( ISSN 2738-5760 )
Foto: FB Barbara Bradač Foto: FB Barbara Bradač

Ambasadorka znanosti Republike Slovenije je Bistričanka

Na slavnostni prireditvi, ki je bila v torek, 28. novembra, ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, so podelili letošnje državne nagrade in priznanja na področju znanosti. Podeljenih je bilo 6 Zoisovih priznanj za pomembne dosežke, 4 Zoisove nagrade za vrhunske dosežke, 2 Zoisovi nagradi za življenjsko delo, Puhova nagrada in Puhova nagrada za življenjsko delo ter Priznanje ambasadorka znanosti Republike Slovenije. Slednjega je prejela Bistričanka prof. dr. Maruša Bradač.

Glavna tema raziskav Dr. Maruše Bradač so prve galaksije v vesolju. S tem poskuša odgovoriti na vprašanje, kako so galaksije, med drugimi tudi naša Galaksija, nastale. Prelomne raziskave na tem področju se bodo zgodile z opazovanji teleskopa James Webb. Dr. Maruša Bradač pri tem projektu sodeluje kot članica raziskovane skupine, ki je razvila enega od štirih najpomembnejših znanstvenih instrumentov na teleskopu kamero NIRISS. Dr. Maruša Bradač p reučevanje tudi sestav o vesolja, njena posebnost pa so meritve lastnosti temne snovi, izmuzljive snovi ki sestavlja kar četrtino vesolja.

V utemeljitvi nagrade Priznanje ambasadorka znanosti Republike Slovenije za krepitev ugleda slovenske astrofizike v družbi in v mednarodnem merilu so za Marušo Bradač zapisali: 

Svetovno priznana astrofizičarka prof. dr. Maruša Bradač je študijsko pot začela v Sloveniji nadaljevala pa v Združenih državah Amerike. V času kariere v ZDA je s svojimi objavami in idejami pomembno prispevala k meritvam obstoja in lastnosti temne snovi ter prvih galaksij v mladem vesolju. Njene pionirske raziskave jat galaksij do danes ostajajo najpomembnejši neposredni dokaz obstoja temne snovi in njenih lastnosti. Ključna je bila tudi njena vloga pri razvoju najnovejšega vesoljskega teleskopa James Webb. S svojo skupino je sodelovala pri razvoju enega od ključnih znanstvenih instrumentov na teleskopu – kamere NIRISS.

Leta 2021 je pridobila prestižni projekt Evropskega raziskovalnega sveta (ERC). S podatki vesoljskega teleskopa James Webb bo preučevala obdobje temnega veka vesolja. Projekt ji je omogočil, da se je iz ZDA preselila v Slovenijo, kjer od leta 2022 nadaljuje kariero na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Ta je s prihodom dr. Bradač postala nov evropski center za raziskave z Webbovim vesoljskim teleskopom.

Novice o njenih raziskavah so bile objavljene v najprestižnejših medijih. Tudi v Sloveniji se pogosto pojavlja v javnosti, kjer je aktivna pri promociji znanosti. Delo dr. Maruše Bradač pomembno krepi ugled slovenske znanosti v lokalnem in v mednarodnem okolju.

Eurydice Slovenija, Natalija Sinkovič

  • November 29, 2023
Last modified on Wednesday, 29 November 2023 17:07
Rate this item
(4 votes)

Najbolj brano

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

 asspa 1

Poišči