( ISSN 2738-5760 )

KS Impol praznoval z odprtjem razstave

V ponedeljek, 23. oktobra, so v KS Impol praznovali svoj praznik krajevne skupnosti. Ob tej priložnosti so pripravili krajšo prireditev in odprli razstavo ustvarjalcev Društva upokojencev Slovenska Bistrica.

Krajevna skupnost Impol svoj praznik praznuje v spomin na Josipa Vošnjaka, ki je živel v Visolah in je umrl 21. oktobra 1911. Njegov krajši življenjepis je predstavila voditeljica prireditve Jožica Repnik, ki je med drugim povedala: "Ko se je Vošnjak za stalno naselil v Visolah, so bili njegovi otroci že odrasli. Na svojem domu je sprejemal številne prijatelje, od Aškerca, Jurčiča, do dr. Serneca in druge." Poudarila je tudi njegovo sodelovanje z Lovrom Stepišnikom, s katerim sta ustanovila Bralno društvo pod Pohorjem in v teh krajih širila bralno kulturo tako, da je Stepišnik s košem nosil knjige po vaseh. V kulturnem programu sta zaigrala Nina in Klemen na harmoniko in bas, profesorica Rozika Špes je doživeto povedala Tavčarjevo črtico o Šarovčevi slivi. Zbrane je nagovoril tudi podžupan občine Slovenska Bistrica Modest Motaln. Med drugim je poudaril zgledno sodelovanje med občino in Krajevno skupnostjo Impol in, da je lepo videti, da se takšne prireditve dogajajo tudi v mestu in ne le na podeželju.

Ob tej priložnosti so odprli tudi razstavo , ki je prikaz aktivnosti, ki jih člani izvajajo v Društvu upokojencev. "Razstavljajo naši člani, naši znanci - skromni in pridni ljudje, polni življenja in ljubezni, naši sosedje, prijatelji z ulice. S svojim delom in izdelki ohranjajo dragoceni ljudski običaj in ga prenašajo iz roda v rod. Njihove rastavljene umetnine nam pričarajo vso lepoto našega kulturnega izročila, ki ima v naši zgodovini poseben kulturni in zgodovinski pomen," je poudaril predsednik Društva upokojencev Slovenska Bistrica Gabrijel Cintauer. Na razstavi so se predstavile sekcije slikarjev, fotografov, Nitke in druge rokodelke z vezeninami, čipkami, kvačkanimi prtički, pletaninami, tudi izdelovalci unikatnih, uporabnih izdelkov iz stekla, lesa, blaga, papirja, šibja, oblikovalke šopkov. "V vsebini smo želeli prikazati in zaobjeti vso raznolikost življenja in ustvarjanja - preteklost, sedanjost, letne čase, praznovanja, bogastvo naših voda, gozdov, naše bližnje in daljne kraje, ohranjanje naravne in kulturne dediščine, ustvarjalnost naših ljudi nekoč in danes. vsi razstavni eksponati so delček našega življenja, imajo krasilno in uporabno vrednost in so lahko tudi lepa darila," je povedala Vida Lipoglav. Sekcija za peko peciva pa je ob koncu slovesnosti za vse pripravila tudi pogostitev.

Razstava Lepote preteklosti in sedanjosti bo v prostorih KS Impol na ogled do 28. oktobra.

Natalija Sinkovič

 
  • October 23, 2023
Last modified on Wednesday, 08 November 2023 08:08
Rate this item
(0 votes)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

Poišči