( ISSN 2738-5760 )

Šport

Joga to go

V Slovenski Bistrici je odslej na voljo nova ponudba joge - Joga to go. Gabrijela Sever Klasinc jo ponuja v OM yoga centru v Slovenski Bistrici. 

»Že v mladosti sem se rada gibala in se preizkušala v različnih športih. Delno me je tudi ta ljubezen do športa pripeljala do joge. Takrat je še nisem poznala,« pripoved začenja Gabrijela Sever Klasinc, ki že nekaj let poučuje Jogo v OM yoga centru v Slovenski Bistrici. »Učim začetnike, ki se prvič srečajo z jogo in bi morda želeli nekaj narediti za svoje zdravje ter počutje. Tukaj organiziram tudi delavnice in pomagam pri izvedbi raznih predavanj. Gostimo namreč številne priznane duhovnike in predavatelje različnih vsebin joge. Ljudem poskušamo ponuditi celosten pristop in ponujamo res veliko različnih tehnik in oblik joge,« dodaja.

45 14 1Moderni svet dojema jogo le kot gibalno veščino. »Ko pomislijo na jogo, pomislijo zgolj na telesne položaje. Joga je v resnici veliko več, telesni položaji so le del velikega sistema, ki zajema dihalne tehnike, starejša vedska znanja, rituale in še mnogo več. Zato se tudi jogisti med sabo razlikujemo, saj uporabljamo različne tehnike in pristope. V osnovi pa so bili znotraj joge telesni položaji uporabljani in razviti predvsem zato, da so modrecom in menihom pomagali več ur sedeti v zravnananih meditativnih položajih. Za tako dolgo sedenje mora biti namreč telo zelo dobro pripravljeno, sicer tega ne zmore. Telesni položaji so bili takorekoč samo orodje za izvajanje naprednejših meditacijskih tehnik. Iz tega razloga zelo težko iščemo podobnosti gimnastike in joge. Podobnost je le v tem kar vidimo na zunaj,« pojasnjuje Gabi, ki je v mladih letih blestela v gimnastiki. »Joga pa se osredotoča na notranje dojemanje, zaznavanje občutkov ob izvajanju telesnih položajev in kako biti prisoten v danem trenutku. Naše razpršene misli zbere in usmeri, umiri živčni sistem ter nam vrne fokus. S tem razlogom jogo prakticira vedno več ljudi po svetu in je med ljudmi vse bolj priljubljena.

»Zagotovo mi joga predstavlja način življenja, saj se trudim pravzaprav vnesti vsa znanja tudi v moj vsakdan. Menim, da težko delaš dobro to, kar tudi ne živiš. Pri Jogi je to še posebno pomembno, saj terja ogromno izobraževanja in dnevne vadbe. Šele ko narediš kupe tečajev, prebereš na tone knjig, se ti pravzaprav odstrne, kako velik je pravzaprav jogijski svet in kako malo ga v resnici poznaš. Jogijski svet ponuja tudi raznolika znanja iz etičnih principov, uči nenasilja, skromnosti in ponižnosti,« pripoveduje Gabrijela Sever Klasinc. Poznamo več različnih vrst joge. Razlikujejo se po tem, kako dolgo traja določen položaj in kako se položaji izvajajo. »Na primer, položaji v Hatha Jogi so bolj statične narave, medtem kot pri Vinyasi gre za bolj dinamično prakso, kjer se položaje izpeljuje nekoliko bolj povezano in tekoče. Obstaja tudi YinYoga, kjer so položaji pasivni, na tleh, in se osredotoča predvsem na fascije v telesu. V Om yoga centru imamo tudi Ashtanga Yogo, ki je bolj napredna, pri njej se uporablja več moči. Vrst joge je še veliko več, vendar sama ostajam zvesta predvsem tradicionalnim oblikam,« še pove Gabi.

45 11 1Po končanem študiju se je Gabrijela Sever Klasinc zaposlila v farmaciji in bila skoraj 17 let del večjih korporacij. »Tam sem dobro spoznala poslovni svet in potrebe zaposlenih znotraj podjetij. Joga mi je pomagala pri premagovanju stresa in veliko pripomogla k dobri telesni pripravljenosti.« Po nekaj letih dela v obeh panogah, se je odločila za korak, da se posveti izključno jogi. »Poudarek imam predvsem na jogi in sprostitvenim tehnikam v podjetjih, saj imam od tam veliko izkušenj. Več let se izobražujem tudi o meditacijah in zdravem načinu življenja, saj želim podjetjem ponuditi celoten paket in ne samo delcev, ki jih joga ponuja. Od tod tudi ime Yoga-to-go, saj sem na voljo tudi na različnih lokacijah po Sloveniji v primeru »team-buildingov« ali drugih oblik sodelovanja,« še pojasnjuje Gabrijela Sever Klasinc, ki ponuja tudi individualni pristop pri poučevanju joge. »Marsikdo namreč zelo težko izvaja jogo v skupini, razlogi so seveda različni. Duhovne  in meditativne tehnike izpopolnjujem tudi v hinduističnem Ašramu, nedavno pa sem se izobrazila tudi iz osnov Ayurvede, 4000 let stare vede zdravega načina življenja, ki postaja v modernem svetu vedno bolj prepoznana.«

Več o Jogi to go lahko preberete na spletni strani https://yogatogo.si

Natalija Sinkovič

  • February 18, 2024
Last modified on Sunday, 18 February 2024 07:24
Rate this item
(3 votes)

Najbolj brano

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Koledar prireditev

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
5
7
28

 OSMRTNIC1 13

Poišči