( ISSN 2738-5760 )

Začele so se Podobe bistriških domačij

S strokovnim posvetom o humusu "Humus naredi naša tla živa in rodovitna", ocenjevanjem potic in kruhov ter podelitvijo nagrad najboljšim, so se začele Podobe Bistriških domačij. Hkrati je v Centru domače in umetnostne obrti potekal tudi vsakoletni spremljevalni KeramikArt.

V petek, 8. septembra, so v viteški dvorani gradu pripravili strokovni posvet o humusu, na katerem so sodelovali Miša Pušenjak, Igor Škerbot in Peter Pribožič.

V gradu so pripravili tudi razstavo nagrajenih kruhov in potic. Med 45 sodelujočimi je bilo 43 žensk in dva moška, skupaj pa so v oceno prispevali 13 gibanic, 24 kruhov in 26 potic. Komisija v sestavi Darinka Gostečnik, Stanko Vorih, Marija Kresnik in Stanislava Rebernak so že včeraj ocenili 63 na ocenjevanje prispelih gibanic, kruhov in potic in določili prejemnike zlatih, srebrnih in bronastih priznanj. »Ocenjuje se zunanji izgled, s prerezom se oceni tudi notranjost, prožnost in kompaktnost sredice, zapečenost skorje, seveda pa se izdelke tudi okuša, da se spozna harmonija okusov,« je pojasnil Srečko Rajh, ki je na prireditvi nadomestil odsotno predsednico komisije Darinko Gostečnik. Na današnji prireditvi so priznanja dobitnikom vročili Srečko Rajh, direktor RIC-a Tomaž Repnik in župan dr. Ivan Žagar, ki je ob tej priložnosti izrazil priznanje organizatorjem, ki s prireditvijo Podobe bistriških domačij vztrajajo in s tem spodbujajo prehransko samooskrbo.

V Centru domače in umetnostne obrti pa je ves dan potekal festival keramike KeramikArt. Po različnih lokacijah so potekale ustvarjalne delavnice za učence osnovnih šol in ogledi kmetij, za osnovno- in srednješolce so pripravili Dan oprtih vrat Čebelarskega centra, kjer je na ogled tudi razstava društva Paleta.

Z dogodki bo zelo pestra tudi sobota

Na parkirišču pri gradu bodo prodajali kruh, potice, gibanice in druge dobrote, prav tam bo tudi tekmovanje v pripravi jedi iz kotlička.  Na notranjem dvorišču gradu bo 1. vseslovensko srečanje zeliščarjev, na katerem bo o zdravilnih rastlinah za zdravje in prehrano predaval Borut Cerkvenič, obiskovalci pa bodo lahko tudi pokušali zdravilne sirupe in tinkture pri zeliščarki Metki Marjetki Cesar), drugi zeliščarji se bodo predstavljali na stojnicah. Na parkirišču pri gradu se bodo predstavljale stare obrti in običaji, nastopili bodo turistična in kmetijska društva, folklorne skupine, godci in pevci.

Center domače in umetnostne obrti bo imel dan odprtih vrat, hkrati pa bo potekal tudi rokodelski praznik v okviru Slovenskega rokodelskega festivala.
Tudi letos bo v grajskem parku veselo za otroke, saj bo miška Frida praznovala rojstni dan. Na ogled bodo tudi starodobniki AMD Classic. Tudi v soboto bo Čebelarski center odprl svoja vrata, tam pa bo potekalo tudi tekmovanje v kuhanju medenega kotlička.

Natalija Sinkovič

  • September 8, 2023
Last modified on Wednesday, 13 September 2023 17:54
Rate this item
(0 votes)

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči