( ISSN 2738-5760 )

Prvi štajerski gospodarski oskar bistriškemu Impolu 2000

V Hotelu Habakuk so v sredo, 18. oktobra, slavnostno podelili prve Štajerske gospodarske oskarje. V kategoriji velika gospodarska podjetja je nagrado prejelo podjetje Impol 2000 iz Slovenske Bistrice.

Štajerska gospodarska zbornica je zadnjih sedem let najboljšim podjetjem v podravski regiji podeljevala naziv Podravsko podjetje leta, letos pa so se odločili, da bodo popularizacijo gospodarstva in aktiviranje gospodarskih ravnanj in delovanj razširili na štajersko regijo. Zbornica se je tako povezala z Regionalno gospodarsko zbornico Celje in Inštitutom za medijske komunikacije FERI Univerze v Mariboru ter ustvarila skupni projekt izbora najboljših podjetij v širši štajerski regiji. Posledično se je spremenila tudi podoba in ime. Ta se po novem imenuje Štajerski gospodarski oskar. 

Štajerske gospodarske oskarje so tako kot doslej podeljevali v štirih velikih kategorijah uspešnih podjetij, od mikro do velikih, in v skupini najboljših zaposlovalcev.

V kategoriji velika gospodarska podjetja je nagrado komisija namenila podjetju Impol 2000 iz Slovenske Bistrice. V obrazložitvi nagrade so zapisali, da je delniška družba Impol 2000 z več kot 2500 zaposlenimi lani predelala kar 233 tisoč ton aluminija in ustvarila za več kot milijardo in 142 milijonov evrov prihodkov oziroma kar 35 % več kot v letu 2021. skupina, ki združuje 25 različnih podjetij je največji proizvajalec aluminijastih polizdelkov v jugovzhodni Evropi in s tem eden najpomembnejših gospodarskih subjektov v državi. Je 6 največji slovenski izvoznik, ki je lani ustvaril za dobrih 87 milijonov čistega dobička pred obdavčitvijo. Dodana vrednost na zaposlenega pa krepko presega 94 tisoč evrov. Družba s skoraj 200-letno tradicijo je komisijo prepričala s strategijo in premišljenimi poslovnimi odločitvami, kam in kako na dolgi rok vlagati sredstva, čas in energijo, ustvarjalni potencial in druge vire. Rezultati te strategije in zahtevnih odločitev pa se kažejo v zavidanja vrednih dosežkih, smeli, trajnostno naravnani viziji in družbeno odgovornem delovanju.

Glavnemu izvršnemu direktorju družbe Andreju Kolmaniču je nagrado izročil častni predsednik Štajerske gospodarske zbornice dr. Roman Glaser. Ob prejemu nagrade je Kolmanič povedal: »O prihodnosti veliko razmišljamo, pripravljamo strategijo do leta 2030, verjamemo, da lahko s tem, kar smo zapisali uspešno poslujemo tudi v prihodnosti, treba pa je tudi vedeti, da je aluminij kovina, ki nam omogoča zeleni prehod.«

Druge nagrade so prejeli podjetje Intera s Ptuja nagrado Štajerski zaposlovalec leta 2022, Najperspektivnejše podjetje je postalo podjetje MOS Invest iz Celja; Štajerskega gospodarskega oskarja 2022 v kategoriji Mikro in mala podjetja je prejelo podjetje Primius gradnje  iz Maribora; v kategoriji Srednje velika podjetja pa je kipec prejelo podjetje Kronoterm - toplotne črpalke. Med tremi ožjimi nominiranci v kategoriji mikro in malih podjetij je bila tudi bistriška Mojstrovina.

Ob slavnostni podelitvi je potekal tudi zanimiv spremljevalni program, v katerem je izstopala dobrodelna dražba z umetninami mladih ustvarjalcev likovne šole in galerije Atilem, katere izkupiček bo namenjen oškodovanim v nedavnih poplavah.

Natalija Sinkovič

 
  • October 18, 2023
Last modified on Wednesday, 18 October 2023 19:47
Rate this item
(0 votes)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči