( ISSN 2738-5760 )

Srečanje z evropskim poslancem Francem Bogovičem

V petek, 22. marca, je v Projekcijski dvorani gradu Slovenska Bistrica potekalo srečanje z evropskim poslancem Francem Bogovičem, ki je skupaj z drugimi sogovorniki predstavil aktualno problematiko na področju kmetijske politike v Evropski uniji in Republiki Sloveniji.

Dogodek in razpravo je usmerjala dr. Monika Kirbiš Rojs, generalna sekretarka Državnega sveta. Zbrane sta uvodoma pozdravila Modest Motaln, podžupan občine Slovenska Bistrica in dr. Ivan Žagar, župan občine Slovenska Bistrica in predsednik občinskega odbora SLS. Župan dr. Žagar je poudaril, da „verjame, da bo današnja diskusija rodila dobre rezultate, ki jih bodo v Evropi zastopali tisti, ki vedo, kako se stvari streže.“

ad24ded9 1e84 4d8d aa5f 2bee8756ad5cNaslednji govorec je bil Marko Lotrič, predsednik Državnega sveta. Tudi v Državnem svetu se precej ukvarjajo z področjem kmetijstva, gozdarstva, prehrane, Marko Lotrič pa je v svojem govoru predstavil tudi delo Državnega sveta ter njihovega prizadevanja na področju kmetijstva. „Zelo me veseli, da so tako v preteklosti kot v sedanjosti v Državnem svetu kmetje imeli odločne zagovornike. Prav zaradi teh odločnih posameznikov, ki v stičišče različnih družbenih interesov civilne družbe odstopajo podkrepljeni z znanjem in bogatimi izkušnjami, se v Državnem svetu zavedamo pomena ohranja in spodbujanja kmetijstva s ciljem doseganja prehranske samooskrbe in varnosti na področju prehrane,“ je povedal Marko Lotrič.

Osrednji govorec je bil Franc Bogovič, nekdanji kmetijski minister in poslanec Evropskega parlamenta, ki je spregovoril o aktualnih izzivih v kmetijstvu. Bogovič je predstavil pomen evropske Skupne kmetijske politike in v čem je njeno bistvo danes, v preteklosti in kakšne so smernice v prihodnosti. Razložil je, kaj je rdeča nit nasprotovanja kmetov, ki protestirajo širom po Evropski uniji glede evropske Skupne kmetijske politike in ukrepov, ki izhajajo iz t. i. Zelenega dogovora Evropske unije (Green Deal-a) ter pritiskov strategije Od vil do vilic (Farm to Fork). Razložil je tudi ozadje cenovnih pritiskov, okoljskih pritiskov, pritisk uvoza poceni ukrajinskih kmetijskih izdelkov na evropski trg, ki pa ne dosegajo in upoštevajo zahtevane visoke standardne pridelave, kar je zahteva EU. Franc Bogovič je pojasnil tudi trgovinski sporazum, ki ureja uvoz hrane iz tretjih držav in drugih celin. Poseben poudarek je evropski poslanec namenil domačim razmeram v kmetijstvu in se navezal tudi na Skupno kmetijsko politiko v bodočnosti glede na vse trenutne izzive – tako okoljske kot geopolitične, tudi v kontekstu pomena prehranske suverenosti Slovenije in Evrope.

Zbrane je nagovoril tudi Anton Medved, predsednik sindikata kmetov Slovenije in državni svetnik, ki je pojasnil okoliščine in vzroke, zakaj so kmetje odpovedali protest, ki je bil napovedan 19. marca ter pojasnil, kaj se je zgodilo v pogajanjih s kmetijsko ministrico Matejo Čalušić. Pojasnil je tudi prizadevanja sindikata v prihodnje ter njihovo nadaljno strategijo delovanja in prizadevanja za ureditev situacije kmetov.

Kot zadnji je zbrane nagovoril Marko Balažic, predsednik stranke SLS. Predstavil je glavne poudarke programa SLS na področju kmetijstva in samooskrbe na splošno.

Po posvetu je sledila razprava, kjer so zbrani podali vprašanja glede urejanja vodotokov, čebelarstva, podnebnih ukrepov glede kmetijstva ter se dotaknili teme mladih prevzemnikov kmetij. Zbrani so skupaj z županom, podžupanom in gosti na predavanju po koncu posveta obiskali tudi sejem Cvetni petek.

Amadeja Mlakar

00c15ccc e266 4939 86f1 056ed56c1282

  • March 22, 2024
Last modified on Saturday, 23 March 2024 05:46
Rate this item
(1 Vote)

Najbolj brano

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči