( ISSN 2738-5760 )

Komunala je testirala električni smetarski kamion

Komunala Slovenska Bistrica je zadnjih 14 dni testirala električni smetarski kamion znamke Renault Tracks.

Komunala je testirala Renaultov električni kamion. »Prednost tovrstnega vozila je predvsem zmanjševanje izpustnih emisij. Gre za tovornjak Renault E-tech D wide Z.E., na katerega je vgrajena nadgradnja podjetja Stummer za pobiranje komunalnih odpadkov. Po testiranju ugotavljamo, da vozilo številne prednosti in nekaj pomanjkljivosti, med katerimi je zagotovo cena takega vozila, ki se vrti okoli 800 000 evrov, a bomo v prihodnje morali razmišljati o prehodu na zeleno energijo,« ugotavlja direktor Komunale Slovenska Bistrica Maksimilijan Tramšek.

Renault je električni smetarski tovornjak predstavil že lani in ga od takrat v preskus predal različnim komunalnim službam po Sloveniji. Smetarski tovornjak, ki je opremljen z nadgradnjo podjetja Stummer, ima manjši doseg, saj ta odvisno od konfiguracije terena znaša od 80 do 100 kilometrov. Veliko elektrike za svoje delovanja namreč porabi tudi nadgradnja. Pogonski sklop sicer razpolaga z dvema prestavama, eno za hitro vožnjo in drugo za hitrosti do 30 kilometrov na uro, pri katerih takšen tovornjak predvidoma deluje večino časa. Uporabniki tudi ne potrebujejo posebnega prilagajanja polnilne infrastrukture. Za napolnjenost baterij v desetih urah, torej preko noči, je namreč dovolj navaden trifazni priključek. V primeru hitre polnilnice z močjo 150 kilovatov so baterije po drugi strani lahko napolnjene že v dobrih dveh urah. »Glede na to, da imamo na CERO Pragersko elektrarno 260 KW, polnjenje baterij ne bi bilo problematično,« dodaja Tramšek.

Renault Trucks sicer svojim strankam poleg samega gospodarskega vozila v okviru storitve E-tech 360° ponuja tudi svetovanje glede na analizo njihovih potreb in dejavnosti in podporo v času uporabe vozila.

Natalija Sinkovič

  • October 27, 2023
Last modified on Friday, 03 November 2023 17:05
Rate this item
(0 votes)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči