( ISSN 2738-5760 )

Kultura

Priljubljena pehtranovka – pečena v glinenem potičniku razvije še boljši okus. Foto CDUO Priljubljena pehtranovka – pečena v glinenem potičniku razvije še boljši okus. Foto CDUO

Priprava na praznično peko

Potica je nedvomno kraljica praznično pogrnjene mize. Velja za eno bolj priljubljenih sladic v Sloveniji, saj mizo pogosto krasi tudi ob družinskih slavjih in drugih posebnih priložnostih. Če se boste ob prihajajočih praznikih lotili peke prave slovenske potice, je sedaj pravi čas za pripravo na pekovski izziv.

Prava slovenska potica je od leta 2021 uradno zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost. V odloku o zaščiti, ki jo je odobrila Evropska komisija, je opis tradicionalne recepture, oblike in načina priprave za pet različnih vrst slovenske potice: orehovo, orehovo z rozinami, rozinovo, pehtranovo in pehtranovo s skuto. Predpisana temeljna in edina oblika prave slovenske potice je okrogla z luknjo v sredini, saj se peče v tradicionalnem okroglem pekaču, imenovanem potičnik (pogosto se uporablja tudi ime potičnica). Potičnik ima ravno dno in je rahlo konusne oblike, obodna stena je gladka ali rebrasta, v sredini pa je prirezan stožec.

Različne uporabne velikosti potičnikov najdete tudi v Centru domače in umetnostne obrti Slovenska Bistrica. Izdelani so kot interpretacije tradicionalnih lončarskih izdelkov, ki so jih v svojih gospodinjstvih uporabljale naše babice, in nosijo certifikat kolektivne blagovne znamke Naše najboljše, ki zagotavlja izvirnost z geografskim poreklom. Oblikovane so na lončarskem vretenu in ročno dodelane ter poslikane z motivi slovenske krasilne umetnosti. So dvakrat žgane in primerne za uporabo v sodobnih pečicah. Ponudbo preverite v spletni trgovini www.keramikacenter.com/trgovina.

  • March 25, 2024
Last modified on Monday, 25 March 2024 16:01
Rate this item
(0 votes)

Najbolj brano

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Koledar prireditev

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
5
7
28

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

Poišči