( ISSN 2738-5760 )

Naj osebnost Bistriških novic 2023 je Iva Pučnik Ozimič, priznanje za življenjsko delo Srečku Štajnbaherju  

S podelitvijo kristalov so v torek, 6. februarja 2024, dopoldne v uredništvu lokalnega časopisa BISTRIŠKE NOVICE sklenili akcijo Naj osebnost Bistriških novic 2023. Za ta prestižni naslov se je potegovalo 8 nominirancev. Med njimi pa so bralci lokalnega časopisa Bistriške novice in portala Novice.si največ glasov namenili mag. Ivi Pučnik Ozimič.

Dolgoletna ravnateljica Srednje šole Slovenska Bistrica se je septembra lani, torej pred začetkom tega šolskega leta upokojila. Kar 24 let je vodila šolo, vse od njene ustanovitve. Ves ta čas je izražala skrb za dijake, zaposlene in starše, ustvarjala pogoje za nenehno rast in raziskovanje. Njeno delo, energijo, priljubljenost so tako nagradili z izborom za Naj osebnost 2023.

»Vesela sem bila nominacije. Ko sem videla, kdo so še nominiranci v izboru - res je bila močna konkurenca, zelo dejavni ljudje so bili na seznamu – sem še posebej vesela in hvaležna za to pozornost. To doživljam predvsem kot nagrado za Srednjo šolo Slovenska Bistrica. Kajti delati v šoli pomeni delati v skupnosti kolektiva, staršev, dijakov. To je ključno,« je ob prejemu priznanja dejala Iva Pučnik Ozimič. 

Poklon za življenjsko delo

S priznanjem za življenjsko delo pa so se v uredništvu Bistriških novic poklonili Srečku Štajnbaherju.

Več kot dvajset let je vodil mariborsko enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Skozi to funkcijo je vodil varstvo kulturne dediščine v kar 80 občinah na severovzhodnem delu Slovenije. V času osamosvojitvene vojne je bil med najbolj aktivnimi izpostavljenimi osebnostmi vojne za Slovenijo na Bistriškem. Že več desetletij deluje tudi kot prostovoljec; vodil je že več kot 50 mladinskih raziskovalnih taborov. Zelo rad tudi spoznava tuje dežele. Obiskal je že 126 držav, svoje vtise s potovanj pa rad deli na potopisih in v reportažah. 

Ob prevzemu kristala je povedal, da je to priznanje prišlo nepričakovano: »Nikoli nisem računal, da bom v lokalnem okolju prejel nagrado za življenjsko delo, kajti lokalno okolje to težko in redko prepozna. Tako da je bilo to zame veliko presenečenje in hvaležen sem za to izjemno pozornost. In tudi; če človek dobi nagrado za življenjsko delo, ta ne pripada le meni, ampak vsem, ki so mi omogočili, da sem opravil neko delo ali ki so sodelovali v skupnih projektih.«

Kristale sta izročili direktorica medijske hiše Novice in Radio Rogla Slavica Oblak ter urednica časopisa Bistriške novice Bojana Petelinšek. (B. P.)

Finalisti akcije

Med vsemi predlogi so v uredništvu izbrali v ožji izbor osem nominirancev, ki so nase opozorili bodisi z izjemnim dosežkom v letu 2023 ali z dolgoletnim delovanjem, ki je pustilo v lokalni skupnosti močan pečat. To so: bistriški alpinisti, zaslužni za izgradnjo novega Plezalnega centra v Sl. Bistrici, Milan Borko, ustanovitelj Štajersko Koroškega tekaškega pokala z 20-letno tradicijo, odlična mlada nogometašica Kaja Korošec, dolgoletni predsednik Planinskega društva Poljčane Janko Kovačič, Drago Mahorko – predstavnik Civilne iniciative Za Pohorje brez vetrnih elektrarn, dolgoletna nekdanja ravnateljica Srednje šole Slovenska Bistrica mag. Iva Pučnik Ozimič, podjetnik Milan Sajko, ustanovitelj Turistične agencije s 30-letno tradicijo, in pa Zdravko Širec, ki se je z več kot 170-kratnim darovanjem krvi vpisal med najbolj predane darovalce.

Uredništvo Bistriških novic  • February 7, 2024
Last modified on Wednesday, 07 February 2024 17:32
Rate this item
(1 Vote)

Najbolj brano

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

 asspa 1

Poišči