( ISSN 2738-5760 )

S prižigom lučk v Praznično Bistrico

V četrtek, 30. novembra, so v prostorih RIC-a pripravili novinarsko konferenco, na kateri so predstavili bogato dogajanje v prazničnem decembru. Vse skupaj se bo začelo 5. decembra s prihodom Miklavža in prižigom prazničnih luči.

Praznična Bistrica se bo začela v torek, 5. decembra, ob 16. uri s prihodom notranje grajsko dvorišče prvega decembrskega dobrega moža Miklavža v spremstvu veselih snežink, nagajivega parklja in mladih pevcev Glasbene šole Jamnik iz Slovenske Bistrice. Miklavž bo ob tej priložnosti otroke nagovoril in jih obdaril s simboličnimi darilci. Hkrati bo ob 17. uri Slovenska Bistrica zažarela v praznični osvetlitvi.

Modest Motaln iz Komunale Slovenska Bistrica je povedal, da bo tokrat zažarelo 9,1 km prazničnih lučk, to je toliko, kot bi jih napeljali iz Slovenske Bistrice do Šmartnega na Pohorju, zažarelo bo 205 okraskov na uličnih svetilkah, spet bo zažarela božična krogla, novost pa je tudi osvetlitev bistriškega rotovža in osvetlitev  krožišča pri izvozu z avtoceste Slovenska Bistrica jug. Otrokom bodo v sodelovanju z bistriškim podjetjem MK alumination podarili tudi sneženega moža, ki bo postavljen na Trgu svobode. To bo hkrati tudi fotokotiček, kjer se bodo otroci lahko fotografirali. Novoletno jelko, ki je pravzaprav smreka, je letos podarilo podjetje Revidera storitve. Na Trgu svobode pa bo poleg kot vsako leto bo Komunala poskrbela tudi za vso logistiko in čiščenje prostorov.

Praznično dogajanje na Trgu svobode se bo začelo 21. decembra. Od četrtka, 21. decembra, do sobote, 23. decembra, bo na Trgu svobode vsak dan med 10. in 18. uro potekal božični sejem, na katerem bodo  svoje izdelke predstavljali lokalni rokodelci in drugi ponudniki. Med 16.00 in 23.00 bo na prizorišču tudi gostinska ponudba,  vsak večer pa bodo na Trgu svobode nastopili tudi glasbeniki - v četrtek,  21. decembra, učenci Glasbene šole Slovenska Bistrica, skupina 3 GUNS in šesti metek, v petek, 22. decembra, Glasbena šola Jamnik ter Ansambel Igor in zlati zvoki, v soboto, 23. decembra pa rock band Dixons in ansambel Original Štajerci.

Drugi del praznovanj  bo trajal med 26. in 31. decembrom. Med 16. in 23. uro bo gostinska ponudba, 26. decembra bo ob 20.00 nastopil Vili Resnik, v sredo, 27. 12., bo ob 18.00 dobrodelna Palančikijada, ob 20. uri pa bo nastopila skupina Kingston, v četrtek, 28. decembra, bo ob 17. uri nastopila lutkovna skupina Pika Poka, ob 19.30 bo nastopil Alfi Nipič  s svojimi muzikanti, ob 21. uri pa še Čudežna polja, v petek pa bo ob 20. uri še nastop skupine Stil.

V nedeljo, 31. decembra, bo silvestrovanje od 22.00 do 2. ure po polnoči s skupino Vagabundi

Direktor Razvojno informacijskega centra (RIC) Tomaž Repnik je na novinarski konferenci poudaril: »Letošnje leto sledi dogajanju v preteklih letih. Letos smo več pozornosti namenili področju varnosti, vemo, kaj se je z grenkim priokusom zgodilo lani na silvestrovanju in nenazadnje je bila to tista tema, ki je botrovala tudi letošnjemu načrtovanju. Potrudili smo se, da bomo pripravili dogodke, ki bodo Bistrico naredili praznično in ki bodo ljudi dogodki napolnili s pozitivno energijo, dobrim vzdušjem. Pozval bi vse obiskovalce, ki se bodo dogodkov udeležili, da poleg veseljačenja ne pozabijo na odgovornost, ko se lahko zgodi marsikaj in pomembno je, da ob takih priložnostih ne skrbimo samo zase, ampak da smo odgovorni tudi do drugih. V zvezi s tem bi izpostavil, da bodo dogodki potekali pod videonadzorom. Javnost glede tega obveščamo že vnaprej, pri tem gre samo za en vzgib, izpeljati prireditve z maksimalno stopnjo varnosti in dobrega počutja za vse udeležence. Vsi prav lepo vabljeni na letošnjo Praznično Bistrico.«

Za najmlajše bo poskrbela Fridina mišnica

Rebeka Potočnik je povedala, da se bo program Fridine mišnice za otroke s prireditvami začel 20. decembra, dogajanje bo vsak dan potekalo od 17. do 20. ure na notranjem dvorišču Crouzeta. »Hišica, ki bo namenjena Božičkovi pošti, bo otrokom na razpolago eno uro v dnevu že od 11. decembra naprej. Ta del bomo časovno omejili, tako da bo od 18. do 19. ure tam škrat, ki bo otroke usmerjal s pomočjo pisanja s peresi in ustvarjanjem pravega pečata, da se potem lahko ta pisma prenesejo naprej in da s tem dodamo ta pridih pravljičnosti, saj smo želeli, da otrok pride do žive osebe, ko prinese pismo. Prizorišče bomo otvorili z gledališko predstavo v sredo, 20. decembra. Vsak prireditveni dan bodo do 20. ure otrokom na razpolago različne gibalne vaje, ki bodo usmerjene na vsa področja otrokovega razvoja, veliko bo gibanja, ustvarjalnosti in delavnica, ki smo jo poimenovali Dobra dela. Gre za medsebojno pomoč, na delavnicah od srede, 20. 12. do petka, 22. 12., bomo namreč izdelovali vizitke za upokojence, ki jih bomo potem predali starostnikom v Dom dr. Jožeta Potrča. Te postaje vsak dan ostajajo enake, prizorišče bo tako zunaj kot v notranjih prostorih, saj želimo, da imajo otroci toplo okolje, da lažje ustvarjajo in se ustvarjalno izražajo. Po gledališki predstavi imamo rajanje s prazničnimi junaki. V četrtek, 21. 12., imamo delavnico prazničnih lučk, kjer bodo otroci izdelovali praznične lučke, nato pa se bodo odpravili na pohod po Praznični Bistrici, kjer jih bo pričakala Snežna kraljica v prazničnem okolju z lučkami, ki ga bo pripravila Komunala Slovenska Bistrica, in bo dogodku dalo še večji praznični pečat. V petek, 22. 12., zaključujemo z božičnima pevkama, ki se jima bo po koncu s plesno animacijo pridružil Božiček, letos tudi v spremstvu gospe Božičkove. S prihodom Božička se bo naše praznično dogajanje v Crouzetu tudi končalo.«

Vabljivi Hrestač in Večeri ob Strausovi glasbi v bistriškem gradu

Zavod za kulturo v prazničnih dneh v Viteški dvorani med 11. in 13. decembrom, vsak dan ob 17. utri vabi na predstavo Hrestač z originalno glasbo Petra Iljiča Čajkovskega in na grajskem dvorišču v soju prazničnih luči in barvnih ilustracij An Leysen. Po vsaki predstavi bo sledila tudi ustvarjalna delavnica za otroke.

Med 19. in 21.  decembrom pa ob 19. uri vabijo na Štrausov večer praznične glasbe za odrasle. Novo ustanovljen Grajski salonski orkester Slovenska Bistrica s solisti nas bo popeljal z znanimi Straussovimi skladbami v novo leto 2024, kar trikrat v eni najlepših baročnih dvoran na Slovenskem, viteški dvorani gradu v Slovenski Bistrici. Koncert bosta vodila Patricija Žuraj in Nejc Žagar.

V Plezalnem centru bodo pripravili prvo Božično čago

Prva Božična čaga v PCSB bo v petek, 15. decembra 2023, ob 17.00 uri. Priredili bodo tekmovanje, ki so ga poimenovali Božičkova bolder tekma, tekmovalci pa se bodo pomerili v štirih kategorijah: otroci (do 10 let), starejši otroci (11-15 let), odrasli ženske (nad 16 let), odrasli moški (nad 16 let). Tekma je primerna za vse plezalne nivoje. Zmagovalce čakajo bogate nagrade. Zbrane bo obiskal Božiček, poskrbeli pa bodo tudi za dobro glasbo ter seveda hrano in pijačo.

Veselemu decembru bodo program namenili tudi v Knjižnici Josipa Vošnjaka

V osrednji in tudi v vseh enotah knjižnice po občini bodo pripravili otroške praznične delavnice za najmlajše, med 7. in 18. decembrom pa jih navdušili še z otroško lutkovno predstavo lutkovne skupine Pika-poka Praznična pomoč. 18. decembra ob 18.30 bo s pravljičnim večerom za odrasle, na katerem bodo pripovedovalci zagotovo ogreli in razgibali domišljijo, zaključek bralne značke za odrasle.

Natalija Sinkovič

  • December 2, 2023
Last modified on Saturday, 02 December 2023 08:33
Rate this item
(0 votes)

Najbolj brano

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

 asspa 1

Poišči