( ISSN 2738-5760 )

Na parkirišču pri Crouzetu lahko odslej tudi malo posedite

V okviru projekta Pestro mesto je v soboto, 18. novembra, na dvorišču Crouzeta v Slovenski Bistrici potekala delovna akcija. Udeleženci so uredili dnevno sobo za druženje in počitek, ob ograji pa so postavili galerijo na prostem in poskrbeli za ozelenitev območja.

Dnevna soba - štiri živobarvne klopi iz lesa, ob katerih so koši in posode z zasaditvami – bo namenjena vsem. Našli so tudi staro stojalo za kolesa, ki ga bodo obnovili in predali v uporabo. »Dnevna soba je postavljena začasno, od 6 mesecev do enega leta, nato bomo videli, kako bodo to občani sprejeli. Če bo dobro sprejeto, bo tukaj ostala, če ne, pa jo bomo kam premestili,« pojasnjuje Nataša Pernat, ki še poudarja, da prostor, kamor so jo umestili, ne jemlje parkirnega prostora, saj pri vratih v park, ki so sicer zaklenjena, parkiranje ni dovoljeno.

Ob ograji bo postavljena tudi galerija. »Štirje okvirji bodo namenjeni za menjajoče se razstave, najprej bosta razstavljala Fridina mišnica in društvo Sožitje. Dva okvirja pa bosta namenjena stalni razstavi Roka Dragiča,« je še povedala Nataša Pernat.

Postavitev dnevne sobe na parkirišču pri Crouzetu spada v evropski projekt HUB-IN, ki se je prevesil že v drugo fazo. »Doslej smo zbirali predloge, dnevna soba pa je rezultat iniciative Pestro mesto. Končan je tudi razpis za Pospeševalnik Crouzator, prejeli smo 12 prijav in do konca novembra imamo čas, da izberemo 5 idej. Uredili bomo tudi coworking prostor v Crouzetu, ki bo, če bo interesa dovolj trajen, v načrtu pa imamo tudi ureditev notranjega dvorišča.«

Projekt HUB-IN se izvaja v okviru programa Horizon 2000. Njegov glavni cilj je spodbujati urbano preobrazbo in obnovo historičnih urbanih središč, s pomočjo inovacij in podjetništva, pri tem pa hkrati ohranjati edinstveno kulturno identiteto in dediščino območja. Pričakuje se, da bo HUB-IN sistemsko prispeval k preobratu trendov zapuščanja in zanemarjanja zgodovinske dediščine z ustvarjanjem inovacijskih stičišč (HUB-ov). HUB-IN bo imel tudi neposreden vpliv na ustvarjanje novih trajnostnih priložnosti za lokalna tradicionalna podjetja in na razvoj novih ustvarjalnih veščin in delovnih mest.

Projekt HUB-IN naj bi se v 8 pilotnih mestih po Evropi, poleg Slovenske Bistrice so še Lizbona, Belfast, Genova, Utrecht, Nikozija, Brasov in Angouleme,  končal avgusta prihodnje leto, a so trenutno vložili vlogo za podaljšanje, do januarja oziroma februarja 2025, in čakajo na odobritev. Če bo podaljšanje odobreno, bodo prihodnje leto iniciativo Pestro mesto in Pospeševalnik Crouzator ponovili.

Natalija Sinkovič

  • November 20, 2023
Last modified on Monday, 20 November 2023 16:29
Rate this item
(0 votes)

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči