( ISSN 2738-5760 )

Kultura

Rokodelstvo včeraj v središču 55. sejma MOS v Celju

Člani Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije po lanskoletni uspešni predstavitvi letos ponovno sodelujejo na sejmu MOS, ki velja za največji poslovno-sejemski dogodek v Sloveniji. V sklopu sejemskega nastopa želijo obiskovalcem približati bogato znanje in veščine rokodelk in rokodelcev ter predstaviti njihove izdelke, hkrati pa obiskovalce sejma ozaveščati o pomembnosti ohranjanja rokodelske dediščine in jih informirati o novostih na področju rokodelstva.

V sejemskem tednu se bo na razstavnem prostoru Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije zvrstilo osem rokodelskih centrov. V četrtek, 14. septembra sta se predstavila Rokodelski center Rogatec in Center domače in umetnostne obrti Slovenska Bistrica. V sklopu predstavitve bistriškega CDUO je Kristina Čavničar na dogodku pripravila prikaz dela na lončarskem vretenu, Vesna Plavec pa je izvajala prikaz ročnega kovanja industrijskega aluminija. Ob tem so bili v prodajnem delu razstavnega prostora na voljo izdelki iz industrijskega aluminija in pohorskega kamna Avantgard metalli, ki so rezulaltat uspešnega rokodelskega sodelovanja Vesne Plavec in Marjana Crniča, keramični izdelki Art by Špelca, ki jih s prefinjenim občutkom ustvarja Špela Penič, in interpretacije starih uporabnih lončarskih izdelkov Iz babičine kuhinje in dedkove kleti, ki nastajajo v CDUO. 

V dopoldanskem delu so se predstavnice rokodelskih centrov udeležile posebnega dogodka z okroglo mizo z naslovom Slovensko rokodelstvo in rokodelci, izzivi nove zakonodaje, ki ga je z namenom razprave o izzivih in priložnostih v povezavi z novim Zakonom o ohranjanju in razvoju rokodelstva, pripravilo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ). Po pozdravnem nagovoru mag. Dejana Židana, državnega sekretarja na MGTŠ, so zbrane nagovorili Blaž Cvar, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Kati Sekirnik, vodja Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije in vodja Rokodelskega centra DUO Škofja Loka, in Željko Kljajić, podpredsednik Zveze društev upokojencev Slovenije.

Na okrogli mizi, ki jo je povezovala Monika Tavčar, so svoje poglede predstavili ključni deležniki in predstavniki nosilcev podpornega okolja na področju rokodelstva: sekretar MGTŠ, mag. Dejan Židan, vodja Sektorja za domače storitve (MGTŠ) Franc Stanonik, predsednik Sekcije za domačo in umetnostno obrt pri OZS, Jernej Bortolato, predstavnica Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije in vodja bistriškega CDUO, Ljubica Zgonec Zorko, predstavnica Zveze društev upokojencev Slovenije, Vera Pečnik, direktorica Javnega zavoda Rokodelski center Ribnica, Tina Peček, in rokodelka – izdelovalka in oblikovalka slamnikov, Ana Cajhen. V konstruktivni razpravi o rokodelstvu, v katero so se ob koncu vključili tudi rokodelke in rokodelci ter podporniki rokodelstva iz publike, so bila naslovljena nekatera ključna vprašanja. Med drugim je bilo govora o pomenu podpore lokalnega okolja, ozaveščanju najširše javnosti o rokodelstvu kot elementu slovenske identitete in vrednosti rokodelskega dela, kakovostnih ravneh rokodelskega izdelka ter široki promociji slovenskega rokodelstva.

Državni sekretar mag. Dejan Židan je poudaril, da je sprejem Zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva velik dosežek, ki bo pripomogel k povrtnitvi časti rokodelk in rokodelcev ter njihovega dela. Zakon predstavlja podlago za sistemsko financiranje področja. Finančno podporo bo ministrstvo rokodelcem dodeljevalo prek javnih razpisov. Del sredstev bo na podlagi javnega pooblastila namenjen Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije za podeljevala naziva priznani rokodelec, izvajanje usposabljanj prenosa rokodelskih znanj po tako imenovani »rokodelskih shemi« in certificiranje rokodelskih izdelkov – vse našteto bo za rokodelce brezplačno. Ministrstvo bo neposredno financiralo tudi naloge ohranjanja in razvoja rokodelstva vseh drugih glavnih nosilcev podpornega okolja rokodelstva: rokodelskih centrov, konzorcija rokodelskih centrov, Zveze društev upokojencev Slovenije in Slovenskega etnografskega muzeja. Proračunska sredstva bo ministrstvo dodeljevalo tudi z javnimi razpisi, ki bodo namenjeni posebej rokodelstvu.

Anja Zamuda

  • September 15, 2023
Last modified on Friday, 15 September 2023 14:03
Rate this item
(1 Vote)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Koledar prireditev

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
4
6
11
12
13

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

Poišči