( ISSN 2738-5760 )

Čemažev dan v Studenicah

 Pomladni čas je v Studenicah tradicionalno zaznamovan s čemažem. V okolici samostana Studenice so namreč velika rastišča čemaža, zato Turistično društvo Samostan Studenice vsako leto pripravi Čemažev dan, letos so ga pripravili v nedeljo, 17. marca.

 

»Pred leti smo se odločili, da začnemo pripravljati čemažev dan, na katerem predstavimo rastlino in njene zdravilne učinke,« pripoveduje predsednica Turističnega društva Maja Bračko. »Ljudje sicer poznajo to rastlino, a se nam zdi, da premalo, zato na stojnicah v prostorih samostana pripravimo najrazličnejše jedi, ki se lahko pripravijo s to zelo znano in zdravilno rastlino. Čemaž lahko uporabimo tako rekoč pri vsakem jedilu, ne le pri jedeh na slano, ampak letos ponujamo tudi sladice, in sicer vaflje, bučno rolado, gibanicoin palačinke s čemažem. Stremimo pa k preprostim jedem, da jih lahko naredimo iz sestavin, ki jih imamo vedno doma. Vse jedi lahko obiskovalci pri nas tudi poskusijo in kupijo. Če želijo recepte, pa jim jih pošljemo po elektronski pošti,« pove Maja Bračko. Najbolj znana in priljubljena je njihova pašteta. »Narejena je iz svinjskih jeter, čebule, malo popra in soli, domače masti in veliko čemaža, vse to se dobro prepraži in nato na drobno zmelje. Ljudje to pašteto zelo obožujejo, letos pa smo dodali še čičerikih in fižolov namaz s čemažem, tako da idej, kako uporabiti čemaž v kulinariki, je neskončno,« še dodaja.

Na razstavi so obiskovalce tudi opozorili na razliko med čemažem ter šmarnico in kačnikom, ki sta čemažu zelo podobni rastlini, a sta strupeni, če se ju zaužije v večjih količinah. Letošnjo razstavo so popestrili z začimbami s čemažem, ki so jih pripravile članice društva in tudi z razstavo slik njihove članice.

Čemažev dan vedno pripravijo v prostorih samostana Studenice

»Z novimi lastniki samostana odlično sodelujemo. Resnično smo veseli, da ima samostan odgovornega lastnika in da se samostan obnavlja, da bo slej ko prej dobil dušo in da živi skupaj s krajem. Lastniki pridejo skoraj na vsako prireditev in nas spodbujajo. Letos bo obnova potekala predvsem na območju prve stavbe, ki jo je treba statično sanirati, zato bo morda zaradi varnosti in potekajočih del kakšna prireditev, ki je doslej potekala v njej, prestavljena drugam, a bo zadovoljstvo po obnovi pretehtalo,« dodaja Maja Bračko. Še posebej je pohvalila sodelovanje s tako rekoč domačinko dr. Simono Kostanjšek Brglez, ki pri lastnikih - podjetju Enertec - skrbi za strokovno obnovo tega kulturnozgodovinskega bisera pod Bočem.

Natalija Sinkovič

  • March 21, 2024
Last modified on Thursday, 21 March 2024 06:20
Rate this item
(0 votes)

Najbolj brano

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči