( ISSN 2738-5760 )

Tradicionalni Pučnikov simpozij

V petek, 15. marca, so v Viteški dvorani gradu v Slovenski Bistrici Inštitut dr. Jožeta Pučnika v sodelovanju s Konrad Adenauer Stiftung, Evropsko platformo spomina in vesti ter občino Slovenska Bistrica organizirali že 15. Pučnikov simpozij. 

Zbrani so ob 11.30 najprej obiskali Pučnikov grob v Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici, kjer je bil Pučnik tudi rojen. 

Tematsko je bil letošnji simpozij posvečen dvema temama: populizmu, ki je sicer že tradicionalen spremljevalec predvolilnega dogajanja – letos so namreč volitve v Evropski parlament – ter 30-letnici afere Depala vas. “Letos obeležujemo 30. letnico afere Depala vas, ki je močno zaznamovala slovensko politično sceno v devetdesetih letih. 20. marca 1994 je varnostni organ ministrstva za obrambo aretiral agenta, ki je trgoval z zaupnimi vojaškimi dokumenti. Stara politična struktura je izkoristila afero in odstavila obrambnega ministra Janeza Janšo, ki je do tedaj simbolno predstavljal še zadnjo utrdbo bivše Demosove vladavine. Letošnje leto je tudi leto evropskih volitev. Politična klima je ugodna, moč levega pola upada in ponovno se vzpenjajo desno-sredinske politične sile. V tem kontekstu bomo osvetlili tudi vprašanje populizma, ki je eden od osrednjih aktualnih političnih konceptov. Ponovno bomo podelili diplome udeležencem Akademije dr. Jožeta Pučnika in Pučnikovo plaketo za razvoj demokracije,” je Inštitut dr. Jožeta Pučnika zapisal v sporočilu za javnost.

Na simpoziju so s pozdravnimi nagovori spregovorili gostje: dr. Andreja Valič Zver, predsednica Sveta Inštituta dr. Jožeta Pučnika; dr. Ivan Žagar, župan Slovenske Bistrice; Holger Haibach iz Konrad Adenauer Stiftung; dr. Marek Mutor, predsednik Evropske platforme spomina in vesti (video nagovor), Sofia Solemacher van der Vegt, direktorica CDI Budimpešta; dr. Andrej Umek, predsednik Sveta Inštituta dr. Antona Korošca ter Gorazd Pučnik, ustanovitelj Inštituta dr. Jožeta Pučnika. Dogodek bo povezoval glavni in odgovorni urednik Demokracije dr. Metod Berlec.

Ob 13.30 je sledil pogovor z Janezom Janšo, predsednikom SDS, trikratnim premierjem ter obrambnim ministrom v začetku 90. let in z novinarjem in urednikom Jožetom Biščakom, ki je leta 1994 pozorno spremljal afero Depala vas. Ob 30-letnici tega dogodka je nastala knjiga, ki bo tudi premierno predstavljena javnosti. Avtorja knjige sta Janša in Biščak. 

Ob 14.45 je sledil še drugi panel, kjer so o populizmu spregovorili evropski poslanec dr. Milan Zver, sociolog dr. Matevž Tomšič in pravnik dr. Andrej Fink. Dogodek se je končal s podelitvijo diplom slušateljem Akademije dr. Jožeta Pučnika ter Pučnikove plakete za prispevek k razvoju demokracije v Sloveniji.

NS

  • March 15, 2024
Last modified on Friday, 15 March 2024 17:15
Rate this item
(1 Vote)

Najbolj brano

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči