( ISSN 2738-5760 )

Slovesno ob 80-letnici ustanovitve Pohorskega odreda

Na osnovni šoli Pohorskega odreda so v torek, 7. novembra, pripravili krajšo slovesnost ob 80-letnici ustanovitve Pohorskega odreda, po katerem se šola imenuje. Že v  soboto, 4. novembra, so pri Črnih mlakah na Pesku ob spominskem obeležju pripravili krajšo slovesnost.

Ob 80. obletnici so se predstavniki Združenja borcev za vrednote NOB Slovenska Bistrica, Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Slovenska Bistrica, Območnega združenja slovenskih častnikov Slovenska Bistrica in Osnovne šole Pohorskega odreda slovenska Bistrica pri spominskem obeležju poklonili  borcem in borkam Pohorskega odreda in položili cvetje in venec. Priložnostni nagovor je imel Borut Kruder, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Slovenska Bistrica, ki je med drugim poudaril, da je bil Pohorski odred ustanovljen po ukazu komandanta 4. operativne cone Franca Rozmana – Staneta z namenom, da oživi partizansko gibanje na Pohorju, ki je po padcu Pohorskega bataljona 8. januarja 1943 skoraj povsem zamrlo. V torek, 7. novembra pa so osrednjo spominsko slovesnost pripravili tudi v OŠ Pohorskega odreda, ki od selitve v novo šolsko poslopje, 7. januarja 1967, ponosno nosi ime po tem znamenitem odredu. »Ob vsakokratni predstavitvi šole se dotaknemo zgodovine in se spomnimo vseh junakov, ki so se borili za svobodo naše domovine, na njihovo borbenost, odločnost, vero v pravičnost. Ti trenutki nas spodbudijo tudi k razmišljanju o pomenu svobode, enotnosti in o odgovornosti do naše skupnosti. Prav je, da si tudi v današnjih, nekoliko drugačnih časih prizadevamo za te vrednote tudi mi, Naša šola bo tudi v prihodnje ponosno nosila ime Pohorski odred in tako skrbela za njegovo zapuščino,« je povedala ravnateljica OŠ Pohorskega odreda Nadja Stegne. Na borce in njihove vrednote pa je opozoril podžupan Občine Slovenska Bistrica Modest Motaln: »Danes se spominjamo tistih, ki so verjeli, da smo lahko samostojni in svobodni, borcev Pohorskega odreda, ki so za svoja prepričanja darovali svoja življenja. Njihove vrednote – mir, iskrenost, poštenost, delavnost – so danes zelo na preizkušnji. Vsak spomenik, vsaka zgodba nosi neki pomen, in ta pomen je, da moramo negovati to, za kar so se ti pogumni možje borili. Spoštovati je treba preteklost in njihove vrednote ohraniti tudi v prihodnosti.« Osrednji govornik, dr. Marjan Žnidarič, pa je šolarjem osvetlil pomen delovanja Pohorskega odreda in jih opomnil na junaštvo borcev, na njihovo odrekanje, hrabrost, ljubezen do lastnega naroda, kako so z nadčloveškimi napori v mrazu, dežju in snegu, pod milim nebom, bolj lačni kot siti, slabo obuti in oblečeni, uspešno kljubovali veliko močnejšemu sovražniku.

4. novembra 1943 je bil pri Črnih mlakah na Pesku ustanovljen Pohorski odred, ko so se združile enote 2. Pohorskega bataljona in bataljona Šlandrove brigade v novo enoto Pohorski odred. Odred je izvajal različne akcije na celotnem območju Pohorja, od Ribnice, Treh Kraljev, Ruške koče, Tinja, Keblja, Kota, Oplotnice vse do cestne in železniške komunikacije Slovenska  Bistrica  – Celje. Na tem operativnem območju so izvajali razne sabotažne akcije, prirejali mitinge in sprejemali nove mobilizirance. Za obrambo pred akcijami Pohorskega odreda so Nemci 13. novembra 1943 ustanovili  Vermanšaft bataljon Mitte s sedežem v Slovenski Bistrici, ki bi naj preprečeval akcije odreda od Ruš, Areha, Šmartna, Tinja, Oplotnice, Zreč vse do Vitanja. Ker kljub prizadevanjem aktivnosti odreda niso zatrdili, so Nemci v začetku decembra 1943 pripravili in sprožili ofenzivo »Snežni metež«, ki je povsem propadla.

Natalija Sinkovič

  • November 8, 2023
Last modified on Friday, 10 November 2023 14:41
Rate this item
(1 Vote)

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči