( ISSN 2738-5760 )

Maskota Pasovček je otroke pospremila v šolo

V četrtek, 14. septembra, je učence Osnovne šole Pohorskega odreda Slovenska Bistrica v šolo pospremila maskota Pasovček, ki opozarja na pomembnost pripetega varnostnega pasu v avtu ter splošne previdnosti v prometu ter varne poti v šolo.

V okviru nacionalne preventivne akcije Začetek šole in varnost otrok so se letos na Agenciji za varnost v prometu odločili, da bodo obiskali več šol z njihovo maskoto Pasovčkom. Pasovček je  hkrati tudi projekt, ki ga lahko izvajajo šole in vrtci z otroci, namen tega projekta pa je spodbujanje uporabe otroških varnostnih sedežev ter uporabe varnostnega pasu v vozilih, opozarjajo pa tudi na druge ukrepe s področja varnosti v prometu, kar lahko vzgojitelji in učitelji prilagodijo po svoji presoji.

Dr. Irena Janžekovič Žmauc: »Zdaj ob začetku novega šolskega leta smo začeli s sporočilom, da gre Pasovček po Sloveniji, da obišče različne šole. Želimo širiti to zavest, da bodo otroci varni na šolskih poteh in v prometu, pri čemer ne želimo na to opozarajati zgolj prvi šolski dan, ampak tudi dlje časa, celo šolsko leto. Prvi dan vsi udeleženci v prometu še slišijo, da se otroci vračajo v šole, potem pa se na to včasih malo pozabi. Glede na to, da so otroci ranljivejši v prometu, je smiselno, da na to polagamo večjo pozornost, da smo bolj pazljivi in jim v primeru, ko opazimo, da želijo čez cesto, to varno omogočimo. S temi obiski Pasovčka po šolah, kjer ga otroci zares lepo sprejmejo, želimo spodbujati previdnost otrok v prometu ter še večjo pazljivost odraslih udeležencev v prometu. Letošnje geslo te akcije je „Srce prometne varnosti smo vsi“, kjer želimo poudariti povezovanje skupnosti, kako je pomembno, da se o varnosti v prometu pogovarjajo učenci z učitelji, da so starši dober vzgled, da so vsi vozniki pazljivi, da se vključujejo tudi mestno redarstvo in policija v okolici šole in se s tem umirja promet. Na veliko načinov lahko pripomoremo, da bodo otroci prišli varno v šolo.«

Učenci Osnovne šole Pohorskega odreda so pod budnim očesom policista s Policijske postaje Slovenska Bistrica ter maskoto Pasovčkom varno prečkali cesto ter se skupaj sprehodili do šole. Spomnili so se, da morajo vedno upoštevati cestna pravila ter skrbeti tako za svojo varnost kot tudi za varnost drugih udeležencev v prometu, na kar jih je spomnila tudi ravnateljica šole, Nadja Stegne, ki je zaželela toplo dobrodošlico obiskovalcem.

Ravnateljica OŠ Pohorskega odreda, Nadja Stegne: »Zelo smo veseli, da so nas letos k temu projektu povabili iz Agencije Republike Slovenije za varnost v prometu in smo del projekta tudi v okviru nacionalne preventivne akcije Začetek šole in varnost otrok. Zdi se mi zelo pomembno, da vsak dan poudarjamo na varnost v prometu tako vsem otrokom, da poznajo pravila na cesti, kot tudi vsem udeležencem v prometu. Na ta način lahko tudi mi prispevamo k zagotavljanju varnega prihoda otrok v šolo in s tovrstnimi akcijami spodbujamo vse udeležence v prometu, da so še bolj previdni in pozorni. Rada bi izpostavila tudi dobro sodelovanje z Vrtcem Otona Župančiča Slovenska Bistrica, ki vsa ta leta sodeluje v tem projektu, tako da otroci, ki pridejo k nam, lik Pasovčka že poznajo, vedo, kaj opozarja Pasovček in to vidim kot eno izvrstno povezovanje in prepletanje vsebin, za katere si želimo, da se nam bodo vsem vtisnile globoko v spomin in da bomo vsak dan in vsak trenutek pozorni na cesti. Veseli me, da dobro sodelujemo tudi s policijo in mestnim redarstvom, pri čemer se vsi trudimo, da imajo naši otroci karseda varno pot v šolo.«

Otroci so se maskote zelo razveselili in obljubili, da bodo še posebej previdni na varnost, ko bodo na poti v šolo, tako v vozilih kot na cesti.

 Amadeja Mlakar

 

  • September 15, 2023
Last modified on Friday, 15 September 2023 16:06
Rate this item
(0 votes)

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči