( ISSN 2738-5760 )
UTRINKI ČASA, Foto: Bistričan.si UTRINKI ČASA, Foto: Bistričan.si

16. april

Na današnji dan ... skozi zgodovino Slovenske Bistrice 

  16. april 2021

  LUCIJA TARKUŠ, DEBITANTKA NA TEKMAH ZA SVETOVNI POKLAL V BALVANIH

Lucija Tarkuš debitiralaMed 16. in 17. aprilom 2021 se je v Meiringenu v Švici začela nova sezona mednarodnih tekmovanj svetovnega pokala v balvanskem plezanju.
Slovenska odprava je štela 13 članov, med njimi je bila tudi mlada članica Alpinističnega kluba Impol Lucija Tarkuš.
Lucija je pokazala odlično plezanje v kvalifikacija in z dvema preplezana balvanama na flash, ter conami vseh pet balvanov zasedla 8. mesto v svoji skupini. Prehitela je kar nekaj znanih favoritk balvanskega plezanja svetovnega pokala. V sobotni polfinale se je pognala odločno in samozavestno, ter uspešno opravila s prvim balvanom v prvem poskusu. Preostali trije balvani so ostali neosvojeni, toda z izkušnjo več za nova prihajajoča tekmovanja.
Lucija Tarkuš, debitantka na tekmah za svetovni poklal v balvanih se je uspešno prebila v polfinale tekme in zaključila z odličnim 14. mestom.

VIR: Bistričan.si
FOTO: Lucija Tarkuš (Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica)

  16. april 2018 

  ZAHODNA OBVOZNICA PREDVIDOMA DO LETA 2020

Podpis zahodna obvoznica 2018V novem poslovnem objektu skupine Impol so na današnji dan, v ponedeljek, 16. aprila 2018, slovesno podpisali sporazum o izgradnji kablovoda in druge etape zahodne obvoznice v Slovenski Bistrici. Na slovesnosti so obeležili tudi zaključek del, povezanih s širitvijo industrijske cone Impol, v sklopu katere sta bila dokončana prva etapa zahodne obvoznice in nov poslovni objekt, ki se nahaja znotraj novega dela industrijske cone Impol. Sporazum o izgradnji kablovoda in druge etape zahodne obvoznice so podpisali dr. Ivan Žagar, župan Občine Slovenska Bistrica, dr. Peter Gašperšič, minister za infrastrukturo, in Andrej Kolmanič, glavni izvršni direktor Impola. Minister Gašperšič je sporočil težko pričakovano novico, da bo druga etapa obvoznice predvidoma končana leta 2020, s prvimi deli naj bi začeli prihodnje leto. Slovesnosti se je udeležil tudi Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.

VIR: Informator
FOTO: Aleš Kolar

 

  16. april 2015

  DRUŠTVO VINTGAR O ZDRAVI PREHRANI IN ZMANJŠANJU ZAVRŽENE HRANE

Društvo Vintgar o zdravi prehraniNa današnji dan, v četrtek, 16. aprila 2015, je Društvo Vintgar izvedlo predavanje z naslovom Zdrava prehrana po novem, v goste pa povabilo Anjo Frešer, diplomirano dietetičarko. Dobra in zdrava prehrana je pogoj za človekovo duševno in telesno zdravje, je bila rdeča nit, ki jo je tkala skozi predavanje. In kaj je zdrav način življenja?
Umreti po najdaljši možni poti, je nekdo zapisal. Obiskovalcem predavanja pa je, tako kot običajno, pripravila presenečenje članica društva Vintgar Sonja Jelen, in sicer z darilci, viri zdravja. Naslednji projekt, ki ga pripravlja društvo, so delavnice o uporabi hrane, ki nam je ostala, in o preprečevanju količin zavržene hrane.
Predavanju naj bi sledil občni zbor, vendar so ga zaradi nesklepčnosti prestavili na drugi termin.

VIR: Studio Bistrica
FOTO: Edvard Grobler

  16. aprila 2004 je Večer poročal

  DOKONČNO ZAKLJUČITI POGLAVJE O IZKORIŠČANJU KAMNOLOMOV

Vodstvo KS Poljčane želi, da bi bil referendum že junija, najverjetneje pa bo oktobra - Bistriška upravna enota je po intervenciji gozdarjev zavrnila Hacetovo priglasitev za gradnjo cestnega priključka in obračališče
Kovačič Stane kamnolomiPrebivalce Krajevne skupnosti (KS) Poljčane in vodstva skupnosti ne zanimajo le modernizacija cest v Ljubičnem, Spodnji Brežnici in Poljčanah, novogradnja žarnih grobov, novo avtobusno postajališče v Poljčanah, kanalizacija in dom športov, marveč tudi referendum, na katerem bodo volivci odločali o izkoriščanju kamnolomov v dolini Bele. Stane Kovačič, predsednik sveta KS Poljčane, je povedal, da so nove naložbe in bližajoči se referendum zdaj zelo aktualni. "Z referendumom želimo dokončno definirati dogajanje v dolini Bele. Znano je, da so tam kamnolomi bistriškega Granita, Skerbinka, Perhavca in Haceta. Za referendum smo se odločili zato, da ljudje izrazijo svoje mnenje, svet KS noče prevzeti te odgovornosti, vodstvo se namreč zaveda nekdanjih očitkov zaradi vode: posameznik je odločil, da je pitno vodo iz Poljčan dobila Rogaška Slatina. Denar, ki bi ga dobili v obliki odškodnine, ne more ničesar odtehtati, ni denarja, s katerim bi lahko kaj kupili ali se odpovedali mirnemu življenju," je še dodal Kovačič.
Že junija?
Svet KS ima zaradi sklepa o razpisu referenduma - tega bo razpisala občina Slovenska Bistrica - nekaj nalog. Kovačič meni, da je treba to odločanje izvesti čimprej. Zavzema se za junij, ko bodo v Sloveniji evropske volitve, če pa do takrat ne bo mogoče pripraviti gradiva in drugih dokumentov, bo referendum oktobra 2004, ko bodo državnozborske volitve. Svet KS Poljčane si prizadeva, da bo letos zaključil poglavje o kamnolomih, o njih namreč razpravlja že več kot deset let. Prvi, ki se je pojavil s predlogom o izkoriščanju zasebnega kamnoloma, je bil Skerbinek. In od takrat - seveda če izvzamemo Granitov kamnolom - v Poljčanah ni miru. Nazadnje se je eksploatacije kamnoloma domislil Stanislav Hace, ki je zemljišče oziroma gozd, v katerem je kamnolom, odkupil od Mihaela Iusa. In kakšno je razpoloženje pred referendumom? Stane Kovačič je povedal, da ga niso preverjali. Znano pa je, da prebivalci Zgornjih Poljčan kamnolomom nasprotujejo, svoje nasprotovanje pa ilustrirajo s povečanim prometom skozi naselje, prahom in eskplozijami. Sicer pa: vse bo povedal referendum. Na osnovi rezultata na voliščih se bo lažje odločal tudi bistriški občinski svet, ki je zavezan za izdajo soglasja pri izkoriščanju kamnolomov.
Dolga pot!
Na upravni enoti (EU) v Slovenski Bistrici sta Lidija Stebernak, načelnica UE, in Janez Bradan, vodja oddelka za prostor in okolje, povedala, da primer kamnoloma Hace dobro poznajo. Stanislav Hace je namreč 9. junija 2000 vložil vlogo za priglasitev gradnje cestnega priključka in obračališča. Priložil je zemljiško knjižni izpisek, kopijo katastrskega načrta, soglasje Darsa, izdano je bilo 1. junija 2000, in tehnično poročilo s skico, dodal pa je še soglasje od državne direkcije za ceste, izdano je bilo 8. junija 2000. Potem je na upravni enoti stekel postopek, enota mu je izdala odločbo o priglasitvi del, nakar so se pritožili gozdarji, ki pri obravnavi tega postopka niso sodelovali. Zahtevali so, da se odločba razveljavi. Zadeva je bila na državni ravni, tako imenovana druga stopnja je izdala odločbo, da se odpravi odločba UE Slovenska Bistrica po nadzorstveni pravici. Hace je zavoljo tega vložil upravni spor, ki pa še vedno nima epiloga, obravnava ga vrhovno sodišče. Upravna enota je medtem razpisala ustno obravnavo - na njej Haceta ni bilo - in napisali so negativno odločbo o izvedbi cestnega priključka iz kamnoloma oziroma gozda na glavno cesto Poljčane-Rogaška Slatina. Stanislav Hace je na občini Slovenska Bistrica vložil vlogo za spremembo prostorskega plana, s katerim bi svoje kmetijsko zemljišče spremenil v kamnolom. Ker občinski prostorski plan potrjujejo tudi na ministrstvu za okolje in prostor, je o Hacetovi vlogi razpravljala vladna institucija in dovolila spremembo namembnosti. To pomeni, da ima je Hace šele na začetku poti za odpiranje kamnoloma, ker pa nima priglasitve in gradbenega dovoljenja, ne more dobiti koncesije za odprtje kamnoloma. Preden bo vložil zahtevek za gradbeno dovoljenje, bo moral imeti projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja, ki vsebuje idejni projekt. Ko je ta izdelan, so potrebna soglasja, ta morajo vsebovati klavzulo brezpogojnosti, gre za gozdarsko, vodovodno, elektro, telekomunikacijsko, okoljsko in naravovarstveno soglasje. Svoje morajo povedati tudi sosedje. Ko so vsa mnenja pozitivna, je mogoče izdati gradbeno dovoljenje. Janez Bradan je dodal, da bo Hacetova pot do tja še zelo dolga (tudi za to, ker Stanislav Hace trdi, da je odločba za priglasitev del pravnomočna).
Usoda poljčanskega hotela
Nekdanji poljčanski hotel neslavno propada. Stane Kovačič, predsednik sveta KS Poljčane, je povedal, da je svet KS nemočen pri obnovi. Hiša propada zaradi nerešenih premoženjski zadev. Lastnica, ki je podedovala poslopje bivšega hotela ter hiše na dvorišču in prodajalne Sadja in zelenjave, je krajevni skupnosti sporočila, da se je na sklep o lastništvu nekdo pritožil in ustavil postopek o dedovanju. Čeprav ima KS pisno soglasje od nekdanjega lastnika hiše, v kateri je prodajalna Sadja in zelenjave, ne more storiti ničesar, kajti v hiši je najemnik, ki ga ni mogoče izseliti. Tudi inšpekcije so nemočne. Ko se bo uredilo lastništvo, bo mogoče govoriti o prenovi propadajočih hiš v središču Poljčan.
Tovornjaka pri pošti
Lastnik zemljišča okrog celotne zgradbe, kjer sta tudi poljčanska pošta in Telekom, je Mihael Kostanjšek. Zemljišče je zakonito kupil od stečajnega upravitelja bistriškega Ritoznoja. Ker občina Slovenska Bistrica, krajevna skupnost in lastnik zemljišča ne najdeta skupnega jezika, je Kostanjšek zaprl del zemljišča pri pošti. Z zaporo bo vztrajal tako dolgo, dokler občina Slovenska Bistrica ne bo na lastne stroške izmerila parcelo in ugotovila dejansko stanje. Izvedeli smo, da pošta že išče novo lokacijo, sedanje poslopje je zdaj tako rekoč brez parkirišča.

VIR: Zdenko Kodrič, Večer
FOTO: Stane Kovačič (Facebook)

  16. april 1993

  USTANOVLJENO PLANINSKO DRUŠTVO POHORJE

PD PohorjePD Pohorje je prostovoljno društvo posameznikov, ustanovljeno v skladu z zakonom, ki ureja društva katerega glavna dejavnost je planinstvo, turno kolesarstvo, povezovanje članov in zagotavljanje pogojev za izvajanje in razvoj planinstva v lokalnem okolju ter širše v Sloveniji. Goji slovensko planinsko izročilo in izvaja prostovoljno delo.
Planinsko društvo Pohorje deluje v kraju Zg. Polskava že 27 let. Ustanovljeno je bilo na današnji dan, 16. 4. 1993, na pobudo takratnih zanesenjakov, ljubiteljev narave in gora.
Prve prostore v namen društva je dobilo od krajevne skupnosti in sicer v starem baročnem dvorcu. Odločitev, da se bodo grajski prostori adaptirali in da bo grad namenjen predvsem drugi dejavnosti, nas je presenetila in morali smo se izseliti. Z veseljem pa sprejeli ponudbo KUD-a, da si lahko v bivših prostorih radioamaterjev uredimo svoje. Koristimo jih še danes.
Dejavnosti PD Pohorje so pohodništvo, alpinizem in drugi gorski športi, nepoklicno vodništvo, gradnja, vzdrževanje, opremljanje in upravljanje planinskih poti, spoznavanje in varovanje gorske narave, informiranje in druge dejavnosti v naravi.

VIR: PD Pohorje

  16. april 1987

  ODBOJKARSKA TEKMA GRANIT – STAVBAR

VEČERV prvem prvenstvenem srečanju v novi športni dvorani v Slovenski Bistrici pred 130 gledalci so domači odbojkarji v enem najslabših srečanj le s težavo zlomili odpor Mariborčanov. Ti so v prvih dveh nizih vodili vse do polovice, šele v zadnjih minutah so se Bistričani prebudili. Na tekmi se je posebno odlikoval Mitja Platovšek, Davorin Mejal pa je z nekaj izvrstnimi bloki spominjal na svoje zlate čase. Rezultati nizov – 15:13, 15:12, 15:8.

VIR: B. Sinič, Večer, 17. aprila 1987

  16. april 1981 

  ODPRTI DAN ŠOLE MINKE NAMESTNIK SONJE

VEČERUčenci in člani delovnega kolektiva OŠ Minke Namestnik Sonje so na današnji dan, v četrtek, 16. aprila 1981, pripravili dan odprtih vrat, na katerem so prikazali dejavnosti usposabljanja za redno vključevanje njihovih varovancev v delovno in življenjsko okolje po končanem šolanju.

VIR: V. H., Večer, 17. aprila 1981

  16. aprila 1971 je Večer poročal

  NAD 1000 UDELŽENCEV

Športna dejavnost ob dnevu mladosti v občini Slov. Bistrica
VEČERKomisija za šport in rekreacijo pri občinskem komiteju ZSMS Slov. Bistrica je sprejela program športnih srečanj v okviru meseca mladosti
Zaradi vse večjega zanimanja za to obliko dejavnosti med mladimi v bistriški občini bodo pričeli tekmovanja že v drugi polovici aprila. Komisija za šport in rekreacijo pri OK ZMS Slov. Bistrica je tudi tokrat zaupala organizacijo v posameznih športnih disciplinah aktivom ZM na terenu.
Letos bodo tekmovali v malem nogometu, namiznem tenisu, odbojki, streljanju z zračno puško in šahu. Najbolje uvrščene ekipe v vseh tekmovalnih panogah se bodo nekaj dni pred dnevom mladosti 25. majem pomerile za občinske prvake v srečanjih v Slov. Bistrici. V okviru povezovanja In sodelovanja z mladimi v JLA bodo v vseh tekmovalnih disciplinah sodelovale tudi ekipe garnizije JLA iz Slov. Bistrice.
Najbolje uvrščene ekipe in posamezniki bodo prejeli priznanje, diplome in pokale. Sodelovali bodo tudi na medobčinskih srečanjih, za katera se mladi iz občine Slov. Bistrica prav v letošnjem letu še posebno zavzemajo.
Pričakujejo, da se bo letošnjih športnih prireditev v okviru meseca mladosti udeležilo več kot 1000 mladih iz vse občine.


VIR: V. H., Večer

  16. april 1939 

 »KRIZA ORGANISTA« V SLOV. BISTRICI

VečernikK poročilu pod tem naslovom, ki smo ga priobčili v velikonočni številki, nam je poslal slovenjebistriški župnijski urad pojasnilo, v katerem pravi, da je organist g. Grögl imel službo odpovedano že dalje časa, ki da jo je sam odpovedal s 1. IV. in se mu zato krivica ne godi. Odpoved je vsakomur na vpogled v župnijskem uradu. Nadalje, da g. Grögl navzlic napovedi zadnje čase niti za cerkveni zbor ni imel rednih vaj. S prižnice je bilo objavljeno, da mu je župnijski urad izplačal vse pogrebnine in štolnine. Dajatve so mu pa dolžne samo nekatere stranke. Cerkveno sodišče v Mariboru pa bo razsodilo, če mu pripadajo tudi orglane maše za 6 let nazaj. Pevski zbor se po odstopu g. Grögla ni zmanjšal, ampak pomnožil in pel Alelujo, kakršne še Slov. Bistrica ne pomni.


VIR: Večernik, 16. aprila 1939

  16. april 1926

  Rodil se je enolog in direktor IVAN ARBEITER

Arbeiter IvanIvan Arbeiter se je rodil 16. aprila 1926 v Ličenci (občina Slovenske Konjice) očetu Jožefu in materi Mariji, rojeni Rak.
Osnovno šolo je obiskoval v Sv. Jerneju pri Ločah in jo zaključil leta 1940. Zaradi 2. svetovne vojne se je šele leta 1947 vpisal v nadaljnje šolanje na Kmetijski tehnikum v Mariboru (kasneje se je šola imenovala Kmetijska srednja šola, sedaj pa Biotehnična šola Maribor, op. ur.) in jo leta 1950 uspešno zaključil z zaključnim izpitom.
Šolanje je kot izredni študent leta 1960 nadaljeval na oddelku za sadjarstvo in vinogradništvo Višje agronomske šole Maribor, kjer je 17. septembra 1963 tudi diplomiral in pridobil naziv kmetijski inženir.
Že hitro po končani Kmetijski šoli se je zaposlil v takratnem podjetju Vina Slovenska Bistrica, ki se je v letih 1959–62 z združitvijo razdrobljenih kmetijskih obdelovalnih zadrug, kmetijskih gospodarstev, kmetijskih zadrug in zadružnih ekonomij preimenovalo v Kmetijski kombinat Slovenska Bistrica. Na začetku je bil vodja vinske kleti in enolog. Okoli leta 1970 je postal direktor Kmetijskega kombinata Slovenska Bistrica in vodil njegovo sanacijo, ki je bila posledica pred tem najetih zelo neugodnih kreditov za regulacijo reke Ložnice in melioracijo zemljišč ob njenem toku. Začeli so z obnovo vinogradov in v letih 1971–73 rešili tudi predelavo grozdja in kletne kapacitete, saj so med sanacijo opustili mlečno proizvodnjo in v zgradbah uredili klet za vinske cisterne, prostore za predelavo grozdja in skladišča za repromaterial. Iz starega opuščenega govejega hleva so zgradili novo sodobno klet s sodobno predelavo grozdja in kapaciteto 4.000 kg grozdja na uro. Klet so opremili z najmodernejšimi jeklenimi cisternami. Vzporedno s predelavo so uredili tudi polavtomatsko polnilno linijo in začeli s polnjenjem lastnega pridelka.
V sodelovanju z enologinjo Slavico Šikovec in enologom Miranom Veseličem (oba profesorja z Biotehniške fakultete v Ljubljani) so razvili vino Bistriška črnina in peneče vino ‘Pohorski biser’, ki so ga skupaj z znamenitim ‘Ritoznojčanom’ sami polnili že leta 1970.
Poleg službe je (navadno ob nedeljah po dopoldanski maši) po občini predaval o sadjarstvu in vinogradništvu malim proizvajalcem. Pri predavanjih si je pomagal z diapozitivi.
16. aprila 1955 se je poročil z Marijo, rojeno Vidmajer (1933–2020), hčerko VidmajerJožefa in Marije Vidmajer, sestro Jožeta Vidmajerja. V zakonu sta se jima leta 1956 rodila sinova – dvojčka Miran, dr. med. in Ivan (Jani), univ. dipl. inž. gr.
Med letoma 1969–73 je bil Ivan Arbeiter odbornik občinske skupščine.
V kombinatu je bil zaposlen vse do svoje smrti, ki je bila posledica hude in kratkotrajne bolezni.
Umrl je 9. oktobra 1977 v Mariboru, pokopan je v Slovenski Bistrici.

VIR: biografski-sb.si

  16. april 1923

  OBISK VIŠJEGA ŠOLSKEGA NADZORNIKA

TaborNa današnji dan, 16. aprila 1923, se je v Slovenski Bistrici mudil višji šolski nadzornik Poljanec ter preglodal skupno z občinsko komisijo poslopje za bodočo meščansko šolo. G. višji šolski nadzornik se je zelo laskavo izrazil o poslopju in dal razna navodila za popolnost. Za Slov. Bistrico in okolico je izredne važnosti, da je meščanska šola zasigurana in da se bode — ča bo redni proračun odobren — že v šolskem letu 1923-24 otvorila.

VIR: Tabor, 19. aprila 1923

  16. april 1910

  Rodil se je knjižničar in zbiratelj MILJUTIN ARKO

Arko Miljutin 1Miljutin Arko se je rodil 16. aprila 1910 v učiteljski družini v Ljubljani. Družina je kmalu odšla v Lovrenc na Pohorju, nato pa v Maribor.
Po končanem učiteljišču je leta 1934 odšel službovat v Remšnik na Kozjaku. Želja po znanju ga je peljala v Beograd (Srbija), kjer je na pedagoški akademiji študiral zgodovino. Študij je prekinila 2. svetovna vojna. Izgnan je bil v Rakovo pri Čačku v Srbiji in se po osvoboditvi vrnil v porušeno šolo na Remšniku. Po štirih letih je odšel v Ljubljano dokončat študij. Učiteljska pot ga je nato peljala v Voličino v Slovenskih goricah, nato na nižjo gimnazijo v Ruše in leta 1954 na Spodnjo Polskavo, kjer je bil ravnatelj vse do 1. septembra 1967, ko je postal ravnatelj matične knjižnice v Slovenski Bistrici. Leta 1975 je razširil knjižnico še z otroškim oddelkom. Knjižnico je vodil vse do leta 1977, ko je odšel v pokoj. Nasledila ga je Kristina Šega.
Bil je med ustanovitelji Kulturne skupnosti občine Slovenska Bistrica.
Po prihodu v knjižnico je začel z zbiranjem etnoloških predmetov s pohorskih kmetij. Za njim je v bistriškem gradu ostal trajen spomin, saj je v njem iz zbranega gradiva nastala Arkova etnološka zbirka, ki je bogata z narodopisnimi predmeti pohorskega sveta.
Miljutin Arko je umrl 24. januarja 1991 na Zgornji Polskavi.

VIR: biografski-sb.si

Rubrika Utrinki

11pokrovitelj

Last modified on Thursday, 14 March 2024 06:24
Rate this item
(2 votes)

Related items

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Koledar prireditev

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
3
4
5
12
19
25
26
31

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

UTRINKI ČASA - Na današnji dan

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Poišči