( ISSN 2738-5760 )

Mednarodna razstava cvetje, ki ne uvene na Pragerskem

V soboto, 16. marca, in v nedeljo, 17. marca, je Turistično društvo Breza Pragersko-Gaj v telovadnici osnovne šole na Pragerskem pripravilo 6. mednarodno razstavo cvetja, ki ne ovene, največjo razstavo rož, izdelanih iz krep papirja, kvačkanca, najlona, ličja in drugih materialov, v Sloveniji. V soboto je razstavljalo 115 razstavljavcev, v nedeljo pa 80 iz vse Slovenije in tudi Hrvaške.

"Prvo razstavo cvetja smo pripravili že leta 2016, letošnja je že 6. po vrsti in je najštevilčnejša doslej, trditi pa si upam, da je tudi največja v Sloveniji. Podobno razstavo pripravljajo tudi na Vranskem, a so tam razstavljene le rože iz krep papirja, mi pa smo idejo razširili na izdelke rož tudi iz drugih materialov," pove predsednica TD Breza Pragersko Gaj Milena Furek. Na razstavi se je pokazalo, da idej ustvarjalcem nikoli ne zmanjka. "Neverjetno koliko novih in izvirnih idej lahko vidimo na razstavi. In prav to je ustvarjalcem zanimivo, da si lahko med razstavljanjem izmenjujejo tudi mnenja o izkušnjah, materialih in načinih izdelave. Na vsakem koncu Slovenije se najdejo drugačni načini. In veseli me, ko vidim, da izdelovalci med seboj tkejo prijateljstva in se radi vračajo na razstavo tudi k nam."

Na razstavi je bilo videti cvetje iz najrazličnejših materialov. "Prevladuje krep papir, najdemo tudi cvetje iz gline, iz nogavic, kvačkane rože, iz odpadne plastike, iz ličja ... Skratka iz najrazličnejših materialov je cvetje, ki je te dni razstavljeno na Pragerskem," še dodaja Furekova. Na razstavi je sodelovalo tudi domače turistično društvo. "V našem društvu je ekipa petih izdelovalcev, ki vsak zase izdeluje cvetje, občasno se dobimo na skupnih srečanjih, pripravljamo pa tudi delavnice ustvarjanja cvetja iz krep papirja. Povabijo nas razne šole, društva upokojencev in domovi starostnikov," še pove Milena Furek.

Na prireditvi se je predstavil tudi prekmurski pozvačin, ki pisano opravljen hodi od hiše do hiše in vabi na svatbo, zapeli in zaigrali so Ljudski godci Cugeci TD Breza, ljudski pevci Prosvetnega društva Janeza Trstenjaka Hum pri Ormožu, pevci s harmonikarjem iz Vadarcev v Prekmurju in Ljudske pevke iz Dobrne, predstavnik medobčinske turistične zveze Polde Turk pa je v nagovoru obiskovalcev in razstavljavcev pozdravil izredno bogato bero najrazličnejših izdelkov in poudaril pomen tovrstnega druženja za razvoj znanja izdelovanja cvetja ter širjenje in ohranjanje nesnovne kulturne dediščine.

Natalija Sinkovič

  • March 23, 2024
Last modified on Monday, 25 March 2024 18:19
Rate this item
(1 Vote)

Najbolj brano

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči