( ISSN 2738-5760 )

Člani društva invalidov Črešnjevec na sprejemu pri županu

Društvo invalidov Črešnjevec deluje na območju krajevnih skupnosti Črešnjevec, Leskovec - Stari Log, Laporje in občine Slovenska Bistrica in ima 222 članov, med njimi je 150 aktivnih. Prizadevajo si za čim boljše socialno vključevanje invalidov v vsakdanje življenje ter z informiranjem in ozaveščanjem invalidov in njihovih svojcev doseči njihovo večjo neodvisnost in samostojnost, hkrati pa jim ponujajo vrsto družabnih n ustvarjalnih dejavnosti.

Društvo se financira s sredstvi Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, tudi občina primakne sredstva za delovanje in programe in s članarino. »Donacij je zelo malo in želeli bi si jih več. Vsako leto pošljemo okoli 30 donacijskih vlog, a ni nobenega pravega odziva,« je povedal predsednik Anton Kolar.

Letos načrtujejo številne aktivnosti

»Skupaj s Centrom za krepitev zdravja pripravljamo predavanja in telovadbo za naše člane, organizirali bomo srečanje težkih invalidov, dva kopalna dneva, 10-dnevno rehabilitacijo na morju. Prav tako bomo pripravili nekaj družabnih dogodkov, kot so kožuhanje, kostanjev piknik,« pojasnjuje Kolar. Tudi letos bodo priredili večer ljudskega petja, na katerem običajno nastopi 10 peskih skupin, ljudskih pevcev in godcev. »Naši pevci so zelo aktivni, saj imajo na leto od 10 do 15 nastopov.«

Zelo uspešni so na športnih področjih

Tudi letos ne bodo pozabili na Marijin memorial. »To je tekmovanje v lovljenju rib v spomin na našo članico Marijo Mally, ki je bila odlična ribička in dolgoletna poverjenica našega društva,« še pove Kolar. Sicer pa so člani zelo aktivni in uspešni v kegljanju, pikadu, streljanju, šahu. »Drago Klep je lani na državnem prvenstvu v Novem mestu v svoji kategoriji postal državni prvak, v absolutni kategoriji pa je bil drugi v namiznem tenisu,« dodaja Kolar, ki je bil sam 3. na državnem prvenstvu v streljanju z zračno pištolo.

Velike uspehe pa žanjejo ženske v metanju pikada. Tekmovalna ekipa, ki jo sestavljajo Brigita Ptičar, Romana Prgin, Olga Pliberšek, Tilčka Lepej in rezerva Ljubica Mesarič, že več kot 15 let trenira vsak petek po dve uri v društvenih prostorih na Črešnjevcu.

Rade se udeležujejo tekmovanj, lani so se na regijskem tekmovanju Podravja med 12 ekipami uvrstile celo na državno prvenstvo, ki je bilo na martinovo v Radljah ob Dravi, in osvojile srebrno medaljo. Na tekmovanju so pokazale svojo spretnost in dokazale da v njih živi močan moštveni duh. Sicer pa se njihova članica Brigita Ptičar lahko pohvali s 5 zlatimi, 6 srebrnimi in tremi bronastimi. Pred dnevi, na praznični 8. februar, so se odpravile na regijsko tekmovanje v Radovljico, kjer so prepričljivo pometle z vso konkurenco, še posebej se je odrezala Romana Prgin ki je dosegla najvišje število točk. Z njimi je bila tudi moška v namiznem tenisu. Član DDI Črešnjevec Drago Klep je osvojil drugo mesto oziroma srebrno medaljo.

Pred dnevi je uspešne članice v metanju pikada zaradi njihovih uspehov in odličnega delovanja društva v svojih prostorih sprejel tudi župan dr. Ivan Žagar.

Natalija Sinkovič

Last modified on Friday, 16 February 2024 19:09
Rate this item
(0 votes)

Najbolj brano

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

 asspa 1

Poišči