( ISSN 2738-5760 )

Kultura

Predstavitev otroške knjige 9 minut sončnega zahoda

V petek, 15. septembra so v Gradu v Slovenski Bistrici predstavili pravljico za otroke Patricije Vukadinović 9 minut sončnega zahoda, ki jo je ilustrirala Sara Vidmajer.

Avtorica pravljice je Patricija Vukadinovič, po izobrazbi sicer magistrica ekonomije. Že od otroštva pa si je želela napisati knjigo. Njena strast je branje knjig, čeprav kot sama pravi, nikoli ni bila tipični knjižni molj, saj je knjige prebirala predvsem na potovanjih, letalih ali naskrivaj na nezanimivih predavanjih

Pravljica 9 minut sončnega zahoda je nastajala okoli dve leti. »K pisanju pravljice me je spodbudil mož. Ob večerih sva na terasi opazovala ptičke in netopirje. Pravljica govori o izbirčnem ptičku Oliju, ki se zaljubi v prelepo netopirko Trixi, s katero se  lahko videvata le v času sončnega zahoda, in to le 9 minut. Kaj jima preprečuje, da bi bila nerazdružljiva? Najbolje, da preberete in izveste sami," pojasnjuje Patricija Vukadinovič in dodaja: "Pravljica je navdihujoča, ne le za otroke, temveč tudi za odrasle. Nosi globlji pomen o sprejemanju drugačnosti, minljivosti in o preživljanju časa z najdražjimi, na katere v današnjem hitrem tempu življenja velikokrat pozabljamo." Pravljico je predstavila prijateljici Sari Vidmajer in jo vprašala, ali bi jo bila pripravljena ilustrirati. »Zgodbica me je pritegnila in takoj sem bila za to, da jo ilustriram. Čeprav s takimi projekti prej še nisem imela izkušenj, mislim, da nama je zelo dobro uspelo,« je povedala ilustratorka Sara Vidmajer, ki je odraščala v Slovenski Bistrici, zdaj pa živi in ustvarja v Mariboru, potem ko je leta 2017 diplomirala na Fakulteti za dizajn, zdaj pa končuje magistrski študij fotografije na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje.

Knjiga je prevedena tudi v angleščino z naslovom 9 minutes of sunset, izšla je  v samozaložbi in jo je mogoče kupiti tudi na spletni strani www.rubiss.si. Na dogodku je otrokom in drugim pravljico doživeto prebrala Simona Golob.

Natalija Sinkovič

 

  • September 15, 2023
Last modified on Friday, 15 September 2023 18:45
Rate this item
(1 Vote)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Koledar prireditev

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
4
6
11
12
13

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

Poišči