( ISSN 2738-5760 )

Naj praznični dnevi minejo brez pirotehnike

v torek, 5. 12. 2023, je v UKC Maribor potekala novinarska konferenca na temo nevarnosti na področju uporabe pirotehničnih izdelkov, ki jo UKC Maribor organizira v sodelovanju s Policijsko upravo Maribor.


.

Vsi si želimo in prizadevamo, da bi bili praznični dnevi varni, žal pa se vsako leto znova tako zdravstveni delavci kakor policisti srečujejo s kršitvami in poškodbami na področju uporabe pirotehničnih izdelkov, in kar je še huje, so te žal prisotne tudi med otroci. Da bi prazniki minili prijetno in varno, predvsem pa brez nepotrebnih poškodb, tudi letos pozivamo k pravilni in uvidevni rabi pirotehnike. Neprimerna uporaba pirotehničnih izdelkov je problem vseh, zato vse starše, skrbnike, učitelje in vzgojitelje opozarjamo na nevarnosti in možne posledice, še zlasti pa je pomembno, da se ljudje začnejo zavedati posledic nepravilne  uporabe pirotehničnih izdelkov in ravnati v smeri čim večje splošne varnosti. O poškodbah, zdravljenju, varni uporabi pirotehničnih sredstev so spregovorili:
-          Metin Omerović, dr. med. (Urgentni center),
-          Bojan Šparaš, dr. med. (Oddelek za plastično in rekonstrukcijsko kirurgijo ter opekline),
-          Boris Lukežič, samostojni policijski inšpektor (Sektor uniformirane policije PU Maribor).
 
Na naslednji povezavi lahko v prihodnjih 7 dneh snamete fotografije in avdio zapis novinarske konference: https://we.tl/t-fkP2KbXkZO.
 
V nadaljevanju posredujemo sporočilo za javnost s strani Policije:
 
Tudi mariborski policisti si prizadevamo, da bi bili praznični dnevi varni. Žal se vsako leto znova srečujemo s poškodbami in kršitvami na področju rabe pirotehničnih izdelkov, in kar je še huje, so žal te prisotne tudi med otroci. V lanskih praznikih smo na območju naše policijske uprave obravnavali 19 (v letu pred tem 24) kršitev v zvezi z nedovoljeno uporabo pirotehničnih izdelkov. Skoraj polovica kršitev omenjene zakonodaje je bila storjena s strani mladoletnih oseb. Pri opravljanju operativnih nalog smo zasegli skupno 238 pirotehničnih izdelkov. Letos smo obravnavali enega mladoletnega kršitelja, ki smo mu zasegli 25 pirotehničnih izdelkov.
Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, je fizičnim osebam sicer dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do vključno 1. januarja. Uporaba ostalih pirotehničnih izdelkov (kot so rakete, fontane, baterije, pirotehnične vžigalice, čudežne svečke, , tortne fontane, čmrlji ...) ostaja dovoljena skozi celo leto. Posebej opozarjamo tudi na to, da pirotehničnih izdelkov kategorije F1, katerih glavna značilnost je pok, ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorij F2 in F3, katerih glavni učinek je pok (gre predvsem za petarde različnih oblik in moči), je prepovedana. Prav tako je prepovedana lastna izdelava pirotehničnih sredstev in predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanega učinka, oziroma njihova preprodaja, prepovedana pa je tudi posest takšnih izdelkov. Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov v nasprotju z omejitvami pomenijo prekršek, za katerega je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov. Pri tem se izdelek tudi zaseže.
 

Na starše se obračamo z apelom, da z opozarjanjem na nevarnosti in lastnim zgledom najbolje pripomorejo k preprečevanju in zmanjševanju posledic neprimerne uporabe pirotehničnih sredstev. Tiste, ki se rabi pirotehničnih sredstev ne morejo odreči, pozivamo k varni in uvideni rabi. Pirotehniko naj uporabljajo v skladu z navodili proizvajalca, uporaba pa naj bo čim manj moteča za okolico.


 

  • December 5, 2023
Last modified on Wednesday, 06 December 2023 18:47
Rate this item
(1 Vote)

Najbolj brano

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

 asspa 1

Poišči