( ISSN 2738-5760 )

Kultura

Odprtje razstave Za lončarstvo in lonec ni konec!

V petek, 10. novembra so v razstavišču Pristava v bistriškem Centru domače in umetnostne obrti (CDUO) odprli razstavo lončarskih izdelkov članic in članov Društva Majolika z naslovom Za lončarstvo in lonec ni konec!

Izdelki so nastali v okviru istoimenskega projekta, ki ga je društvo v sodelovanju s CDUO lani uspešno prijavilo na javni razpis Ministrstva za kulturo za sofinanciranje kulturnih projektov na področju nesnovne kulturne dediščine. Osrednjo aktivnost projekta, namenjenega varovanju in oživljanju tradicionalnega lončarstva, so izvedli v obliki intenzivnega izobraževalnega programa prenosa tradicionalnih lončarskih znanj za članice in člane Društva Majolika.
Program je vodil tradicionalni lončar Štefan Zelko z Goričkega, ki je vpisan v Register nesnovne kulturne dediščine in je eden redkih, ki obvlada skoraj pozabljeno tehniko črnega žganja keramike. V projektu je osem članic in članov društva pod mentorstvom mojstra intenzivno poglabljalo svoja lončarska znanja in spretnosti v vseh fazah lončarskega dela.
Ostale članice in člani, lončarke in lončarji z drugih koncev Slovenije in druge zainteresirane posameznice in posamezniki so se aktivno vključili v posamezne projektne aktivnosti.
Posebej zanimivo je bilo spoznavanje starodavnega črnega načina žganja keramike v kopasti peči na drva, ki jo je mojster Štefan pred leti sam sezidal in za izvedbo prikaza ob letošnjih Dnevih evropske kulturne dediščine pripeljal v Slovensko Bistrico. Sodelujoči v projektu so se razveselili svojih prvih črno odžganih keramičnih izdelkov. Zaradi velikega navdušenja so redek in zanimiv prikaz ponovili, nastale izdelke pa ob zaključku projekta razstavljajo v razstavišču Pristava. Razstava bo na ogled do 24. novembra.

Anja Zamuda

  • November 10, 2023
Last modified on Friday, 10 November 2023 17:38
Rate this item
(1 Vote)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Koledar prireditev

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
15
17
Date : 17 December 2023
24
29
31

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

Poišči