne tehnologije, ki ji omogočajo, da svoja dela vizualizira na različnih nosilcih, ne le na papirju. Svoje jezikovne domisleke iz jezikovnega okolja v materialnega predstavlja še na drugačen način – s šivanjem. Rezultat tega so inovativne okrasne blazine, med katerimi izstopajo tiste v obliki tablet. Njena dela so kot priti, majice, vrečke ali drugi artikli na voljo na ogled in nakup na njenih družbenih omrežjih in spletni strani, leta 2023 pa je vzpostavila tudi trgovino na spletnem portalu Etsy," je zapisala kuratorka razstave in avtorica besedila: Nina Misson.

Natalija Sinkovič

  • September 5, 2023
Last modified on Friday, 15 September 2023 16:46
Rate this item
(1 Vote)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Koledar prireditev

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
4
6
11
12
13

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

Poišči