( ISSN 2738-5760 )

Po bistriških ulicah se je sprehodilo več kot 2000 mask

Na pustno soboto, 10. februarja, so po bistriških ulicah, od Dvorane Bistrica, po Partizanski ulici do Trga svobode in nazaj, korakale pustne maske. 

Tradicionalno pustno povorko je tudi letos priredil Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica v sodelovanju z Občino Slovenska Bistrica in Zavodom za kulturo. Karavana maškar, zbralo se jih je več kot 2000, je korakala ob glasbi Frajhajmske godbe na pihala, Godbe na pihala KUD Janko Živko iz Poljčan in Gasilske godbe na pihala Spodnja Polskava. Sodelovali so otroci iz obeh osnovnih šol, 2. osnovne šole in OŠ Pohorskega odreda, Miška Frida in otroci iz Fridine mišnice ter kar 18 skupin otrok iz Vrtca Otona Župančiča in otroci iz Vrtca Blaže in Nežica, ki so s svojimi vzgojiteljicami, starši in Super jelenom Janijem preganjali zimo. Oddelek Ozka ulica Vrtca Otona Župančiča je ustvaril štiri sklope mask, povezanih s čebelicami. »Najmlajši, stari od dveh do treh let so igrive čebelice, ker imajo v skupini od dveh do štirih let zelo radi med in medene izdelke, so čebelarji. Ker čebelice obožujejo cvetoče travnike otroci, stari od 3 do pet let, predstavljajo najrazličnejše cvetlice, čebeljo družino – od čebel delavk, trotov in matice – pa predstavljajo otroci iz oddelka najstarejših otrok našega vrtca.« Poleg čebelic je bilo v povorki videti kar nekaj skupin meduz, pikapolonic, razigranih backov, kuharčkov, barvic, zvezdic, prometnih znakov, mišk in muc, pand, pajkov, pavov, pingvinov, netopirjev in metuljev.

Pustni običaj s Košuto Rubi je na Pokošah tradicija že več kot 150 let

Na pustni povorki bomo lahko videli tudi etnografsko masko Košuto Rubi s Pokoš, ki jo obujajo člani tamkajšnjega turističnega društva. Izvor pokoške košute sega v tista daljna leta, ko se je Napoleonova vojska po porazu v Rusiji preko naših krajev vračala v Francijo in domneva se, da so šli tudi mimo vasice Pokoše. Da bi izčrpana vojska na poti proti domovini preživela, je prodajala razne stvari, tudi najdragocenejše, to je konje. Tako bi naj neki kmet na Pokošah takega konja tudi kupil. Ime naj bi mu bilo Rubi ali Rabi In temu kmetu je prinašal srečo. Zakaj je iz konja Rubi nastala Košuta Rubi, pa ni znano. Nas Rubi ima na gobčku ježevo kožo, s katero na pustni povorki preganja vse tiste, ki niso maskirani. Košutin sprevod tvorijo: Košuta RUBI (ki jo nosi košutonosec), komandant, gospodar in gospodinja, hlapec, košonosec, pometač, maske (tokrat kmetice in kmetje). Sprevod obvezno spremlja glasba. Pokoška košuta vsako leto na pustni torek hodi po vasi od hiše do hiše že več kot 150 let.

V sprevodu je bilo videti veliko najrazličnejših skupinskih likov, ki so jih v šoli in vrtcih izdelali otroci s pomočjo vzgojiteljic, učiteljic in staršev. Tudi letos mask niso ocenjevali in izbirali najboljših, saj namen organizatorjev ni spodbujati tekmovalnosti, ampak skupno ustvarjanje, sodelovanje in druženje. Simbolično sladko nagrado pa so letos dobili prav vsi udeleženci v pustni povorki. 

Natalija Sinkovič

Last modified on Sunday, 11 February 2024 12:51
Rate this item
(0 votes)

Najbolj brano

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

 asspa 1

Poišči