( ISSN 2738-5760 )
Foto: Društvo Humanitarček Foto: Društvo Humanitarček

3211 kamenčkov za prijaznost na bistriških obronkih

13. november je mednarodni dan prijaznosti, ki ga v Sloveniji pospešeno zaznamujemo zadnjih nekaj let in katerega uradni nosilci so Humanitarčki, ki si utopično želijo, da bi prijaznost preprosto postala del našega vsakdana. 

Mednarodni dan prijaznosti obeležujemo od leta 1998, ko je bila podpisana deklaracija o prijaznosti. Prve države, ki so ga začele obeleževati, so bile Kanada, ZDA in Singapur. Vsako leto na ta dan z deljenjem rumenih rož poudarjajo potrebo po preprostih dejanjih, s katerimi polepšajo življenje drug drugemu.

Leta 2015 je predsednica društva Ninna Kozorog namreč med potovanjem na Irskem na radiu poslušala oddajo o »prijaznosti«. Glede na to, da smo vsi iz otroštva navajeni predvsem nedeljskih čestitk in pozdravov je bila še toliko bolj presenečena nad oddajo, v katero so ljudje sporočali, kaj se jim je lepega zgodilo čez teden – katera naključna dobra dela so se jim zgodila ali pa so jih naredili sami. Še preden se je vrnila iz potovanja, je akcija stekla … . In tako se je rodil projekt Naključne prijaznosti tudi v Sloveniji. Pravzaprav je na nek svojstven način šlo za vsakodnevno nadgradnjo decembrskega projekta 30 dni za 30 srčnih dejanj, v katerem Humanitarčki že skoraj desetletje vsak dan poskušajo spodbujati k malim akcijam …
Ideja je bila preprosta – da spomnijo in spodbudijo ljudi, da z malimi dejanji lahko lepšajo svet ljudem okrog sebe … Znancem, prijateljem in tudi popolnim neznancem. Akcije so preproste, prinese jih vsakodnevni ritem in življenje.

13. november je tako dan, ko poskušamo na vsak način še spotencirati to medosebno prijaznost, ta majhna dela. Leta 2014 smo z umetniško šolo Atilem pod mentorstvom Melite Ragolič pripravili prve kamenčke z dobrimi mislimi za bolnike z multiplo sklerozo, ki so poželi takšno navdušenje, da smo se odločili, da tradicionalne rumene rožice, ki so del praznovanja Mednarodnega dneva prijaznosti v tujini – nadomestijo kar s kamenčki. Siv neugleden kamenček, oblečen v barve in da pozitivnimi mislim preverjeno nariše nasmeh na obraz prav vsakemu. Poleg tega pa je bistveno trajnejši od rumenih rožic.

Letos je v obtoku že 36.700 kamenčkov, sodeluje 281 šol in vrtcev, 77 podjetij in 152 društev. Posebno serijo kamenčkov so letos prispevali številni znani Slovenci - Biserka Marolt Meden, Anita Ogulin, Jadranka Juras, Ana Petrič. Letos so se akciji pridružili tudi v poljskih Katowicah, madžarski Budimpešti, že lani pa so se pridružile številne italijanske manjšine, letos pa so kamenčki preplavili tudi Firence, Bologno. Gre za največji svetovno akcijo barvanja kamenja na svetu. V Slovenski Bistrici so ob sodelovanju obeh osnovnih šol ter posameznikov pobarvali 3.211 kamenčkov. Že zjutraj pa je na pohod po Bistriških obronkih krenilo 30 študentov in 30 brezdomcev, ki bodo na poti nekoliko počistili pohodne poti ter pustili kakšne kamenčke. 

Humanitarčki pa na današnji dan pozivajo k prijaznosti, strpnosti še bolj kot drugače. Možnosti so neskončne - od prijazne besede, do skoka v trgovino za prehlajeno sosedo, strpnost v prometu ali pa prijazno sporočilo v nabiralniku. Akcija je uvod v 30 dni za 30 srčnih dejanj, ki je paradna akcija Humanitarčka in letos že 12 leto z malimi dejanji vračajo čarobnost decembru. 

Društvo Humanitarček

  • November 13, 2023
Last modified on Monday, 13 November 2023 09:28
Rate this item
(0 votes)

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči