( ISSN 2738-5760 )
Foto: Bistričan.si Foto: Bistričan.si

V gradu predstavili zbornik Jože Pučnik v zgodovinskem spominu in spominu sodobnikov

Celjska Mohorjeva družba je lani izdala zbornik prispevkov Jože Pučnik v zgodovinskem spominu in spominu sodobnikov. 23. junija 2023 so zbornik predstavili v knjigarni Celjske MD, prejšnji četrtek, 18. januarja, pa še Bistričanom v viteški dvorani bistriškega gradu.

Monografija je poklon izjemnemu Slovencu in Državniku z veliko začetnico, zajema razprave in refleksije njegovih sopotnikov, ki se ga spominjajo kot pogumnega, energičnega in odločnega moža, velikega humanista ter iskalca zgodovinske resnice, hkrati pa je bil očetovsko mehak, srčen in ljubeč človek. Na očeta in strica sta v zborniku spomine obudila sin Gorazd Pučnik in nečakinja mag. Iva Pučnik Ozimič, v zgodovinski in družbeno-politični kontekst pa so ga umestili številni njegovi sodobniki in politični sopotniki, med njimi Janez Janša in Lojze Peterle, akademika dr. Janko Kos in dr. Milček Komelj, dr. Aleš Maver, dr. Aleš Gabrič, dr. Stane Granda, mag. Igor Omerza, dr. Dimitrij Rupel, Alenka Puhar, ddr. Igor Grdina, Franci Feltrin, Ivo Jevnikar, dr. Pamela Glušič, Mateja Rihter, dr. Dejan Valentinčič ter dr. Željko Oset, ki je zbornik tudi vsebinsko uredil.

Uvodoma je zbrane na predstavitvi v Slovenski Bistrici nagovorila ravnateljica Mohorjeve družbe dr. Tanja Ozvatič. »Želim , da bi ta večer doživeli kot nekaj posebnega in da bi se ga spominjali, saj je zelo pomembno, da se stvari, ki so za slovensko zgodovino in nas kot narod pomembne narod pomembne, da jih ohranjamo v spominu, da jih vedno znova pripovedujemo in tako ohranjamo spomin na ljudi, kakršen je bil dr. Jože Pučnik.« Zbrane je nagovoril tudi bistriški župan dr. Ivan Žagar, ki se je med drugim vprašal, kakšen bi bil pogled dr. Jožeta Pučnika na današnjo stopnjo demokracije v Sloveniji oziroma kako bi bil zadovoljen s Slovenijo, v kakršni živimo danes. Nečakinja Iva Pučnik Ozimič se je spomnila njegovih dni v zaporu: »Spomnim se, ko je zbolela njegova mama in je lahko prišel iz Doba na kratek obisk v spremstvu zaporniškega osebja, in kako je mama neutolažljivo jokala, ko je odhajal. Nato je poskušal še priti na obisk, a dovoljenja več ni dobil, naslednjič je lahko prišel le na njen pogreb.« Svojega strica je opisala tudi kot velikega ljubitelja narave in pohorskih gozdov ter prijetnega družinskega človeka. »Spomnim se tudi naše vožnje na dopust naše družine, ko smo se spotoma ustavili v Ljubljani. Stric Jože se je namreč želel poročiti, saj je njegova življenjska sopotnica Irena pričakovala otroka, pa dovoljenja za poroko ni dobil. Tako je na poroki Jožeta zastopal moj oče Ivan, moja mama pa je bila njegova priča.« Na predstavitvi sta sodelovala tudi Alenka Puhar in urednik zbornika dr. Željko Oset, ki je med drugim povedal, da je monografija pravzaprav spomenik nestorju osamosvojitvene miselnosti in očetu slovenske države dr. Jožetu Pučniku.

Natalija Sinkovič

  • January 19, 2024
Last modified on Tuesday, 23 January 2024 08:17
Rate this item
(1 Vote)

Najbolj brano

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

 asspa 1

Poišči