( ISSN 2738-5760 )

Kultura

V Graslovem stolpu odprta razstava v spomin na Rudolfa Maistra

Pohorsko društvo generala Maistra je v četrtek, 28. marca v Graslovem stolpu v Slovenski Bistrici odprlo razstavo z naslovom General Maister 1874 – 1934. Letošnje leto je namreč Vlada Republike Slovenije razglasila za leto generala Rudolfa Maistra. Gre za poklon vojaškemu poveljniku, strategu in poetu, katerega vojaška kariera in literarno delo sta več kot le dokument takratnega časa.

Razstava v Graslovem stolpu tudi prikazuje, da Maister svojega življenja ni posvetil le vojaški službi, v kateri je dosegel najvišjo, generalsko raven. Svojo umetniško plat je izražal tudi z likovnim in pesniškim ustvarjanjem ter strastnim zbiranjem knjig. Bil je družbeno in družabno dejaven ter podpiral slovensko umetnost in kulturno dogajanje.

Maistrova vloga v kolektivni zavesti Slovencev je neprecenljiva, saj so dosežki njegovih prizadevanj, kot je meja na Štajerskem, ki je obveljala kot državna meja do danes, trajni.

»Zelo smo počaščeni, da lahko danes odpiramo razstavo v spomin na Rudolfa Maistra, njegov vpliv je v zgodovini Slovencev neizmeren. Leta 1918 je naredil izjemno dejanje duha in uma, veliko moralno dejanje in odločno ubranil večji del današnje Slovenije. Brez njega in njegovih vojakov lahko samo ugibamo, kaj bi bilo s Slovenijo. General Maister bi bil vesel, da smo dosegli svojo samostojnost in neodvisnost. Da živimo v združeni Evropi in smo ohranili svoj materni jezik, ki je enakovreden ostalim jezikom v EU. A si moramo prizadevati, da to ohranimo in spomin na Rudolfa Maistra moramo prenesti tudi na mlade rodove,« je poudaril predsednik Pohorskega društva generala Maistra Božidar Zorjan.

»Za samostojno Slovenijo so bili odločilni številni dogodki v zgodovini in prav je, da se jih spominjamo in za vse, kar je s tem povezano tudi skrbeti. Številnim takim dogodkom je botroval tudi Rudolf Maister, saj mu je uspelo skupaj s svojimi ljudmi zagotoviti, da je ta del Slovenije ostal slovenski za nas in tudi za naše zanamce. Posebej pomembno se mi zdi, da se to sporočilo prenaša z roda v rod, tudi na mlajše rodove, zato da se zavedamo od kod izhajamo in kam sodimo in da je zelo pomembno ohranjanje svobode ter kulture in slovenskega jezika, še posebej včasih, ki so polni zelo različnih izzivov, tako moderne digitalne družbe, ki zelo krni slovenski jezik, kot tudi izzivom, ki smo jim priča v  Evropi, zato je še posebej pomembno, da se to izročilo prenaša in zato še posebej pozdravljam odprtje te razstave, za katero verjamem, da si jo bo ogledalo čim več obiskovalcev,» je povedal župan dr. Ivan Žagar.

V kulturnem programu so nastopili učenci Osnovne šole Pohorskega odreda. Paulina Potočnik iz 9. a razreda je zapela Za Slovenijo, Luna Dobošič in Eva Bezjak sta prebrali zgodbo Toneta Partljiča Deklica in general, Kako na OŠ Pohorskega odreda vsako leto počastimo spomin na Rudolfa Maistra sta predstavili Paulina Potočnik in Olivija Prešern, Maistrovo pesem Rožmarin pa je recitirala Gala Aurednik.

Razstava bo v Graslovem stolpu na ogled do 10. aprila.

Natalija Sinkovič

  • March 29, 2024
Last modified on Monday, 01 April 2024 09:01
Rate this item
(1 Vote)

Najbolj brano

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Koledar prireditev

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
5
7
28

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

Poišči