( ISSN 2738-5760 )
Foto: DARS Foto: DARS

Sneženje povzročalo zdrse in zastoje na cestah

Nad Slovenijo so se razširile padavine. Po napovedih bo na več delih države zapadlo od 10 do 20 centimetrov snega. Popoldne bosta sneg in dež postopoma ponehala.

Na cestah bodo danes plužne in posipne skupine, promet bo potekal počasneje. Na prometnoinformacijskem centru za državne ceste voznike opozarjajo, naj se na pot ne odpravljajo brez zimske opreme, vozniki tovornih vozil pa lahko pričakujejo tudi izločanje na celotnem avtocestnem križu.

Na štajerski avtocesti je zaradi zdrsov tovornih vozil zaprt vozni pas med priključkom Dramlje in predorom Pletovarje proti Mariboru, zaprta sta tudi vozni in prehitevalni pas med priključkom Slovenska Bistrica jug in počivališčem Tepanje proti Ljubljani.

A1, Maribor - Ljubljana, počivališče Polskava - uvoz Sl. Konjice v smeri Ljubljane, območje zastojev, zamuda: 41 min, dolžina: 14 km in 800 m. (ob 8.00)

A1, Ljubljana - Maribor, priključek Sl. Bistrica sever - počivališče Polskava v smeri Maribora, zastoj, dolžina: 2 km in 900 m. (ob 8.00)

R2-430, Slovenske Konjice - Slovenska Bistrica, območje zastojev, dolžina: 4 km in 400 m. (ob 8.00)

Dars je skupaj s policijo začel izločati tovornjake na štajerski avtocesti, po napovedih jih bodo izločali tudi na primorski avtocesti. Trenutno sta zaprti dolenjska avtocesta in vipavska hitra cesta. (8.45)

Tudi policisti opozarjajo voznike naj vozijo skrajno previdno

"Zgolj med 5. in 8. uro smo obravnavali 15 prometnih nesreč z materialno škodo in štiri z lažjimi telesnimi poškodbami. Voznikom svetujemo: ne pozabite na lopato, orodje za čiščenje snega in veliko strpnosti, v avtu imejte dovolj goriva, na pot pa se odpravite z očiščenim vozilom, pravočasno in nikakor brez zimske opreme. Obvezno vnaprej preverite prometne razmere na relaciji, na katero se podajate. Policisti opozarjamo tudi na ustrezno varnostno razdaljo, ki je v takšnih situacijah izjemno pomembna."

Komunala je že od zgodnjih jutranjih ur na terenu

Komunala Slovenska Bistrica je z vsemi razpoložljivimi vozili za pluženje lokalnih cest že od zgodnjih jutranjih ur na terenu. "Če ni nujno, naj se vozniki  ne odpravljajo na pot," sporočajo s Komunale in dodajajo, da niso zaprli nobene ceste, tudi ceste iz Slovenske Bistrice na Šmartno na Pohorje ne, ta je prevozna z verigami. 

"Snežiti je začelo ob 5. uri zjutraj in takoj smo aktivirali akcijo zimske službe, sneženje je bilo zelo intenzivno, saj je v pol ure zapadlo okoli 4 cm snega. Žal smo v tem času izgubili dragocene pol ure, saj je bil zaradi neprevozne državne ceste Klopce - Slovenska Bistrica onemogočen dostop našim vozilom do deponije posipnega materiala," je povedal Primož Babšek s Komunale Slovenska Bistrica. "Trenutno je na terenu 17 plužnih enot (traktorji, plugi, posipalci ter drugi stroji oziroma kombinirana vozila) ter večje število delavcev s stroji za čiščenje pločnikov in drugih javnih površin, predvsem v mestu Slovenska Bistrica. Težavo povzroča moker sneg, predvsem na območju Pohorja, zato vse udeležence v prometu pozivamo, naj upoštevajo prometno signalizacijo za obvezno uporabo verig," dodaja Babšek. 

Akcija Komunale Slovenska Bistrica bo potekala do umiritve razmer. "Pričakujemo, da bo snežiti nehalo okoli tretje ure popoldan, taka ne najnovejša vremesnka napoved, čeprav so bile napovedi drugačne, se je težišče padavin skoncentriralo na Štajerskem koncu," še dodaja Primož Babšek, vodja vzdrževanja cest pri bistriški Komunali, ki skrbi za prevoznost 220 km lokalnih cest, 45 km mestnih ulic ter 25 km pločnikov in vseh drugih javnih površin, kot so pločniki in parkirišča. Kdaj bodo delo končali je odvisno od debeline snežne odeje, ki bo v tem času zapadla, in intenzivnosti padavin.

Natalija Sinkovič

 

  • January 19, 2024
Last modified on Friday, 19 January 2024 16:54
Rate this item
(0 votes)

Najbolj brano

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

 asspa 1

Poišči