( ISSN 2738-5760 )
Ure, Foto: Pixabay Ure, Foto: Pixabay

V nedeljo bomo lahko spali uro dlje

Jutri, v nedeljo, 29. oktobra, bomo ob treh ponoči urine kazalce premaknili nazaj na 2. uro. S tem bomo naredili premik na zimski čas, ki nam bo prinesel uro več spanja.

Premik ure oziroma poletni čas se je uveljavil z namenom večjega izkoriščanja dnevne svetlobe. Tako bi ljudje manj spali ko zunaj sije sonce. Ob uporabi premika ure oziroma prestavljanja časa med zimskih in poletnim časom se varčuje tudi na energiji, saj se dnevni delovni čas podjetij in ustanov prilagaja na večji izkoristek dnevne svetlobe ter posledično manjše porabe tako električne, kot toplotne energije, zaradi tega ukrepa naj bi bilo tudi manj prometnih nesreč in kriminala. Študije so pokazale veliko prednost uporabe poletnega časa in premika ure, a vendar obstajajo tudi argumenti, ki govorijo proti. Nasprotniki poudarjajo predvsem negativni vpliv na biološko uro ljudi, ki slabša njihovo razpoloženje in zdravje.
  • Prvi, ki je predlagal prehod na poletni čas, je bil angleški gradbenik William Willet. Prva država, ki mu je prisluhnila in začela premikati uro, je bila Kanada (1908).
  • Slovenci smo poletni čas začeli uporabljati 27. marca 1983, podlaga pa je bil zakon o računanju časa, ki je bil skoraj pol leta pred tem sprejet v skupščini SFRJ.
  • October 28, 2023
Last modified on Saturday, 28 October 2023 15:38
Rate this item
(0 votes)

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči