( ISSN 2738-5760 )

Praznično ob dnevu invalidov

Ob mednarodnem dnevu invalidov in 9. obletnici podelitve listine »Občina po meri invalidov« so Društvo invalidov Črešnjevec, Svet za invalide občine Slovenska Bistrica in Občina Slovenska Bistrica v ponedeljek, 4. decembra 2023, v Viteški dvorani bistriškega gradu pripravili slovesno prireditev..

Ob tej priložnosti je župan dr. Ivan Žagar poudaril, da nas Mednarodni dan invalidov opomni, da je treba za invalide skrbeti vedno, da imajo vsaj primerljive pogoje za življenje kot zdravi ljudje. »V občini Slovenska Bistrica si za to prizadevamo že nekaj let, naziv Občina po meri invalidov zato ni le naključje. Moramo pa za invalide še veliko postoriti, na zadnji seji občinskega sveta smo potrdili akcijski načrt za invalide za naslednje 4-letno obdobje, v katerem nas čakajo številne naloge in izzivi. In verjamem v zelo dobro sodelovanje z vsemi društvi, ki delujejo na tem področju.« Predsednik Društva invalidov Črešnjevec in predsednik sveta za invalide občine Slovenska Bistrica Anton Kolar se je občini Slovenska Bistrica zahvalil za ustvarjalno sodelovanje pri projektu Občina po meri invalidov, ki jo podeljuje Zveza delovnih invalidov Slovenije, in poudaril, da takega naziva nimajo vse občine, da je ta listina edinstvena v Evropi. »Občina po meri invalidov ne pomeni, da delamo velike stvari za invalide, ampak delamo po korakih, da bo življenje invalidov v občini lažje.«

Kulturni program, ki ga je z znakovnim jezikom tolmačila Marija Kosar, so pripravila invalidska društva in zavodi. Tako je zapel pevski zbor Društva delovnih invalidov Črešnjevec, zaigral je slepi harmonikar Žan Prša, skeč v Bifeju so z znakovnim jezikom zaigrali člani Društva gluhih in naglušnih Podravja, varovanci VDC Polž Maribor, enota Slovenska Bistrica so prebrali nekaj odlomkov iz brošure Lahko branje in rekreacija za vse, ki so jo izdali letos, doživeto pa je zapel tudi zborček Osnovne šole Minke Namestnik Sonje.

Na prireditvi pa so predstavili tudi edinstven projekt Odbora inPlaninec Planinske zveze Slovenija (PZS), kjer se v skupnosti inPlaninec srečujejo invalidi, osebe s posebnimi potrebami in neinvalidi. Ob tej priložnosti so se zahvalili aktivni članici in vodički Bistričanki Ivani Leskovar. »Ivana zna natančno povedati, kako je treba stopiti, na kaj je treba paziti, kje je treba prijeti, da so planinski izleti varni, in kaj se z vrha gore vidi,« je povedala voditeljica slovesnega večera Jana Jeglič. Ivana Leskovar, ki svoje prostovoljno delo v projektu inPlaninec vidi kot poslanstvo, je povedala, da invalide neizmerno ceni. »Še posebej tiste, ki se odpravljajo z nami na pot, da zberejo pogum za pogumen vzpon na gore,« in povabila tudi Bistriške invalide, da se ji pridružijo na izletih.

Natalija Sinkovič

 

  • December 5, 2023
Last modified on Wednesday, 06 December 2023 20:09
Rate this item
(0 votes)

Najbolj brano

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

 asspa 1

Poišči