( ISSN 2738-5760 )
Fotografija je simbolična Fotografija je simbolična

Ministrstvo naj ustavi postopke pridobivanja gradbenega dovoljenja

V torek, 6. decembra, se je na nujni seji sešel Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor in obravnaval predlog poslanske skupine SDS o načrtovani gradnji vetrnih elektrarn na Pohorju. Ob tem so sprejeli sklep naj pristojno ministrstvo v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja upošteva mnenje lokalnih skupnosti.

Na sejo so bili povabljeni župan dr. Ivan Žagar ter predsednik pohorskih krajevnih skupnosti Maksimilijan Tramšek, Kristina Pregl in Rok Grm.

Poslanska skupina SDS, ki je zahtevala nujno sejo odbora, je predlagala, da bi odbor ministrstvo za naravne vire in prostor, ki vodi integralni postopek za izdajo gradbenega dovoljenja za gradnjo 35 vetrnih elektrarn na območju Treh Kraljev in Areha, pozval, naj ob upoštevanju negativnega mnenja lokalnih skupnosti postopek ustavijo takoj, ko bo to v skladu z veljavno zakonodajo mogoče. Predlagali so tudi sklep, naj država ustavi vse že začete in načrtovane postopke umeščanja vetrnih elektrarn na Pohorju.

Predstavnica predlagateljev Karmen Furman, tudi mestna svetnica v Slovenski Bistrici, je koalicijskim poslancem med drugim povedala, da jim lokalne skupnosti odločno sporočajo, da si projekta ne želijo. “ Med volitvami smo poslušali, da boste spoštovali voljo ljudi, potem jo dajte, a ne le z besedami, ampak tudi z dejanji,” je dejala. Poslanka SDS je v uvodni obrazložitvi podrobno pojasnila dosedanje dogajanje v zvezi z umeščanjem vetrnih elektrarn s strani projektnega podjetja energija na veter. Namera za postavitev vetrnih elektrarn na Pohorju je po njenem mnenju povsem nerazumljiva in škodljiva tudi z vidika dejstva, da sodi pod zaščiteno območje Nature 2000, pa tudi glede na dejstvo, da pod okriljem Partnerstva za Pohorje z vladno uredbo tam ustanavljajo regijski park z namenom spodbujanja zelenega turizma. Pavšalne navedbe je poslanki Karmen Furman očitala državna sekretarka na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Tina Seršen je poslanki očitala pavšalne navedbe glede vetrne energije, saj da je treba ločevati slabe in dobre prakse. Po besedah vodje sektorja za dovoljenja na ministrstvu za naravne vire in prostor Sandija Rutarja je postopek trenutno v fazi pridobivanja mnenj, nekaj je bilo pozitivnih, druga pomanjkljiva ali pa negativna, investitor pa je zdaj v fazi dopolnjevanja.

Lokalne skupnosti projektu oporekajo

Seje odbora so se udeležili tudi predstavniki pohorskih občin Slovenska Bistrica dr. Ivan Žagar, Ruše Urška Repolusk in Zreče Katjuša Črešnar, krajevnih skupnosti Tinje Maksimilijan Tramšek, Kebelj Rok Grm in Šmartno na Pohorju Kristina Pregl, civilne iniciative Drago Mahorko, okoljskih organizacij ter Komunalnega podjetja Slovenska Bistrica.

Bistriški župan Ivan Žagar je dejal, da mu ni jasno, na podlagi katerih občinskih aktov država vodi integralni postopek, pa tudi ponovil stališče, da bi morala država za tako velik projekt, ki ga je investitor razdrobil na manjše, sprejeti spremembe državnega prostorskega načrta. Apeliral je, da pristojni pri sprejemanju odločitev upoštevajo volja občine in prebivalcev. Ruška županja Urška Repolusk je dodala, da je investicija za občane Ruš nesprejemljiva, proti projektu pa se je izrekla tudi predstavnica občine Zreče Katjuša Črešnar, kjer imajo pomisleke zaradi ogrožanja njihovih razvojnih načrtov na področju turizma. Predstavnik civilne iniciative Drago Mahorko je znova ponovil vsa njihova že znana stališča, zato je poslance pozval, da sprejmejo takšno odločitev, da bo umeščanje načrtovanih vetrnic ustavljeno, saj jih tamkajšnje prebivalstvo ne želi.

K spoštovanju mnenja lokalne skupnosti so pozvali tudi koalicijski poslanci

Po besedah poslanke Svobode Sare Žibret je bil projekt doslej nekorektno voden in namerno razdrobljen, a na srečo ima zakonodaja vendarle varovalke. Nekatere državne inštitucije so namreč že podale negativno mnenje. “Verjamem, da ima zakonodaja varovalke, ki pomisleke in interese prebivalcev ščiti, in tudi, da vlada ne bo spreminjala zakonov v smeri, ki bi škodovala lokalni skupnosti.” Nataša Sukič iz Levice je poudarila, da je absolutno na strani lokalnega okolja ter da v stranki projektu nasprotujejo. Čeprav je po njenem treba pospešiti uvajanje obnovljivih virov energije, pa je to treba početi na družbeno in okoljski sprejemljiv in trajnostni način. “Več kot očitno je, da v lokalnem okolju enoglasno ni konsenza za realizacijo projekta na Pohorju, pa tudi precej mnenjedajalcev je izdalo negativno mnenje,” je dejala, kljub temu pa je predlagane sklepe SDS označila za vmešavanje zakonodajne v izvršno vejo oblasti. Ruška poslanka iz vrst SD Bojana Muršič je pozdravila razpravo, saj je seznanjanje ljudi o tako velikem projektu zelo pomembno. O predlaganih sklepih SDS je dejala, da zadev, ki potekajo v splošnem upravnem postopku, ni mogoče reševati na politični ravni in na podlagi nezakonitih sklepov. Postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja se mora nekako zaključiti, sama pa verjame, da do pozitivne odločbe ne bo prišlo.

Zaradi seje Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor, na katerem je sodelovalo kar nekaj bistriških občinskih svetnikov, je bila prestavljena tudi 8. redna seja občinskega sveta. Prestavljena je na torek, 12. decembra.

(N1, NS)

Last modified on Thursday, 07 December 2023 10:25
Rate this item
(1 Vote)

Najbolj brano

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

 asspa 1

Poišči