( ISSN 2738-5760 )

Na bistriški Komunali letos pobrali rekordno količino sveč

Na bistriški Komunali so po prvem novembru pobrali žal rekordno število odpadnih plastičnih sveč. 

Po letošnjem 1. novembru je Komunala Slovenska Bistrica v petek, 3. novembra, z odlagališč pobrali dobre 4 tone odpadnih sveč, v ponedeljek, 6. novembra, pa dodatne 4 tone in 620 kg. "To je zelo visoka številka, ki nas zelo skrbi, saj jih običajno ob enem pobiranju zberemo od 1400 do 1500 kg. Leta 2021 pa smo jih na CERO Pragersko v celem letu npr. zbrali 58,49 tone," sporočajo s Komunale Slovenska Bistrica in ponovno pozivajo k zmernosti uporabe sveč, predvsem da prižgemo čim manj plastičnih sveč. Dovolj je, da na grobu gori ena sama svečka, saj se spoštljiv odnos do pokojnih ne meri s številom prižganih sveč. Na pokojne se lahko spomnimo na številne druge načine. 

Nagrobne sveče so zelo zahtevni odpadki, s katerimi je treba ustrezno ravnati, in jih na odlagališču zbirati ločeno od drugih odpadkov. S tem poskrbijo, da se sveče reciklirajo in tako manj obremenjujejo okolje.

Komunala Slovenska Bistrica ob tem še opozarja, da je treba tudi na pokopališčih ločevati smeti in da v zabojnike na pokopališčih sodijo samo odpadki s pokopališča. Smeti, ki sodijo na pokopališče:

BIOLOŠKI ODPADKI: ovenelo cvetje z grobov in iz vaz, ovenelo cvetje ikeban in vencev, papirnate brisačke, zemlja, trava, plevel …

OSTALI ODPADKI: umetne gobe IZ ikeban in vencev ter trakovi, umetno cvetje, čistilne rokavice, gobice, keramični lonci za rože …

Natalija Sinkovič

  • November 8, 2023
Last modified on Friday, 10 November 2023 07:48
Rate this item
(0 votes)

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči