( ISSN 2738-5760 )

Gasilci PGD Zg. Bistrica prikazali reševanje iz stene

Prostovoljno gasilsko društvo Zgornja Bistrica je v soboto, 28. oktobra, na zunanji steni Plezalnega centra prikazalo reševanje iz stene.

Na dnevu odprtih vrat so se predstavili domačinom in krajanom. »Obiskovalci so lahko spoznali naše delo, si ogledali, kako poteka oživljanje na lutki in kako se uporablja AED, pokazali smo svojo opremo, ki jo uporabljamo pri intervencijah. Pionirčki in mladinci so lahko preizkusili ciljanje z vodno cevjo,« je povedal poveljnik PGD Zgornja Bistrica Aleš Švab»S Plezalnim centrom pa smo se dogovorili, da bi izvedli vajo reševanja ujetega na vrvi, ki se je zaplezal in mu je postalo slabo. 6 naših članov je bilo na usposabljanju za reševanje iz stene v Ljubljani. Nikoli ne vemo, kje bomo to znanje potrebovali. Navsezadnje je na našem območju Vintgar, kjer smo že nekajkrat morali uporabiti vrvno tehniko.«

»Zgornjebistriški gasilci so danes prikazali, kako poteka reševanje iz stene. Že kar nekajkrat so morali to svoje znanje uporabiti v bistriškem Vintgarju, na zadnje je bil kadaver, ki ga je bilo treba potegniti iz soteske, reševali so tudi že ponesrečenko, ki je padla po konkretni strmini, za to območje so ta znanja še kako potrebna, če bi bilo v takih situacijah potrebno čakati na gorske reševalce, bi bilo v marsikaterem primeru lahko že prepozno,« je povedal poveljnik Civilne zaščite Branko Hojnik.

Plezalni center je namenjen tudi urjenju gasilcev in drugih reševalcev. »Bistriški gasilci bodo to priložnost zagotovo izkoristili, tako za urjenje reševanja kot za vzdrževanje psihofizične kondicije,« je še dodaj Branko Hojnik.

Natalija Sinkovič

  • October 28, 2023
Last modified on Sunday, 29 October 2023 12:02
Rate this item
(1 Vote)

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči