( ISSN 2738-5760 )
Foto: Natalija Sinkovič Foto: Natalija Sinkovič

Martinovanje v Slovenski Bistrici že 10.

Na parkirišču pri Bistriškem gradu je bilo v soboto, 11. novembra, že 10. tradicionalno Martinovanje. Obiskovalci so do poznih večernih ur uživali ob glasbi in okušanju vrhunskih vin, mladega vina in kulinaričnih dobrot, mlajše pa je navdušil nastop čarodeja.

Na prireditvi je sodelovalo 8 vinarjev iz Društva vinogradnikov Ritoznoj in članov konzorcija Ritoznojčan, na stojnicah pa so se z dobrotami predstavljale tudi članice Društva kmečkih žena. »Za Slovensko Bistrico je ta prireditev velik praznik, saj vinogradniki in vinarji na njej dobimo priložnost, da iz svojih vinogradov pridemo v mesto, kjer lahko predstavimo letošnje vino in vino prejšnjih letnikov,« je povedala enologinja Darja Bovha. »Martinovo je praznik veselja, ko se zaključi delo v vinogradu, ko na tiho že zadiši po zimi, ko gre trta počivat. Z martinovim je povezanih veliko običajev, to je prehod mošta v vino, blagoslov mošta, vino v tem obdobju še ni bistro, je pa že vino. K martinovanju seveda spada še posebna kulinarika, na mizah ne sme manjkati gos ali raca, mlinci, rdeče zelje, morebiti flancati, podobno kot na pravega pusta dan, mastnih ust, ker je dejansko to jed, ki jo uživamo z zlatim vinom,« še razloži Bovha.

»Mislim, da bo letina zelo dobra,« je povedal vinar Miran Avguštin, ki ima v svojem vinogradu 10 000 trsov in ponuja pretežno buteljčna vina nekoliko višjega cenovnega razreda, svoje vino pa pretežno prodaja trgovski verigi Spar. Letos je Vinarstvo Avguštin na najvišjem vinskem ocenjevanju na svetu v Londonu za svoje vino chardone in souvignon prejelo bronasto medaljo. »Veseli nas, da smo oživeli znano bistriško vino Ritoznojčan PTP, ki je med ljudmi dobro znano, promocija je dobra, a bi lahko naredili še kaj več,« je še povedal Miran Avguštin.

Med vinarji na stojnicah je svoje odlično vino ponujala tudi Gora pod lipo. »Filozofija vinarja Gora pod lipo je pridelava vina iz dozorelega in zdravega grozdja. Pridelujemo več stilov vin, eno od pomembnih je Ritoznojčan, imamo pa tudi svežo linijo klasik, v katero spadajo sveža, lahkotna, pitna bela vina, za vse tiste, ki imajo radi slajša vina kot so rumeni muškat, kerner, traminec je blagovna znamka Slomškovo vino, za tiste pa, ki imajo radi penine pa pridelujemo penino Devino v natur in brut varianti od letos pa še dva bisera – klasičen Pohorski biser in Pohorski biser sorte rumeni muškat. Za tiste, ki pa obožujejo vino ki zori dlje časa pa ponujamo vina Selekcija,« je povedala enologija Gore pod lipo Darja Bovha. »Gora pod lipo se je letos na izboru najboljših vin v Podravju s penino brut uvrstila med tri najboljša v vinorodni deželi Podravja.

V kulturnem programu so zapeli Vaberški fantje, zaigrala je Frajhajmska godba na pihala, bistriški župnik Jani Družovec je blagoslovili mošt, otroci so si lahko ogledali čarovniško predstavo, do poznih ur pa je zbrane zabaval ansambel Glas.

Natalija Sinkovič

 

  • November 14, 2023
Last modified on Thursday, 16 November 2023 09:40
Rate this item
(2 votes)

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči