( ISSN 2738-5760 )

Župan za prostovoljce pripravil sprejem

V prostorih Bistriškega gradu se je župan občine Slovenska Bistrica v torek, 23. januarja 2024, srečal s prostovoljci, ki delujejo na področju zaščite in reševanja, varnosti v cestnem prometu in tistimi, ki sodelujejo pri izvajanju projekta brezplačnih prevozov za starejše.

Brez prostovoljstva si sveta več ni mogoče predstavljati. Priča smo naravnim in drugim katastrofam, dogodkom, zaradi katerih se ljudje združijo z namenom, da bi pomagali tistim, ki jih je nesreča prizadela. Če ne bi bilo prostovoljstva, bi se ljudje težko odzivali na takšne nesreče.

Že dober mesec je od 5. decembra, to je dan, ko po vsem svetu obeležujemo in praznujemo mednarodni dan prostovoljstva, s čimer se želi še poudariti njegov pomen kot temelj za solidarnost, strpnosti, povezanost, kar je pomembno za preživetje človeštva in ena največjih obogatitev naše družbe. Peti december je samo en dan, ki vsekakor ni dovolj za širjenje ideje prostovoljstva in navduševanja za opravljanje te dejavnosti, ki poteka vsak dan in vse dni v letu. V Sloveniji praznujemo tudi nacionalni teden prostovoljstva, ki poteka vsako leto meseca maja. Župan občine Slovenska Bistrica dr. Ivan Žagar vsako leto pripravi sprejem za prostovoljce, saj se zaveda, kako pomembno je delo prostovoljcev, da je to delo živo in bogato. Vsako leto na tem sprejemu se lahko srečajo vsi, ki v občini Slovenska Bistrica delujejo na področju zaščite in reševanja, varnosti v cestnem prometu in pri izvajanju projekta brezplačnih prevozov za starejše.

Župan občine Slovenska Bistrica, dr. Ivan Žagar, se je v svojem nagovoru zahvalil prostovoljcem za opravljeno delo: „Ko se mi pogovarjamo o prostovoljstvu v občini Slovenska Bistrica, moram poudariti, da imamo izredna društva, ki delujejo na zelo širokem spektru področij, tako da imamo veliko zgleda za mlade tudi pri nas. Prepričan sem, da je želja vseh, da se delovanje društev prenese tudi na mlade. Na tem srečanju se srečujemo tisti, ki delujete na humanitarnem področju, torej na področju pomoči v nesrečah. To delo bi lahko razdelili na dva dela – en del poteka skozi celo leto, prostovoljci pomagate starejšim, prostovoljci, ki delujete na področju Rdečega križa in Karitasa, pa tudi vsi tisti, ki spremljate najmlajše, ko je treba iti v šolo ter vsi, ki delujete v sklopu Civilne zaščite, saj se tudi s temi dogodki srečujemo vseskozi. Drugi del pa je tisti, ki se nam dogaja zadnja leta, ko se nam zgodijo izredni dogodki – pred leti žledolom, predlani požari na Krasu, lani pa poplave, ki so se dogajale v Sloveniji. Kljub temu, da nas večji del poplav ni dosegel, smo imeli tovrstne dogodke tudi pri nas in pomoč je bila potrebna. Kot vedno pa se je izkazala solidarnost in šli ste pomagati tudi drugam in tistim, ki so potrebovali pomoč. Menim, da se pri nas v Sloveniji velikokrat premalo zavedamo humanitarnega delovanja, saj bi bile brez prostovoljcev tovrstne situacije še bistveno slabše in težje obvladljive ter posledice teh nesreč še bistveno večje. Ob tem dogodku vam izrekam vso priznanje in zahvalo za opravljeno preteklo delo, ki ste ga opravili, pozivam pa vas, da prenesete moje sporočilo tudi vašemu članstvu, mojo zahvalo v imenu občine Slovenska Bistrica kot tudi v imenu naših občanov in občank, ki so deležni te pomoči. Želim vam vse dobro tudi v letošnjem letu, želim, da na tem območju ne bi bilo potrebno se udejstvovati v nekih izrednih dogodkih in nesrečah ter da bi bilo več usposabljanj in druženj, kar je neposredno povezano z vašim delovanjem prostovoljstva. Zavedam pa se, da se bomo tudi letos srečali s številnimi dogodki, manjšimi in večjimi, ko bo potrebno priskočiti na pomoč in zato vam že vnaprej izrekam vso priznanje in zahvalo za delo, ki ga boste opravili v letošnjem letu. Računamo na vas in tudi občanke in občani računajo na vas. Še enkrat vam izrekam vso zahvalo za vso opravljeno delo in želim vam vse dobro.

Prostovoljci so se na sprejemu strinjali, da je to izkušnja, iz katere se lahko tako starejši kot mladi veliko naučijo, razvijejo mnoge spretnosti in sposobnosti. Taka izkušnja človeka spremeni, da začne drugače gledati na svet. Spoznanje, da ne moreš rešiti vseh in ne moreš pomagati vsem, je lahko včasih boleče, ampak potem spoznaš, da se lahko potrudiš za eno stvar in morda eno osebo in da je to še vedno bolje kot nič. Mnogi prostovoljci se na terenu srečujejo z dvomi in rahlim neodobravanjem družbe, kakšen je sploh smisel takega početja – brez plačila ponudiš svoj prosti čas in pomagaš nekomu drugemu. A prostovoljci se zavedajo, da ravno s takimi malimi dejanji dobrote, solidarnosti in pomoči svet za nekoga postane lepši, ko se človek v stiski zaveda, da ni sam in da se bo vedno ponudila roka, ki bo pripravljena pomagati.

Amadeja Mlakar

  • January 24, 2024
Last modified on Friday, 26 January 2024 13:07
Rate this item
(0 votes)

Najbolj brano

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

 asspa 1

Poišči