( ISSN 2738-5760 )

Na Pragerskem slovesno predali namenu vozlišče, podvoz in prenovljeno postajo

Na Pragerskem so v petek, 8. decembra slovesno obeležili zaključek več kot 113 milijonov evrov vrednega evropsko sofinanciranega projekta nadgradnje vozlišča Pragersko z ureditvijo železniške postaje in podvozom. Projekt je pomemben tudi za lokalno prebivalstvo, saj so po dolgih prizadevanjih dočakali cestni podvoz, potem ko je železnica do nedavnega povzročala čakanja in zastoje.

Začetek gradbenih del se je začel maja 2021, zaključena pa so bila sredi oktobra. Minister za kohezijo Aleksander Jevšek je povedal, da so za projekt od evropskega sklada za regionalni razvoj prejeli 40, od Sklada za podnebne spremembe pa še deset milijonov evrov, preostalo pa je financirala država.
Prenovljena železniška postaja se ponaša s prenovljenim postajnim poslopjem, peronsko in tirno infrastrukturo ter novim podhodom. Postajno poslopje ima novo fasado, streho, čakalnico ter sanitarije, obnovljena sta objekta signalno-varnostnih naprav in prometnega urada, zgradili so tudi otočni in bočni peron z nadstrešnicami. Na območju nekdanjega križanja železnice s Ptujsko cesto so zgradili podvoz, s katerim so po besedah državnega sekretarja na infrastrukturnem ministrstvu Andreja Rajha povečali varnost in pretočnost prometa ter s tem hkrati bistveno zmanjšali izpuste v okolje. Kot je povedal, je namreč štetje prometa pokazalo, da so bile doslej zapornice na nivojskem prehodu v 15 urah dnevno skupaj zaprte kar sedem ur, kar je na letni ravni pomenilo do 35.230 ur skupnega čakanja pred zapornicami. Za lažji dostop do železniške postaje so uredili parkirišči z več kot 150 parkirnimi mesti ter kolesarnico. »Izvedba celotnega projekta prenove je trajala od konca meseca maja 2021 do sredine letošnjega oktobra, v tem času je bilo obnovljeno postajno poslopje, saniran objekt signalnovarnostnih naprav in vodni stolp ter  preurejen prometni urad,« je povedal državni sekretar Rajh. V sklopu projekta so nadgradili tire v dolžini dobrih 18 kilometrov, signalno varnostne in telekomunikacijske naprave, vozne mreže v dolžini 18,3 km, obnovili skora 6 km cest, postavili 2 km protihrupnih ograj ter porušili in odstranili 12 objektov."

Pomembne investicije so se razveselili tudi v lokalnem okolju, kar sta poudarila tako bistriški župan Ivan Žagar kot predsednik krajevne skupnosti Pragersko Gaj Rudi Kruh. »S projektom sta se Pragersko in Gaj končno povezala med sabo, tudi ne bo več dolgega čakanja pred zapornicami, večja bo tudi varnost v prometu. Železniško križišče in postaja sta pomembna za razvoj Pragerskega, saj se je kraj z železnico razvil. Hvala vsem, ki so sodelovali pri izvedbi in hvala tudi krajanom za potrpežljivost med izvajanjem del,« je povedal župan, predsednik krajevne skupnosti pa je dejal, da je za njih to zgodovinski trenutek, saj so z ureditvijo podvoza po 177 letih znova povezali kraj v eno celoto. Za njih to pomeni tudi dodatno razvojno priložnost, saj ležijo na pomembni točki, tudi blizu avtoceste, vlak pa bo omogočal hitrejše povezave z Mariborom in drugimi mesti ob progi, zato je v prihodnje pričakovati tudi povečevanje števila prebivalcev.

Krajanka Tatjana Nekrep je poudarila, da je to velika pridobitev za kraj. »Ko gradbena inženirka sem zelo ponosna na to našo novo pridobitev. Zadnja tri leta sem sledila gradnji, nekajkrat sem na gradbišče pripeljala celo dijake srednje gradbene šole in smo sledili fazam gradnje. Lahko rečem, da je projekt z gradbenega stališča zelo zahteven projekt, zelo specifičen in opravili so ga odlično. Kot krajanka pa sem tudi zelo ponosna na novo pridobitev in prepričana sem, da je to odlična priložnost za razvoj kraja, da se v kraju boljše razvije turizem, saj imamo kaj pokazati, od železniške tradicije, opekarne, ribnikov …«

V kulturnem programu so nastopili učenci OŠ Antona Ingoliča, podružnica Pragersko ter godba na pihala Spodnja Polskava. V čakalnici pa je na ogled razstava fottografij, ki prikazujejo gradnjo vozlišča, podvoza ...

Natalija Sinkovič

 

  • December 8, 2023
Last modified on Sunday, 10 December 2023 08:27
Rate this item
(0 votes)

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči