( ISSN 2738-5760 )

Ministrstvo z nadomestilom občinam za vetrne elektrarne

Ljubljana, 24. novembra - Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je v četrtek v enomesečno javno obravnavo posredovalo predlog uredbe, po kateri bi država občinam namenila enkratno nadomestilo za priključevanje vetrnih proizvodnih naprav. Uporabiti bi ga morale za izboljšanje kakovosti življenja prebivalcev na vplivnih območjih elektrarn.
 

Predlog uredbe, pripravljen na podlagi zakona o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije, predvideva, da bi nadomestilo znašalo 200.000 evrov na en megavat (MW) inštalirane moči proizvodne naprave.

Nadomestila bi se podeljevala za večje vetrne proizvodne naprave, katerih inštalirana moč je enaka ali večja od enega MW. Za vetrne proizvodne naprave z manjšo močjo nadomestilo ni predvideno.

Občine bi enkratno nadomestilo dobile izplačano po pravnomočnosti gradbenega dovoljenja. Pred izplačilom bo morala biti proizvodna naprava zgrajena in priključena na elektroenergetsko omrežje.

Uredba bo po predlogu določala, da bodo morale občine nadomestilo porabi za investicije in ukrepe za izboljšanje življenjskih pogojev in kakovosti življenja prebivalstva na vplivnem območju vetrnih proizvodnih naprav.

Ministrstvo pripombe na predlog zbira prek naslova This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali obrazca na spletni strani E-demokracija do 23. decembra.

(STA)

 
Last modified on Friday, 24 November 2023 08:44
Rate this item
(0 votes)

Najbolj brano

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

 asspa 1

Poišči