( ISSN 2738-5760 )

26. Podobe bistriških domačij spet navdušile obiskovalce

Za nami  je pestra sobota že 26. Podob Bistriških domačij, saj aktivnosti in dogajanja tudi na sobotni dan ni manjkalo.

Tradicionalna kmetijsko - turistična prireditev, ki združuje razstave in predstavitve zeliščarjev, aktivov kmečkih žena, čebelarjev ter mnogih drugih udeležencev tudi letos ni razočarala. Rdeča nit prireditve je nedvomno predstavitev tradicionalnih obrti in običajev, ki jih mladi danes po večini več ne poznajo. Lepo se je sprehoditi med stojnicami in videti otroke, kako meljejo žito in se seznanjajo s kmečkimi običaji naših dedkov in babic.

Letos so v okviru prireditve poleg tradicionalne razstave kruha in potic organizirali tudi prvo vseslovensko srečanje zeliščarjev, na katerem je o zdravilnih rastlinah za zdravje in prehrano predaval Borut Cerkvenič, obiskovalci pa so lahko poskusili zdravilne sirupe in tinkture pri zeliščarki Metki Marjetki Cesar. Drugi zeliščarji so se  predstavljali na stojnicah, med njimi tudi zeliščarstvo Erker iz Laporja, ki je med zeliščarji že uveljavljeno ime.

Vsako leto je odziv rokodelcev vedno večji, saj si želijo predstaviti svoje produkte na vedno bolj obiskani prireditvi, katere prvotni namen je vsekakor predstavitev razstavljavcev, ki že leta prinašajo dodano vrednost bistriškemu podeželju.

Slovenska Bistrica je tako v petek kot tudi v soboto res živela in dihala s prireditvijo, ki se je odvijala na več lokacijah. Na parkirišču pri gradu so prodajali kruh, potice, gibanice in druge dobrote. Prireditev pa ponuja vsem, ki jim po žilah teče tekmovalna kri tudi več organiziranih tekmovanj. Udeleženci so tako lahko preizkusili svojo sposobnosti v peki kruha, gibanic in drugih dobrot, prav tako pa se je organiziralo tudi tekmovanje v pripravi jedi iz kotlička.  Vsi tekmovalci so se potrudili, da so predstavili najboljše izdelke, pilili recepte in nato nestrpno čakali razglasitev komisije. Nad izidi tekmovanja so bili navdušeni tudi obiskovalci, ki so lahko dobrote tudi poskusili. Irena Keršič, udeleženka tekmovanja v kategoriji peke kruha je povedala, da kruh peče z ljubeznijo, najraje za člane družine že od kar pomni in da se trudi, da je z vsako peko boljši. Na tekmovanju je osvojila srebrno medaljo, drugo leto pa cilja na zlato.

Center domače in umetnostne obrti je imel dan odprtih vrat, hkrati pa je potekal tudi rokodelski praznik v okviru Slovenskega rokodelskega festivala. Predstavili pa so se tudi  starodobniki AMD Classic.

Kot posebno doživetje in atrakcijo je nedvomno vredno izpostaviti Čebelarski center, ki je odprl svoja vrata in kje potekalo prav posebno tekmovanje v kuhanju medenega kotlička.

V ospredju so nedvomno bile animacije za otroke. Fridina Mišnica je praznovala svoj 11. rojstni dan. Otroci so lahko premagovali ovire, urili slikarske sposobnosti ter bili deležni glasbenih in plesnih nastopov drugih otrok. Obiskovalka prireditve Nastja Avguštin je za Bistričan.si povedala: »Vesela sem, da se v Slovenski Bistrici vsako leto odvija dogodek, ki združuje otroke in starše iz celotne občine. Miška Frida je tudi letos navdušila številne otroke z različnimi aktivnostmi v naravi in podelila ogromno nežnosti in objemčkov najmlajšim.«

Vsi zbrani dogodki v sklopu Podob Bistriških domačij so nedvomno prinesli svež veter v rutino prebivalcev Slovenske Bistrice in napolnili male srčke z neprecenljivimi izkušnjami.

Nuša Keršič

 

Last modified on Friday, 15 September 2023 12:51
Rate this item
(0 votes)

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči