( ISSN 2738-5760 )

Pohorsko društvo General Maister ob njegovem dnevu pripravilo krajšo slovesnost

V četrtek, 23. novembra, so v Vojašnici Vincenca Repnika v Slovenski Bistrici ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra, pripravili slovesnost v spomin na Rudolfa Maistra, katerega kip skrbno hranijo v svojih prostorih.

»Pohorsko društvo General Maister sem ustanovil leta 2008  v spomin na dedka, ki je bil Maistrov borec. Pohorsko društvo ne pokriva le Slovenske Bistrice, ampak tudi širše območje Pohorja, saj je bilo s tega območja veliko Maistrovih borcev. Člane društva druži čut pripadnosti in navezanosti na bližnje, na rod, jezik, dom in domovino, s srcem in dušo smo domoljubi,« pove predsednik enega izmed 27 društev v spomin na borca za severno mejo - Pohorskega društva General Maister Božidar Zorjan in dodaja, da točnega števila borcev z Bistriškega in Pohorja nimajo, a da se poglabljajo v spisek vseh 3000 borcev in bodo poskušali ugotoviti: »Kdo je bil iz teh krajev junaški borec za severno mejo, za slovenstvo, za lastno zemljo.«

»Vsako leto Pohorsko društvo General Maister 29. marca, na njegov rojstni dan in ob dnevu Generala Maistra ob njegov kip, ki je od 29. marca 2011 postavljen v spominski sobi bistriške vojašnice, položi cvetje in se njegovega junaštva, odločnosti in predanosti narodu spomni s krajšo slovesnostjo. 670. poveljniško logistični bataljon SV poleg kipa, ki ga je izdelala kiparka Irena Brunec Tebi, hrani tudi društveni prapor,« še dodaja Zorjan. Sicer pa društvo za svoje člane organizira tudi razne strokovne ekskurzije, ki se navezujejo na prvo svetovno vojno in generala Maistra.

Na tokratni krajši spominski slovesnosti je voditeljica programa Jana Jeglič najprej na kratko predstavila Maistrovo življenje in prebrala tri njegove pesmi. »Maister ni bil le vojak, bil je nežna duša, umetnik – pesnik pisatelj, slikar, radi je prebiral knjige … To so ljudje z mehkim srcem, a s čutom odgovornosti in razmišljujoči, bil je torej svoboden, saj si svoboden takrat, ko razmišljaš s svojo glavo. Rad se je umaknil iz Maribora  v Zavrh in tam ustvarjal, bral,« še dodaja Zorjan.

Letos je vlada prihajajoče leto (2024), ko bo 150. obletnica rojstva in 90. obletnica Maistrove smrti, razglasila za leto generala Rudolfa Maistra.

Rudolf Maister (1874-1934) je s svojimi borci ob koncu prve svetovne vojne, po razpadu avstro-ogrske monarhije, dosegel, da je velik del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške prišel pod slovensko oziroma jugoslovansko upravo. Bil je tudi pesnik, slikar in velik ljubitelj knjig. Od leta 2005 je 23. november, dan, ko je leta 1918 s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo in jo razpustil, s tem dogodkom pa k Sloveniji priključil večji del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške, slovenski državni praznik.

Natalija Sinkovič

Last modified on Friday, 29 March 2024 17:52
Rate this item
(1 Vote)

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči